VELA

Un problema elèctric fa tornar Dídac Costa a port

El navegant detecta un problema instants després de prendre la sortida de la Vendée Globe i ara té 10 dies per tornar al mar per no ser exclòs de la regata

No feia una hora que havia salpat cap al seu somni, la Vendée Globe, quan Dídac Costa va notar un problema al seu vaixell, el 'One Planet, One Ocean'. El navegant català va detectar una fuita i problemes elèctrics a bord del seu IMOCA i es va veure  obligat a tornar a port per mirar d'arreglar-ho. Cap a les 18.00 h d'aquest diumenge, Costa arribava de nou al port de Les Sables-d'Olonne.

"Estic una mica decebut, però si hagués anat més enllà, podria haver estat molt pitjor"

Dídac Costa Patró del One Planet One Ocean

"Vaig entrar i vaig veure que hi havia aigua a l'interior del vaixell, així que vaig decidir desconnectar l'electrònica per evitar que hi hagués danys significatius i poder avaluar què fer. Com que era tan a prop del pontó de sortida, el millor que podia fer era tornar per poder revisar l'embarcació i sortir de nou tan aviat com sigui possible", deia Costa, tot just arribar a port. "Estic una mica decebut, però si hagués anat més enllà, podria haver estat molt pitjor. Farem tot el possible per resoldre el problema i sortir ràpidament", afegia el navegant. 

Segons diu l'equip –que aquest dilluns es mirarà amb llum del dia el vaixell i podrà conèixer l'abast dels danys i el temps que cal per reparar-lo– és un tub de llast que s'ha arrencat i l'aigua que hi havia a dins ha entrat al vaixell ha danyat la bateria i el generador. " La canonada de llast plena d'aigua es va vessar al vaixell quan aquest es va inclinar, i va fluir cap als diversos compartiments on es troben el motor, les bateries...", ha explicat Jordi Griso, director de l'equip.

"El generador ha estat danyat i cal molt temps per canviar-lo, així que hem de trobar una alternativa"

Jordi Griso Director de l'equip 'One Planet One Ocean'

  El generador s'ha vist afectat, segons indica Griso. I per canviar-lo, els cal temps. "Els tècnics, que ja estaven de camí a Barcelona, estan tornant. El generador ha estat danyat i cal molt de temps per canviar-lo, així que hem de trobar una alternativa. No és tant una qüestió de diners, com de temps", ha comentat.

El patró català té deu dies per reparar el sistema elèctric del vaixell i tornar a la regata i, en cas de no aconseguir-ho, quedarà exclòs de la prova.