BARÇA
Esports 30/08/2020

Messi actua com si ja no fos del Barça i no ha anat a treballar aquest diumenge

L’argentí no ha fet acte de presència per fer-se els tests PCR a la Ciutat Esportiva

i
Toni Padilla
5 min
Ronald Koeman, arribant a la ciutat esportiva

BarcelonaAvui estava previst el retorn de Lionel Messi a la Ciutat Esportiva Joan Gamper per fer-se els tests PCR previs als primers entrenaments a les ordres de Ronald Koeman dilluns. Però l’argentí no hi ha anat. El millor jugador de la història ja actua com si no formés part del Barça i juga les seves cartes. Messi estava citat a les 10.15h, però ha estat l'únic membre de la plantilla que no ha aparegut per la ciutat esportiva. Ara, li tocarà al Barça explicar que farà. El pols segueix.

Per a molts aficionats, Messi actua de manera conseqüent i marxa decebut del club on el president Josep Maria Bartomeu afirmava que el dia que volgués fer les maletes només trobaria facilitats. Però quan Messi ha decidit plegar, Bartomeu no ha complert la seva paraula i, de fet, el cas s’encamina de mica en mica cap als jutjats. Per a altres barcelonistes, en canvi, Messi incompleix el contracte que l’uneix al Barça, un club que en les últimes temporades s’ha anat fent més petit, més crispat, fins a arribar a l’incendi final. El club en què Messi, l’home que més unit havia mantingut el barcelonisme amb els seus gols, viurà un judici públic que dividirà l’afició.

En un nou episodi de la llarga partida d’escacs entre el futbolista i la directiva, Messi no ha passat per la Ciutat Esportiva -tot i que alguns amics seus li han aconsellat que sí que ho faci-, en un moviment arriscat però en el fons previsible. No deixa d’actuar tal com anunciava que actuaria en el burofax de dimarts, quan comunicava al club que estripava el contracte amb el Barça.

Segons el protocol de la Lliga, qui no passa els tests PCR tampoc pot entrenar-se amb els seus companys, motiu pel qual Messi s’autoexclou també dels primers entrenaments a les ordres de Koeman. L’argentí actua aconsellat pels seus agents i advocats, que han marcat un full de ruta en què el pal de paller és el famós burofax de dimarts, que anunciava que s’executaria la clàusula que permet a Messi estripar el contracte de forma unilateral al final de temporada. L’argentí, doncs, actua com si ja no fos jugador del Barça, tal com explicava el famós burofax. Però tot el cas és molt més complex.

El Barça explica un cop i un altre que la clàusula ja no es podia aplicar, perquè el termini acabava el 10 de juny. I, per tant, el futbolista serà blaugrana fins al 30 de juny del 2021. És a dir, el Barça es remet a la literalitat del contracte i el jugador al seu esperit. És un conflicte legal en què les dues parts afirmen tenir la raó, tot i que de precedents legals no n’hi ha gaires, ja que és el primer cop que el futbol es veu obligat a adaptar els seus contractes, que s’acaben per defecte al juny, a una temporada que per culpa d’una pandèmia s’ha allargat fins a mitjans d’agost. I aquí s’aferra Messi. Si alguns contractes s’han allargat de facto fins a l’agost per permetre a futbolistes acabar la temporada amb clubs amb qui finalitzaven contracte al juny, ell creu que té la raó i podia executar la clàusula aquest dimarts.

Canvi d’advocats

Al Barça no ho veuen així, evidentment. Consideren que mana la data escrita al contracte quan va ser renovat el 2017: la clàusula finalitza el 10 de juny. I com que els advocats hi tenen molt a dir en aquest cas, el club va decidir prescindir dels serveis del bufet d’advocats Cuatrecasas, amb qui portava anys treballant, perquè considera que no van ser lleials, ja que també treballen amb la família de Messi. I, de fet, van formar part de la decisió d’enviar el burofax en què s’anunciava que el futbolista marxava del club. Una decisió que encaixa amb el discurs de mantenir-se ferms dins del club, on es creu que el pas dels dies els pot reforçar.

Messi durant el partit de futbol Champions FC Barcelona Barça Slavia Praga

Els Messi i la directiva saben que el pas del temps pot canviar la percepció de l’opinió pública. La imatge d’un Messi rebel que no vol entrenar-se podria fer guanyar punts a Bartomeu. Messi, però, sap que el president afrontarà aviat una moció de censura just quan el seu mandat és més inestable. Les dues parts juguen amb els nervis de l’altra. Bartomeu, que s’exposa a perdre el millor futbolista de la història, sap que el dia que l’argentí trenqui el seu silenci pot rebre de valent.

Alguns directius aposten per acceptar la proposta de Messi de fer una reunió per parlar de com es podria trobar una sortida que fos menys traumàtica, negociant amb el Manchester City, que mai pagarà els 700 milions de la clàusula de rescissió del jugador. Una clàusula que segons va explicar la cadena SER, ja no existeix en aquest darrer any de contracte del jugador, durant la temporada 20/21. És a dir, pel City mai hauria de pagar 700 milions, passi el que passi avui. Passi el que passi els propers dies. El Barça però, ho nega. Diu que clàusula si és vigent, en aquest conflicte on no es posen d'acord en res.

Alguns directius doncs, prefereixen pactar u vendre’l per una xifra propera als 200 milions. Altres directius, entre ells Bartomeu, creuen que ni el City ni cap club s’exposarà a una guerra judicial firmant un contracte amb Messi els pròxims dies, tot i que el jugador pugui presentar el burofax com a prova que ja és lliure. Al Barça l’acusarien de duplicitat de contractes, però existeix el dubte sobre què passaria abans d’arribar a judici, ja que la FIFA sol prioritzar el dret del futbolista a jugar. És a dir, es podria donar permís a Messi per jugar en un altre club, a l’espera del judici contra el Barça, que podria trigar anys. Però al Barça saben que el City potser no s'atreveix a firmar un jugador en aquesta situació. Caldrà veure doncs, si Messi demana la carta de llibertat i negocia, els propers dies.

El futur de Messi centra tota l’atenció en un club amb un munt de fronts oberts. De fet, Ronald Koeman es va reunir ahir amb el nou secretari tècnic, Ramon Planes, a la Ciutat Esportiva Joan Gamper. En menys de tres setmanes començarà una nova edició de la Lliga i al Barça encara no ha trobat sortida als jugadors que el tècnic neerlandès no vol, com Luis Suárez, Ivan Rakitic, Arturo Vidal i Samuel Umtiti. I segueix sense saber què passarà amb Messi, qui acceptaria negociar una sortida amistosa. Al club però, li diuen que només volen negociar una ampliació de contracte. Un contracte que Messi considera trencat.

stats