Sis Nacions
Esports 02/02/2013

Irlanda s'imposa a Gal·les a domicili en un partit vibrant (22-30)

La selecció irlandesa ha guanyat en la seva visita a Cardiff per un marcador ajustat. La reacció local, després d'un primer temps per oblidar, ha arribat massa tard.

Ferran Vital
Imatge del partit entre Irlanda i Gal·les, corresponent al Sis Nacions de rugbi

BarcelonaEl Sis Nacions aixecava el teló al majestuós Millenium Stadium de Cardiff, per viure el partit entre les seleccions de Gal·les (actuals campiones del torneig) i d'Irlanda. Els gal·lesos arribaven en hores baixes, després dels mals resultats dels amistosos del passat mes de novembre i amb nombroses baixes, especialment a la davantera. Per contra, Irlanda arribava al partit sense cap pressió més enllà de tornar-li la moneda als homes del drac, que van guanyar fa tot just un any a Dublín gràcies a un polèmic cop de càstig al darrer minut.

Els gal·lesos han començat el partit un insegurs sobre la gespa del Millenium. Errors en les agrupacions (on els irlandesos mostraven la superioritat de la seva davantera) que privaven al conjunt miner de la possessió de la pilota. Els irlandesos tenien més i millor la pilota, cosa que s'ha traduït amb un assaig de l'aler Zebo al minut onze de partit, magistralment convertit per l'obertura Jonathan Sexton. Conscients de la seva superioritat en les agrupacions, els homes del XV del Trèvol han optat per donar continuïtat a l'atac dels seus davanters i forçar les errades defensives del seu rival. D'aquesta manera, els irlandesos han anotat dos cops de càstig transformats pel peu de Jonathan Sexton i un assaig del pilar Cian Healy transformat per Sexton i que situaven un clar 0 a 20 al minut 27 de partit. La reacció dels actuals campions ha estat escassa, ja que els gal·lesos només han pogut anotar mitjançant un aïllat cop de càstig transfromat per Halfpenny a les acaballes del primer temps. Encara hi ha hagut temps per a un darrer cop de càstig transformat per Jonathan Sexton, que ha tancat un parcial perfecte, havent anotat els cinc xuts a pals que havia xutat durant el primer temps. Quan l'àrbitre xiulava el final de la primera part, l'electrònic marcava un incontestable 3 a 23 a favor dels visitants que reflectia les diferències entre els dos equips sobre la gespa del Millenium.

El segon temps ha començat amb la mateixa dinàmica que la primera part, amb una Irlanda agressiva i un Gal·les acovardit, nerviós i descol·locat, que encaixava un nou assaig al primer minut de la represa, mitjançant el llegendari Brian O'Driscoll. L'assaig visitant ha suposat el punt d'inflexió en la dinàmica del partit. Amb un humiliant 3 a 30 al marcador i l'orgull de campió ferit de mort, els gal·lesos s'han llençat sobre la zona de 22 rival cercant una reacció que fes creure en el miracle. Després d'una llarga jugada d'atac, l'aler Alex Cuthberth ha anotat un assaig que Halfpenny ha convertit entre els pals irlandesos. L'assaig local ha despertat l'afició del Millenium i Gal·les ha començat a reconèixer el seu patró de joc sobre la gespa, basat en les llargues possessions a la zona de creació al mig del camp i les aportacions ofensives dels ràpids alers gal·lesos. Gràcies a la persistència gal·lesa, i malgrat la defensa aferrissada dels irlandesos, Jaime Roberts ha anotat el segon assaig local escorat a la banda, que en Leigh Halfpenny no ha encertat a transformar. El marcador mostrava un parcial de 15 a 30 encara còmode pels visitants, que en tot moment han presentat batalla i han sabut administrar amb intel·ligència el seu avantatge a l'electrònic gràcies a la defensa en línia, que tancava els espais i els intervals als ràpids tres quarts gal·lesos. A cinc minuts del final, Gal·les ha anotat un tercer assaig mitjançant Craig Mitchell i transformat per Leigh Halfpenny que posava els locals a només vuit punts dels irlandesos, en un 22 a 30 que seria el resultat final.

El partit ha estat vibrant i emocionant, i ha mostrat les millors virtuts i les pitjors mancances de tots dos equips. Els locals han despertat tard, i quan han volgut entrar en el partit, els seus rivals portaven un avantatge que ha estat decisiu. Gal·les ha demostrat que encara manté viva la qualitat dels seus tres quarts, però que la seva davantera pot perdre partits per si sola, tal i com ens ha demostrat avui. Per l'altre banda, Irlanda ha generat minuts de molt bon joc -especialment al primer temps-, però no ha sabut mantenir la intensitat necessària per completar el que hauria estat una victòria històrica, donant ales al sempre perillós drac gal·lès.