Laporta creu que han faltat al respecte al Barça i Giró parla de gestió “rigorosa i prudent”

L'expresident es manté en la seva postura d'abordar el fitxatge d'Eric García a partir del juny, quan quedarà lliure City

i
Albert Nadal
4 min
Joan Laporta

Barcelona“Són les eleccions més importants de la història del club i volem que hi hagi la màxima participació possible”. D’aquesta manera Joan Laporta ha iniciat la seva compareixença d’aquest dimecres a la seva seu electoral. L’expresident i candidat d’Estimem el Barça ha insistit en la necessitat que hi hagi garanties per votar el 7 de març. “El dia de les eleccions els socis i sòcies que vulguin anar a votar presencialment ho podran fer omplint i portant el certificat d’autoresponsabilitat [es pot descarregar a la web de la Generalitat de Catalunya]. Entenem que si es podrà anar a votar a les eleccions de Catalunya el 14 de febrer, també es podrà el 7 de març. Ho hem estudiat bé. L'última casella del certificat és la que determina aquesta excepció de mobilitat”.

Laporta també ha afirmat que, atès com s’ha desenvolupat la situació electoral política al país en comparació a l'ajornament dels comicis blaugranes, té la sensació que " entre la junta gestora i tots els que estan prenent decisions no s'ha respectat el Barça". De la mateixa manera, ha arremès contra el PSG, però per una altra qüestió: el futur de Leo Messi. “El Barça no es pot permetre que clubs estat com el PSG es permetin desestabilitzar-nos anunciant que poden fitxar Messi en un context com l’actual. S’ha d’aplicar la normativa [fair play econòmic] i si, fa falta, aniríem a reclamar-ho a les institucions que calgui. El Barça necessita tenir ja un president que no permeti aquestes faltes de respecte d’un altre club”, ha defensat l'expresident blaugrana.

Pel que fa al fitxatge d'Eric García, a diferència de Víctor Font, Laporta es manté ferm en la seva decisió de no demanar a la junta gestora el fitxatge d’Eric García. “Els candidats no tenim facultats per atribuir a la gestora accions com aquestes. I ens hem de mantenir aquí i, més, veient els números del club. A més, el jugador vindria gratis al final de la temporada. No entenc per què hem de regalar diners a un club competidor nostre quan podria venir gratis al final del curs”.

Refinançar el deute a curt termini

La compareixença d'aquest dimecres ha girat també entorn de la figura de Jaume Giró, el principal responsable de la parcel·la econòmica del projecte de Laporta. “El més urgent que s’ha de fer és renegociar el deute, per recuperar una mica de llibertat de moviments del club”. "Per fer-ho, el primer que farem si som escollits és seure amb les entitats bancàries i negociar amb cadascuna com fer front a un refinançament del deute”, ha explicat Giró. El responsable econòmic de l’equip de Laporta ha assegurat que, “malgrat la delicada situació, un club com el Barça es pot asseure a la taula a negociar”. “En una època com l’actual, l’actiu té tanta importància com el passiu. I l’actiu, material i immaterial del Barça, és boníssim. Si cuidem l’actiu, això ens permetrà revertir el passiu. I més actualment, en què hi ha tipus d’interès baixos”. 

Giró ha sintetitzat la debacle financera del club els últims anys, concretament des del 2017, quan el PSG va abonar la clàusula de 222 milions d’euros de Neymar. “Des de la venda de Neymar, amb aquella riquesa sobtada, es troben un elements principals que han originat els problemes”, ha continuat. “El primer, l'obsessió per facturar 1.000 milions d’euros. Això si no es fa bé pot ser molt perillós. De la mateixa manera que la facturació creix, decauen els beneficis. Per tant, ens trobem amb un negoci més gran però menys sostenible. A això s’hi ha de sumar una massa salarial disparada: si el projecte esportiu no motivava prou els jugadors, se’ls va motivar amb remuneracions més altes”, ha desglossat l’ex alt càrrec de la Fundació La Caixa. “No és veritat que la situació del Barça és només a conseqüència de la pandèmia. El coronavirus ha agreujat la situació actual, però no l’ha generat”. 

El problema de les amortitzacions

Un altre problema greu de l'economia del club són les amortitzacions, que, a diferència del deute, no es poden renegociar, sinó que s’han d’assumir curs a curs. “Aquesta temporada són ja de 186 milions d’euros. I de 150 milions d’euros de mitjana en els pròxims quatre anys. El deute es pot renegociar, amb les amortitzacions no hi ha res a fer. És una despesa que has d'assumir. A aquests 150 milions de mitjana, s'hi han de sumar les adequacions salarials pendents i els diners que encara queden per pagar de fitxatges des del 2015”. Giró ha incidit, a més, en el fet que, en l'últim pressupost del mandat de Josep Maria Bartomeu, hi han pressupostades partides inassumibles com un percentatge d’entrada de públic a l’estadi partir del febrer i de manera progressiva.

Amb tot Laporta i Giró han defensat que, malgrat que "el deute els preocupa", confien que tenen eines per revetir la stiuació del club amb "una gestió rigorosa i prudent". El responsable econòmic de l’equip de l’expresident ha recuperat una de les seves propostes: “Emissions de bons per a aficionats del Barça a tot el món i una altra emissió institucional, dirigint bons a inversors amb un tipus d’interès de mercat i un pagament del venciment al cap de quatre o cinc anys, abans del mandat de la pròxima junta directiva”.

stats