FUTBOL - SEGONA DIVISIÓ

El nou derbi de Segona A

El Llagostera i el Nàstic es retroben després del polèmic ‘play-off’ d’ascens a Segona Divisió del 2014

Hi ha derbis històrics, hi ha derbis per proximitat i hi ha derbis que neixen per culpa d’un partit calent. El Llagostera i el Nàstic de Tarragona no tenen aparentment cap relació, però el 21 de juny del 2014 va canviar tot. Aquell partit del play-off d’ascens a Segona Divisió A va representar la glòria per a uns i l’infern per als altres i, sobretot, el naixement d’una nova rivalitat.

Els blaugranes van fer història aquella tarda, ja que un municipi de tan sols 8.000 habitants podria gaudir, per primera vegada, d’un equip a la categoria de plata del futbol espanyol. Per contra, un Nàstic amb una trajectòria impecable, amb 17 victòries seguides, que anhelava tornar a Segona A després de dos anys de patiments, no va poder consumar aquell any el somni del retorn. Els dos equips es retroben a Tarragona (17.00 h / Canal +) en una situació ben diferent, el Llagostera immers en una mala dinàmica i enfonsat en els llocs de descens, i els granes en estat de gràcia, lluitant per tornar-se a colar a la zona alta de la classificació. Vicente Moreno, tècnic d’un Nàstic ferm quan juga a casa, podrà disposar de tota la plantilla, excepte Gerard Valentín, lesionat.

La benvinguda grana

A Tarragona s’esperen 10.000 aficionats per rebre l’equip que els va enfonsar aquella fatídica tarda del 2014. Dolors Vargas, la presidenta de la Federació de Penyes del Nàstic, va ser l’encarregada de gestionar el desplaçament dels seguidors tarragonins a Llagostera, i explica que el partit va ser horrorós, ple de despropòsits tant esportius com extraesportius. “Cada cop que hi penso se’m remou tot”, afirma. Malgrat tot, creu que aquell partit va crear una comunió encara més gran entre l’equip i l’afició. Jesús Albiol, que forma part del consell d’administració del Nàstic, i que també va vestir la samarreta grana als anys 70, comparteix l’opinió de Vargas: “Va ser una vergonya, ho tenien tot pensat i nosaltres vam caure en la seva trampa”. Des del club, però, és manté el cap ben fred, tot i que saben que el partit té un caràcter especial. Lluís Fàbregas, director general del Nàstic, remarca que va ser un fet desagradable, però que el que toca ara és guanyar com si es tractés d’un partit de Lliga més.

La normalitat del Llagostera

La passió grana xoca amb la normalitat de l’equip llagosterenc, per un partit que per a ells ja va passar a la història. Gerard Escoda, secretari tècnic del Llagostera, que aquell any del problemàtic partit jugava a les files del Girona, destaca que és un partit on dos equips es retroben un any després a la categoria on els dos volien ser.

Oriol Alsina, l’entrenador del Llagostera, ha remarcat aquesta setmana que es tracta d’un rival més i de tres punts que anirien molt bé a l’equip, i així ho reafirmen les dues penyes del club. Alsina tindrà fins a última hora els dubtes de Juanto, amb problemes als bessons, i de Chus Herrero que es va retirar de l’últim partit amb molèsties. Mireia Puigdemunt, la presidenta de la Penya Golfus, també creu que és un partit més i que la tensió és únicament per part del club grana. Els Canyeros, l’altra penya del club, també consideren que la magnitud del duel s’ha exagerat des de Tarragona. Jordi Salvi, el president dels Canyeros, explica que els dos equips no s’hi juguen tant ara, malgrat que el Llagostera és un equip perillós quan juga fora de casa i lluita per no baixar.

El Nàstic, però, va iniciar una campanya per promocionar el partit contra el Llagostera, amb una V de vendetta, de revenja. Les crítiques des de la mateixa ciutat i la polèmica generada ha fet que el club hagi rectificat per evitar males interpretacions. Amb un “Benvinguts, això és futbol”, amb el signe de la pau, els granes han volgut rebaixar la tensió d’aquest nou derbi català.