Laporta, més a prop de l’aval: Audax torna a escena

Les negociacions entre el president electe i el seu equip amb els dirigents de l'empresa d'energies renovables tornen a prendre forma

Xavi Hernández Navarro i Martí Molina
3 min
La candidatura de Joan Laporta a la presidència del Barça.

BarcelonaNou dies després de guanyar les eleccions del Barça, Joan Laporta continua negociant l’aval de 124,6 milions d’euros per prendre possessió. La fiança s'ha de fer amb el patrimoni dels membres de la junta i l’ajuda d’un contraaval. El president electe vol tancar l’acord en les pròximes hores i presentar tota la documentació aquest dimarts a la seu de la Lliga, que la revisarà per permetre que ell i els seus directius, que van guanyar les eleccions amb més de 30.000 vots, puguin ser investits dimecres al Camp Nou.

La negociació de l’aval no està sent gens fàcil. De fet, durant les converses ha saltat del projecte ni més ni menys que Jaume Giró, que havia de ser vicepresident econòmic blaugrana. A la campanya electoral Laporta va assegurar que aquest tema estava “negociat” amb els bancs, pendent d’execució un cop es confirmés la victòria a les urnes. Però la nova directiva s’ha trobat amb moltes més traves de les previstes per les dificultats econòmiques que viu el Barça i la falta de patrimoni en relació amb els gairebé 125 milions calen per avalar. Aquestes incerteses provoquen que les entitats bancàries siguin extremadament prudents. Amb tot, el Banc Sabadell és qui emetrà l’aval, tot i que demana un contraaval com a garantia.

Els directius de Laporta han reunit poc més de 50 milions per contraavalar, principalment amb propietats immobiliàries, una xifra que no pot ser més elevada perquè el Sabadell, segons va informar El Confidencial, no accepta com a garantia les accions d’alguns membres de la cúpula en empreses que operen en borsa. Per tant, hi ha 70 milions pendents de contraavalar, una quantitat que encara no se sap com s’assumirà ni qui hi respondrà en cas d’haver-se d’executar. Una de les possibilitats que hi ha sobre la taula és el capital d’Audax Renovables, una empresa de la qual és vicepresident Eduard Romeu, que entraria a la junta com a vicepresident econòmic –en substitució de Giró– a canvi d’aportar una part d’aquest contraaval. El president d’aquesta companyia energètica, José Elías, no pot ser membre de la junta perquè no té prou antiguitat com a soci i està molt centrat en la seva activitat professional, però està disposat a col·laborar en la investidura de Laporta. Per això veu amb bons ulls que la seva mà dreta, que sí que reuneix els requisits per formar part de la directiva, se sumi al projecte.

L’ARA va informar d’aquest vincle diumenge a la tarda i des de l’entorn del mandatari electe es va confirmar la informació fins al punt que tots els mitjans la van dur ahir en portada. 24 hores més tard, però, aquesta opció es va refredar ahir dilluns per les reticències que Laporta tindria envers al poder que reclamaria Romeu –i, al seu torn, Elías– a canvi d’aportar una part del contraaval que es necessita per agafar les regnes del Barça. Les converses s'han reactivat aquest matí i les dues parts han tornat a acostar les seves postures, malgrat que ahir a la nit semblava una possibilitat real que Romeu i Audax no participessin en la presa de possessió de la nova directiva, cosa que obligaria a Laporta a buscar un altre expert en refinançament per al seu equip a correcuita. Aquest nou gir dels esdeveniments, però, no implicaria necessàriament que Romeu fos el vicepresident econòmic del Barça malgrat entrar a formar part de la nova junta. Precisament, la posició de Romeu i la quantitat econòmica que aportaria Audax són dos dels temes que segueixen en debat.

HPS Partners i cinc nous directius

Davant d’aquest contratemps, també va tornar a prendre especial importància un fons d’inversió nord-americà anomenat HPS Partners, que com a contrapartida cobraria una comissió de més del 5% entre el cost de l’estudi, la formalització i el risc de l’operació tenint en compte les estretors econòmiques que té el Barça. Aquesta opció, amb tot plegat, podria arribar a representar fins a sis milions d’euros per temporada que haurien d’abonar els directius mensualment fins que l’entitat no torni a un escenari de beneficis, cosa que no es preveu que passi fins a l’estiu del 2022. Per reduir aquest impacte una altra opció és incorporar més directius (més patrimoni) a la junta. Segons va informar Catalunya Ràdio, Laporta podria arribar a sumar-ne cinc que no figuraven a la llista de la candidatura a la campanya. Un d’ells és Joan Soler, president del Vilafranca i ex membre de la precandidatura de Jordi Farré.

Sigui com sigui, un cop se solucioni tota la paperassa, els futurs directius del Barça la firmaran al complet i l’entregaran a la seu de la Lliga. L’ens que presideix Javier Tebas demana un termini de 24 hores per poder validar la documentació. Per tant, si no hi ha sorpreses, demà o a tot estirar dijous el Barça ja tindrà nou president. Ara bé, la investidura de Laporta serà recordada com una de les més accidentades de la història del club blaugrana.

stats