OLIMPISME
Esports 12/02/2013

La Comissió Executiva del COI proposa deixar la lluita fora del programa olímpic

És un dels esports amb més tradició i ara pot quedar fora del programa definitiu dels Jocs

Efe
2 min

BarcelonaLa Comissió Executiva del Comitè Olímpic Internacional (COI) ha proposat deixar la lluita fora del programa olímpic permanent després dels Jocs Olímpics de Rio 2016.

La decisió l'ha anunciat en conferència de premsa el director de Comunicació del COI, Mark Adams, al final de la primera reunió de treball de la Comissió Executiva a Lausana. La decisió ha sorprès, ja que la lluita no figurava com un dels esports que podien quedar fora de la llista de 25 esports que integren el nucli del programa olímpic. El pentatló modern apareixia com la disciplina amb més possibilitats de quedar-se fora, en una llista en la qual sonaven també el bàdminton, el taekwondo i el tennis de taula.

Adams ha afirmat que aquesta proposta "no és el final del procés, sinó que es tracta d'una recomanació de la Comissió Executiva", que haurà de ser ratificada en la següent reunió que aquest organisme celebrarà al maig a Sant Petersburg (Rússia). "La Comissió Executiva recomana que la lluita, governada per la Federació Internacional d'Estils de Lluita Associats (FILA), no s'inclogui en la llista d'esports principals", ha sentenciat. "La lluita s'unirà a la llista de set esports que busquen ser inclosos en els Jocs del 2020 com a disciplina addicional", ha afegit.

Aquests esports són el beisbol/softbol, el karate, el patinatge sobre rodes, l'escalada, l'esquaix, el wakeboard i el wushu. Les respectives federacions defensaran la seva inclusió en el programa olímpic el 2020, també davant la Comissió Executiva del mes de maig.

En aquesta reunió, l'òrgan executiu olímpic seleccionarà quin dels vuit esports recomana a la 125a sessió del COI, que es reunirà a Buenos Aires entre els dies 7 i 10 de setembre, per ser inclòs com a esport addicional al programa del 2020. Els Jocs poden tenir un màxim de 28 esports, de manera que per a cada edició s'estudiarà quins són els tres que se sumen als 25 bàsics per completar el programa.

Els 25 esports que romanen al programa olímpic són natació, piragüisme, ciclisme, hípica, gimnàstica, voleibol, atletisme, handbol, tir amb arc, bàdminton, bàsquet, boxa, esgrima, futbol, hoquei, judo, pentatló modern, rem, vela, tir, tennis, tennis de taula, taekwondo, triatló i halterofília. A aquests cal sumar-hi el golf i el rugbi a 7, que faran la seva aparició a Rio 2016 i que, en ser nous, no entraran en la quota dels eliminables per al 2020, Jocs Olímpics als quals opten tres ciutats: Madrid, Istanbul i Tòquio.

El president del COI, el belga Jacques Rogge, va dir el 2007, quan es va aprovar l'elecció d'un nucli de 25 esports bàsics, que les disciplines incloses només podrien desaparèixer del programa olímpic "a causa de motius excepcionals: retirada, corrupció, drogues o pèrdua dramàtica de popularitat". No obstant això, el portaveu del COI ha comentat que la proposta d'avui "no significa que alguna cosa estigui malament en la lluita lliure, sinó que te a veure amb les coses que estan bé en la resta d'esports".

stats