23/08/2015

El nou Madrid s’ordena al ritme de Rafa Benítez

3 min
El tècnic del Reial Madrid, Rafa Benítez,  a la sala de premsa.

BarcelonaAbans de ser presentat ja garantia control i disciplina i, després d’un mes de feina, Rafa Benítez ha confirmat el que se n’esperava: el tècnic ha dotat el seu nou Reial Madrid d’ordre. De molt ordre. Essencialment és aquesta la novetat que l’equip blanc ha transmès durant la pretemporada, els primers passos d’un projecte que debuta avui al camp de l’Sporting (20.30 h / Canal+) amb les baixes de Coentrão i Benzema, a més dels descartats Arbeloa, Illarramendi i Cheryshev.

Després d’unes setmanes treballant, però, ja es poden treure algunes conclusions de la que ha sigut la gran aposta de Florentino Pérez aquest estiu. A falta d’un fitxatge estel·lar a l’estil James o Bale, ha centrat en la banqueta i reforços com Kovacic la seva esperança per tornar a aixecar títols. “Tampoc hauria sigut fàcil trobar un bon nom que pogués millorar la plantilla”, apunta l’exjugador Álvaro Benito, la veu que comenta els partits del Madrid a la Cadena SER.

Amb gairebé els mateixos jugadors, doncs, Benítez ha intentat compondre el seu projecte i ho ha fet sobre els eixos que sempre han definit els seus esquemes: “Està fent servir el 4-2-3-1, el seu sistema fetitxe -analitza Santi Cañizares, coneixedor del joc del tècnic de la seva etapa al València, a més de seguir a Canal+ l’actualitat madridista-. Però, a partir d’aquí, l’està interpretant d’una manera si ubica Isco per dins darrere el punta, o d’una altra si és Bale a qui dóna llibertat allà”. D’aquesta segona opció, neix l’alternativa del 4-4-2, que asseuria Benzema i podria servir per tancar els partits quan a l’equip se li esgotin les energies en tasques defensives. “De moment es veu tots els jugadors, inclosos els cracs, molt implicats en el replegament sense pilota i anant a la pressió”, diu Dani Benavides, comentarista de Real Madrid TV. “En general, l’equip està sent solidari, respira compromís, unitat i disciplina. Està encaixant pocs gols. També era aquest el segell de Benítez i des del primer dia s’està notant que és un tècnic que no deixa res a l’atzar”, afegeix.

Joc col·lectiu

Sobre aquesta recuperada intensitat defensiva, Benito planteja un interrogant que va inculcar-li Jorge Valdano: ¿es pot canviar la naturalesa dels futbolistes? “És molt difícil, però l’evolució del futbol actual reclama que el bloc es mantingui junt, que no perdi agressivitat. Si el Barça de Luis Enrique ha aconseguit implicar Messi, Neymar i Suárez en tasques defensives, també ho han de poder fer el Madrid i Benítez. És el repte que afronten ara Cristiano Ronaldo, Bale o Benzema”.

Individualitats al marge, l’obsessió del tècnic ha sigut que el seu Madrid es comportés com un tot i no aïllés les seves tres figures quan deixava d’atacar. “Benítez ha volgut desmarcar-se d’Ancelotti començant per aquí i els de dalt s’activen i recuperen posicions quan es passa a fase defensiva”, analitza Benavides, que també veu més preparació en les accions a pilota aturada i en l’anàlisi dels rivals. També Cañizares detecta una “millora tàctica en l’estructura de l’equip, més ordre defensiu i més esforç sense pilota”.

Més fiabilitat i més solidesa han sigut les prioritats, ja que en atac “es tenien pocs problemes”, segons Benito. “Però també aquí es perceben matisos -puntualitza Benavides-. Hi ha més mobilitat a dalt, s’ha perdut aquell punt de rigidesa de l’últim Madrid. Jesé ha guanyat protagonisme com a nou, i Cheryshev i Lucas Vázquez poden ser alternatives quan calguin homes purs de banda”.

Perquè juguin, però, caldrà fer rotacions i Benítez en farà. De moment, al Molinón, Bale passarà el primer examen contra un Sporting encara sense Halilovic. 22.000 persones ompliran l’estadi en el retorn dels asturians a Primera.

stats