Futbol
Esports 08/07/2022

Julián Álvarez: de jugar a Peralada a fitxar pel Manchester City

El conjunt de Pep Guardiola incorpora el prometedor atacant argentí, que compartirà davantera amb Erling Haaland

Jordi Cardero
4 min
Julián Álvarez s'endú a casa dues pilotes després de marcar sis gols contra Alianza Lima

BarcelonaSona el mòbil de Gustavo Álvarez i a l'altra banda de la línia parla Jorge Messi. El pare de Leo li pregunta a aquest treballador d'una empresa de blat de Calchín, Argentina, pel seu fill Julián. No és la primera vegada. Temps enrere li havia comentat la possibilitat d'anar a jugar amb la Fundació del Leo i ara era el Barça qui s'interessava per ell. Massa tard: Gustavo ja s'ha compromès amb el Reial Madrid. Uns dies més tard, Julián, que només tenia onze anys, creuaria l'Atlàntic fins a Peralada per disputar un torneig amistós amb els blancs. Una dècada més tard, Julián Álvarez ha explotat amb River Plate fins al punt que Pep Guardiola, malgrat fer-se amb Erling Haaland, ha apostat per un dels davanters amb més projecció del futbol sud-americà.

"Benvinguts a Calchín, la terra de Julián Álvarez", resava un cartell a l'entrada del municipi de Córdoba. Des de ben aviat, ja li van posar el sobrenom de l'aranya, perquè corria tan ràpidament que semblava que tenia més de dues cames i pel seu fanatisme per Spiderman. Veloç i rematador, era només una mostra del que arribaria a ser: un punta que es mou com un davanter modern i goleja com un nou d'àrea. I una petita mostra va ser el que li va caldre a un caçatalents del Madrid que havien convidat al país per dur-lo cap a Espanya. L'aranya va viatjar fins a Peralada per disputar un torneig amistós del qual va acabar alçant la copa, amb dos gols apuntats al seu compte. Els blancs van mantenir Julián al radar perquè, llavors, per qüestions burocràtiques no podrien incorporar-lo fins més endavant.

El Madrid no va ser l'únic equip a interessar-se pel davanter. Malgrat que Julián és seguidor del River des de petit, va arribar a fer una prova amb el Boca Juniors, l'etern rival dels millonarios. Curiosament, el seu debut a la Copa Libertadores, l'equivalent a Sud-amèrica a la Lliga de Campions, el faria contra els xeneizes en una de les finals més recordades de la competició. El de Calchín va saltar al Santiago Bernabéu per jugar uns minuts de la pròrroga del partit de tornada de l'accidentada final. 9 de desembre del 2018: una data gravada a la memòria de Julián i a la pell de molts millonarios. Si no va fitxar pel River abans va ser perquè la família no veia clar que marxés a viure sol a Buenos Aires, a més de 600 quilòmetres de Calchín.

Els jugadors del River Plate celebren la Libertadores.

El paradigma del 'nou' modern

"Va néixer com un davanter que es podia moure per tot el front d’atac, no estava gaire clar quina era la seva posició ideal", recorda Vicente Muglia, periodista de Diario Olé. Va començar jugant de fals extrem dret, mentre que la zona central l'ocupava Santos Borré, que va culminar l'eliminació del Barça a l'Europa League. El River de Marcelo Gallardo és un equip a qui li agrada portar la iniciativa: juga a ritmes alts i és capaç de vestir el seu futbol en diferents esquemes. Julián sempre ha jugat envoltat de futbolistes talentosos que han estat capaços de connectar amb ell: tant des de la banda –Jorge Carrascal, Esequiel Barco o Juanfer Quintero– com des de la zona central –Enzo Fernández, Nico de la Cruz–.

Quan Borré va fer el salt a Europa, Julián va explotar. "Va generar confusió, perquè se'l va començar a definir com a nou clàssic. I tenia xifres per etiquetar-lo com a tal, però no té un futbol acotat únicament a finalitzar els atacs del seu equip", detalla Muglia.

Complementari amb Haaland

"És un buscador constant d’espais i molt intel·ligent a l’hora de detectar perill", continua el periodista. El salt a Manchester és vertiginós, però Pep Guardiola i Gallardo parlen la mateixa llengua. De fet, el de Santpedor ha elogiat més d'una vegada la proposta futbolística del tècnic argentí. Tot i que hi ha matisos que els diferencien, són proactius i mai no especulen. L'idioma no serà un problema.

Des de la ciutat esportiva del Manchester City descriuen Julián com un davanter similar a Gabriel Jesús, que acaba de ser traspassat a l'Arsenal. "El més important és que pot jugar en diferents posicions, no només de punta. I el més rellevant: té gol. I això és molt difícil de trobar", emfatitzen. En l'última lliga va contribuir amb 25 gols en 21 partits.

"Quan un és bo, en un context com el del City és encara millor. Julián no deixarà de créixer", va comentar Lionel Scaloni, seleccionador argentí. Fer el salt a Europa pocs mesos abans del Mundial és un moviment arriscat, però "no suposa una amenaça per a la seva presència al Mundial", explica Muglia. Julián s'ha consolidat com a recanvi de Lautaro Martínez, el punta d'una Argentina que arriba millor que mai a Qatar.

Amb 22 anys, Julián ha guanyat la lliga argentina, la Libertadores i la Copa Amèrica. Ara arriba a Manchester emmirallant-se en la figura del Kun Agüero i en un context que li permetrà continuar cultivant-se de mica en mica. En la seva curta carrera, ha estat al futbol el que Bizarrap és a la música: l'ascens meteòric d'un talent amb sostre encara per descobrir. Té per davant tots els reptes que ell mateix es pugui imaginar.

stats