30/12/2015

Una nova cita de Messi amb la història del Barça

5 min
Leo Messi celebrant el seu últim gol al Camp Nou, just abans de marxar cap al Japó per jugar el Mundial.

BarcelonaAquesta nit contra el Betis l’antic responsable de material del Barça, Txema Corbella, no li col·locarà bé el coll de la samarreta a Leo Messi, tal com va fer durant gairebé una dècada per transmetre-li “força mental” a l’argentí i que saltés sempre elegant sobre la gespa del Camp Nou o les desenes d’estadis arreu d’Europa on el davanter ha deixat empremta. Aquesta nit, però, sense la carícia paternal de Corbella, si Messi no és capità per la suplència d’Andrés Iniesta, sortirà l’últim al terreny de joc, allunyat una mica dels seus companys, desfent l’ordenada fila que acostumen a fer els futbolistes en sortir del túnel de vestidors. Messi es distancia de la resta, i marca, potser sense voler-ho, la diferència respecte a la resta de mortals.

És la rutina abans de cada partit, una rutina que s’ha anat gestant d’ençà que va debutar amb 17 anys i que aquesta nit viurà un capítol especial: serà el partit número 500 amb la samarreta blaugrana. El còlic nefrític que va tenir al Japó va voler que no celebrés aquesta efemèride en la final del Mundial de Clubs, aixecant un nou títol, sinó al Camp Nou, davant el públic que l’ha vist créixer.

Mig miler de partits que han testimoniat el pas endavant del club. Si Kubala va atorgar mística al club, Messi li va donar universalitat. L’argentí ha convertit el Barça en hegemònic, el gran dominador del futbol mundial del nou mil·lenni. 26 títols ho acrediten.

Tothom té un rècord especial d’aquests 499 partits. L’imaginari culer està farcit d’imatges del davanter argentí, impossibles d’esborrar d’una memòria bombardejada insistentment per instantànies úniques i màgiques que es van acumulant apressadament. Un gol amb el pit per donar un Mundial de Clubs. Un eslàlom des del mig del camp per homenatjar Diego Armando Maradona i compassar-se a la perfecció a la veu emocionada de Víctor Hugo Morales. El vol etern a Roma que va servir per aixecar la tercera Champions, l’any 2009, el millor record que l’actual president Josep Maria Bartomeu té de l’astre argentí, una imatge que encara l’“emociona”. Messi sempre apareix. Per això el seu pare, el Jorge, evita quedar-se amb una instantània i s’aferra a la “regularitat” que exhibeix el seu fill quan se’l qüestiona per un moment d’aquestes 499 cites que han ofert centenars de gestos tècnics i més de 400 gols.

També partits difícils, com el que va viure Messi el 20 d’abril del 2014, pocs dies abans que Tito Vilanova morís. El dia abans d’aquell Barça, 2 - Athletic, 1, amb gol de falta de Messi que va celebrar amb ràbia, va visitar el que havia sigut el seu tècnic per confessar-li que volia marxar de Barcelona. A l’hospital, de nit, Tito el va fer recapacitar.

Queda lluny aquella nit. Durant l’últim any, escudat pels inseparables Neymar i Suárez, Messi ha lluït sempre un somriure. El rostre sorrut i impassiu de quan era “difícil adonar-se si està millor o pitjor anímicament”, com explica el metge de la selecció argentina Homero de Agostino, queda enrere. Messi arriba als 500 en el seu millor moment, estable i madur, un pare de 28 anys que té encara un llarg camí per recórrer.

El sisè home

Si juga uns minuts contra el Betis de Pepe Mel, es convertirà en el sisè jugador de la història del club en arribar al mig miler de partits oficials: Xavi, Puyol, Iniesta i Valdés, i l’únic jugador que no forma part d’aquesta generació d’or, Migueli. A ells, se’ls sumarà aquesta nit Messi. Per això, serà una nit de celebracions, amb el perill que això comporta. El Betis, que ha guanyat quatre partits a domicili i només ha sumat dues derrotes lluny de Sevilla, no vol ser un convidat de pedra.

El Barça, que lluirà per primera vegada l’escut de campió del món al pit, oferirà els cinc títols que ha aconseguit aquesta temporada a la seva afició, i també es farà un homenatge a Messi pels seus 500 partits oficials, des d’aquell debut contra l’Espanyol a la muntanya màgica de Montjuïc, el 16 d’octubre del 2004. Una jornada festiva per tancar un 2015 rodó, el segon millor any de la història de l’entitat després de l’irrepetible 2009. Primer, però, com va remarcar Luis Enrique en la roda de premsa prèvia, l’equip haurà de deixar-se d’emocions, ofrenes i festes, i concentrar-se a sumar tres punts que permetin al Barça tancar l’any com a líder de Primera. L’ensopegada de l’Atlètic de Madrid contra el Màlaga aquest cap de setmana passat permetrà als blaugranes acabar l’any al capdamunt de la classificació si superen els andalusos, ja que els matalassers van desaprofitar l’oportunitat de situar-se líders en solitari quan el Barça estava jugant el Mundial de Clubs. El conjunt de Luis Enrique té un partit menys, que haurà de recuperar al febrer contra l’Sporting de Gijón.

Aturada positiva

El Barça rebrà el Betis amb només tres entrenaments a les cames -un menys Messi, que va viatjar a Dubai per rebre un guardó-. Després dels sis dies de vacances que els va donar Luis Enrique, els jugadors han tornat amb la mateixa intensitat que van demostrar en l’últim tram de curs. “Després de veure com s’han entrenat, el descans els ha anat bé. Tots en tenen moltes ganes”, va explicar l’asturià en la compareixença prèvia.

Luis Enrique podria recuperar l’onze titular per rebre un conjunt que transita en la part mitjana de la taula, amb sis punts de marge sobre el descens i sobre els llocs que donen accés a Europa. El Betis s’està mostrant més segur lluny del Benito Villamarín que no pas a casa, on només ha sumat 6 punts, mentre que a domicili n’ha esgarrapat 14. Els andalusos, tot i comptar en atac amb jugadors com Joaquín, Rubén Castro, Dani Ceballos i Van der Vaart, estan tenint molts problemes de cara a gol, i són el quart pitjor atac de la competició, però no volen ser el regal per a un Messi que té una nova cita amb la història. I en són ja unes quantes.

A la recerca del rècord golejador del Madrid

Aquesta nit contra el Betis el conjunt blaugrana té un altre repte, més enllà dels tres punts necessaris per mantenir el lideratge. El Barça buscarà el rècord golejador en un any natural, que té a hores d’ara el Reial Madrid, l’any 2014, amb Carlo Ancelotti a la banqueta. Els homes de Luis Enrique necessiten marcar tres gols per superar els 178 que van aconseguir els blancs. Seria un nou registre per sumar a un any gairebé perfecte, en el qual el trident ha brillat per sobre de la resta i ha aconseguit 134 dels 176 gols marcats fins ara. Messi és el màxim golejador d’aquest 2015, amb 47, Luis Suárez n’ha fet 46 i Neymar en duu 41.

stats