19/01/2016

Una munió de presidents per recordar el president oblidat

2 min
Una munió de presidents per recordar el president oblidat

Cap d’esportsUn president oblidat fins fa poc va reunir alguns dels presidents més importants del país. Carles Puigdemont i Artur Mas van fer acte de presència als cinemes Aribau per veure l’estrena de Suñol, un crit valent, el film del Barça i Minoria Absoluta que busca recordar la figura del president barcelonista afusellat el 1936. Mas, ovacionat per molts espectadors, ja havia confirmat a Josep Maria Bartomeu la seva presència a l’acte abans de plegar, però igualment va assistir a una projecció amb més de 700 persones. Carme Forcadell, la presidenta del Parlament de Catalunya, també va ser-hi, juntament amb els consellers Oriol Junqueras i Santi Vila. Una estrena d’un film en què l’actor Pere Arquillué es posa en la pell de Suñol, polític d’ERC, periodista i empresari. I president del Barça quan va esclatar la Guerra Civil. Una platea més política que esportiva per retre homenatge a Josep Suñol, que com a periodista va crear un setmanari, La Rambla, on hi havia dos editorials en portada: un de futbol i un de política.

L’acte tancava un 2015 en què el Barça ha intentat recuperar la memòria històrica de Suñol, un president oblidat durant dècades. Carles Vilarrubí, vicepresident del Barça, va recordar que aquesta era “una figura desterrada de la història oficial”. De Suñol i Garriga en quedaven tot just cinc fotos, com a president del Barça. Cal sumar-hi també algunes fotos de la família i altres de publicades. Poc més. Fer un documental sobre la figura del president del Barça assassinat el 1936 durant la Guerra Civil, doncs, no era una tasca fàcil.

“Era un repte per la falta de documentació”, admet Francesc Escribano, director del film. “Amb Suñol i Garriga ja mort, el franquisme el jutja i condemna la família a una multa de cinc milions de pessetes per separatisme i per ser rojo. Per a la família va ser molt dur. Va ser condemnat al silenci dels perdedors, i el seu nom esborrat de tota la documentació del club fins al 1962”, explica Vilarrubí. De Josep Suñol no en quedava, per exemple, cap imatge en moviment enregistrada, però, fent el treball de recerca del documental Suñol, un crit valent, David Barragán va trobar a l’arxiu de la Filmoteca la imatge de Suñol al funeral de Francesc Macià. Tot just un segon, amb Suñol, elegant amb ulleres de sol, emocionat per la mort del seu admirat Macià. El club ja està negociant amb Televisió de Catalunya emetre el documental.

Suñol era un home diferent. D’esquerres, però d’una família rica. Un home modern que va ser president del Reial Automòbil Club, de la Federació Catalana de Futbol i del Barça, a més de polític i periodista. Afusellat el 1936, Suñol de mica en mica torna a ser protagonista. Ahir les autoritats més importants del seu país el van recordar. De mica en mica, Suñol es rebel·la contra el silenci dels perdedors.

stats