Motor

"És penós, trist i dur": la Fórmula 1 femenina, cancel·lada per falta de fons

Les W Series anuncien que no correran les últimes tres curses del campionat per la falta de compromís d'un inversor no identificat

3 min
Belen Garcia, pilot de Wseries, fotografiada al Circuit de Catalunya

BarcelonaLes W Series abaixen el teló abans del que estava previst. L'organització de la coneguda com a Fórmula 1 femenina ha emès un comunicat on diu que "a causa de les recents circumstàncies imprevistes alienes a les W Series" no ha rebut "els fons contractats que es devien". Per això la competició queda suspensa. Les tres últimes curses queden anul·lades i les pilots hauran d'esperar per veure com es resol la situació de cara a la temporada que ve. Jamie Chadwick, que ja havia guanyat els dos Mundials anteriors de les W Series, anava líder destacada de la tercera edició, amb 50 punts d'avantatge sobre la neerlandesa Beitke Visser, que ha acabat subcampiona.

"Un dels inversors que havia de pagar per al final de temporada no ha pagat i el campionat s'ha quedat sense pressupost. A Singapur, fa unes setmanes, ja ens van comentar la situació. S'estava buscant un altre inversor, però aquestes coses necessiten el seu temps. Són optimistes de cara a la campanya que ve, però per a les pròximes curses era massa just", explica Belén García, l'única catalana que participa en el campionat. "Les pilots hem estat informades durant totes aquestes setmanes. Ens hem reunit diverses vegades amb la direcció i la veritat és que sempre ens han sigut molt sincers. Ens han fet sentir que participàvem en el que estava passant i sempre ens han informat dels problemes", recalca la corredora de l'Ametlla del Vallès. Una versió que corrobora Marta García, pilot valenciana.

"És una pena perquè aquest any estava tenint una temporada molt bona, amb una gran evolució respecte a la passada. Estic millorant molt. Quedaven tres curses i és una llàstima perquè no hem pogut finalitzar el campionat. No s'ha pogut veure tot el que podíem donar i on podríem haver arribat", recalca la Marta. "És trist i dur, però sabíem que podia passar", afegeix la Belén. "Ens passem la vida com a pilots buscant finançament per tenir un pressupost per poder córrer. Entenem l'organització, no és fàcil gestionar una competició com aquesta. No pensem en el que perdem per no córrer aquestes tres curses, sinó en l'oportunitat de poder competir i d'estar, en el meu cas dues temporades, a les W Series. Gràcies a aquest campionat he començat a córrer i és cert que és una pena que no es facin aquestes curses, però el que han fet per nosaltres és molt més", reflexiona.

"Com que som una empresa nova en només la tercera temporada de carreres, treballem intensament per assegurar la regularitat del finançament a mesura que continuem fent créixer el negoci", diu Catherine Bond Muir, màxima responsable de les W Series, en un comunicat. "Ens hem vist obligats a prendre la decisió, malauradament, de no completar el calendari previst per a aquesta temporada. Hem treballat intensament per aconseguir el finançament necessari que ens permetés acabar la temporada. Desgraciadament, no ha estat possible fer-ho prou de pressa, després que han deixat d'arribar els fons contractats i en plena recessió econòmica mundial", afegeix en l'escrit.

"Espero que l'any que ve puguem córrer i que es resolgui aquest problema. Tant de bo algú vegi la notícia i algun inversor s'animi a posar-hi diners. Cal seguir apostant per l'esport femení. Mereixem les mateixes condicions que la Fórmula 1", diu la Marta, que es prendrà aquests mesos "de relax" buscant patrocinadors per poder fer tests al circuit de València.

Marta García, pilot de les W Series

Ara la incògnita és què passarà la temporada que ve. A hores d'ara no sembla que la competició pugui tornar a alçar el vol, malgrat que les sensacions són bones pel que fa a les negociacions en marxa. "Han volgut prioritzar la campanya que ve i la continuïtat del campionat, i per això no anem a Austin ni a Mèxic, ja que s'està buscant una solució a llarg termini", diu Belén García.

Una nova filosofia que s'atura en sec

Les W Series han canviat la manera d'entendre les curses i la dona en el motor. Cada cop hi ha més noies, cada cop són més les que comencen i cada cop són més les que segueixen. Aquest campionat es va fer gran gràcies a la inscripció gratuïta, que ofereix igualtat d'oportunitats a les dones i elimina les barreres financeres que històricament els han impedit progressar cap a les altes esferes de l'automobilisme. "[Els organitzadors] ens ho financen tot. La temporada, els viatges... i hi ha premis al final del curs. Volen que siguem pilots professionals i que puguem dedicar tots els esforços al món de motor", explica en aquest sentit Marta García, que ara ha vist com en un tres i no res tot s'ha fet a miques.

stats