Atletisme

Mor als 24 anys Kelvin Kiptum, l'home que ostenta la millor marca de la història d'una marató

Un accident de trànsit posa fi a la vida del plusmarquista

ARA
2 min
Kelvin Kiptum, nou rècord mundial de la marató

Tres maratons van servir a Kelvin Kiptum per convertir-se en la persona més ràpida a haver recorregut 42 quilòmetres. El kenià va batre tots els rècords el 8 d'octubre passat a Chicago, quan va quedar-se a tan sols 35 segons de baixar de les dues hores. Ahir, però, Kiptum i el seu entrenador, Gervais Hakizimana, van morir en un accident de trànsit després que perdessin el control del vehicle a la carretera que uneix Eldoret amb Kaptagat. Segons va assegurar la policia de Kènia, l'accident es va produir al voltant de les 23.00 hores i l'atleta era qui conduïa el vehicle.

En la seva curta trajectòria esportiva, Kiptum, de 24 anys, només va córrer tres maratons. Va debutar a València, el desembre del 2022, amb el crono més ràpid de la història per a un debutant a la cursa (2:01:53 segons). Més tard, ja el 2023, va guanyar a Londres marcant un 2:01:25, per més tard coronar-se amb el rècord de les 2 hores i 35 segons, i arrabassar així l'anterior plusmarca al seu compatriota Eliud Kipchoge. Aquest rècord, de fet, va ser ratificat per World Athletics cinc dies abans de la seva mort, el 6 de febrer.

Després de la marató de Chicago que el va convertir en plusmarquista, Kiptum va voler honorar Kipchoge: "Ell és el més gran de sempre, ha fet molt, el respectem i hem de seguir el que ell ha fet", va dir. L'atleta tenia la mirada posada en guanyar la medalla d'or als Jocs Olímpics de París del 2024. "Ara tinc entre cella i cella els Jocs Olímpics", va dir després de batre el rècord. Ja no ho podrà fer, tot i que la història el recordarà com la primera persona que va acaronar baixar de les dues hores. Tot i que ell assegurava que aquest no era el seu objectiu.

"El meu principal objectiu era fer el rècord de la carrera, però estava preparat per córrer ràpid. No tenia confiança en el rècord mundial, però estava en bona forma per anar a més", va afirmar a la roda de premsa posterior a la marató de Chicago. "Als 30 quilòmetres he vist que el cos em responia i podia atacar. A cinc quilòmetres del final m'he adonat que podia aconseguir el rècord mundial", va explicar.

stats