L'Espanya de l'incombustible Pedri salva els mobles a temps contra Austràlia (1-0)

Un gol de Mikel Oyarzabal al minut 80 permetrà als de De la Fuente dependre de si mateixos per jugar els quarts de final

Oyarzabal tapant-se la cara amb la samarreta al partit contra Austràlia.

BarcelonaVictòria agònica de la selecció de futbol espanyola contra Austràlia a Sapporo. Un gol de Mikel Oyarzabal al tram final del matx ha expulsat el fantasma de l'eliminació a les primeres de canvi i situa la roja al capdavant del seu grup i amb les opcions intactes de penjar-se una medalla. El dia 28 Espanya es jugarà la primera plaça amb l'Argentina, que ha derrotat Egipte en la jornada de diumenge (2-0).

Amb una alineació amb cinc novetats en relació amb el dia de l'empat amb els egipcis (0-0), el conjunt de Luis de la Fuente ha dominat la pilota i l'escena des del primer minut contra un rival molt inferior, però ha lamentat la falta de punteria als metres finals, un mal endèmic del combinat olímpic que també va acusar la selecció de Luis Enrique a l'Eurocopa. Al minut 20, Oyarzabal, heroi al final, ha tingut el gol a pocs centímetres, però el seu xut entre dur i col·locat s'ha estavellat al travesser de la porteria de Glover. El jugador de la Reial Societat ha funcionat d'entrada de fals davanter centre en una línia de tres atacants amb Puado i Olmo a banda i banda.

Cucurella i Eric García han completat la presència catalana en un onze comandat des de la medul·lar pel blaugrana Pedri, que ha sumat 69 partits oficials en una temporada maratoniana. Com no podia ser d'una altra manera, ha tornat a jugar els 90 minuts. És incombustible. Ronald Koeman l'haurà de gestionar amb seny quan torni de la cita olímpica per afrontar un nou curs amb el Barça.

Austràlia, que ha cedit la possessió de la pilota en tot moment, ha resistit com ha pogut fins al descans. Els botxins dels argentins (2-0) a la primera jornada del torneig de futbol masculí han tancat línies al voltant de la seva àrea, tot esperant l'errada espanyola per buscar de tant en tant la porteria d'Unai Simón, però el seu pla ha quedat circumscrit a la defensa pròpia. A banda de l'oportunitat d'Oyarzabal, el valencià Carlos Soler ha estat a punt d'inaugurar el marcador al minut 42. L'interior ha provat de sorprendre des de la segona línia aprofitant una bona pilotada de Zubimendi des dels tres quarts. El seu xut final ha anat al lateral de la xarxa. Ha sigut una de les poques jugades que Espanya ha tramat per la banda dreta, en què Olmo i Óscar Gil no han estat tan presents com Cucurella, Pedri i Puado a la banda contrària. L'entrada de Marco Asensio a la segona part ha invertit la tendència.

La gestió dels canvis, punt a favor de De la Fuente

La segona meitat ha començat amb el mateix guió, amb els de De la Fuente monopolitzant la bola i les ocasions i els australians obstinats en tancar passadissos i sortir de pressa a la contra per retratar Eric García i Pau Torres a camp obert. Malgrat alguna indecisió sense conseqüències, els dos centrals han controlat bé les emboscades dels davanters rivals. Al minut 57, la roja ha posat una marxa més gràcies a l'entrada de l'àgil Bryan Gil, que ha ofert més solucions en estàtic que Puado. Austràlia ha reaccionat a l'un contra un de l'andalús amb un canvi de sistema (3-5-2 en comptes del 4-3-3 inicial) que ha complicat encara més la fluïdesa ofensiva de l'equip espanyol, que a poc a poc veia com els seus intents anaven perdent claredat.

Amb els vermells cada cop més abocats en atac i els grocs cada vegada més tancats al darrere, De la Fuente ha sumat Asensio a la causa i ha canviat de dibuix quan ha tret Óscar Gil per posar-hi un ariet de referència com Rafa Mir. Que el tècnic l'ha encertat amb les decisions s'ha demostrat al minut 80, quan l'extrem mallorquí del Madrid ha col·locat un caramel en forma de centrada de fora cap a dins i Oyarzabal, tot perseverança, ha aprofitat que els centrals australians vigilaven Mir per rematar de cap a la xarxa de Glover. Amb aquest 1-0 suat fins a l'últim segon, l'equip dependrà de si mateix a l'última jornada del grup C. Si empata o guanya contra l'Argentina jugarà els quarts de final contra el Brasil, Alemanya o la Costa d'Ivori.