JOCS OLÍMPICS
Esports 20/03/2020

El Comitè Olímpic ja treballa amb diferents escenaris per si toca ajornar els Jocs

La pressió internacional de mica en mica canvia l'opinió pública al Japó

i
Toni Padilla
2 min
La flama olímpica ja ha arribat al Japó

BarcelonaDe mica en mica, la pressió internacional modifica el punt de vista del Comitè Olímpic Internacional (COI) respecte als futurs Jocs Olímpics de Tòquio. Si fins ara s'havia insistit a no tocar les dates oficials, del 24 de juliol al 9 d'agost, ara el president del COI, Thomas Bach, ja ha explicat en una entrevista al New York Times que "treballa amb diferents escenaris". I tot, el mateix dia que la flama olímpica ha arribat al Japó, on començarà un recorregut sense espectadors, de moment.

Diferents comitès olímpics, com l'espanyol, han demanat ajornar la cita, ja que, més enllà de la seguretat, molts esportistes arribaran en inferioritat de condicions, ja que no s'han entrenat amb normalitat aquests dies pel confinament. Bach ha admès: "No coneixem quina serà la situació. No cal dir que estem considerant nombrosos escenaris, però, al contrari que altres organitzacions esportives o lligues professionals, nosaltres tenim encara quatre mesos i mig fins als Jocs". La decisió final d'ajornar els Jocs s'hauria de prendre juntament amb el comitè organitzador de la cita japonesa, que té contracte fins al desembre del 2020. Ajornar-la fins al 2021, doncs, significaria redactar un nou contracte i afrontar possibles pèrdues econòmiques, ja que els japonesos ho tenen tot a punt per a aquest juliol.

Bach no va saber donar una data definitiva en què es podria prendre una decisió que cada cop sembla més a prop, la d'ajornar per primer cop uns Jocs d'Estiu. Abans, s'han suspès per guerres, com va passar amb els Jocs de Berlín de 1916, aquells d'Helsinki del 1940 i els de Londres del 1944, però mai s'han ajornat un any. "Ningú sap què passarà demà, d'aquí un mes o d'aquí quatre mesos. Per tant, no seria responsable de cap manera establir una data en aquest moment. Hi ha molts pronòstics diferents sobre el coronavirus. Confiem en el nostre equip i en l'OMS, que ens diuen que és aviat per prendre una decisió". Sobre l'impacte de les decisions del COI, Bach va defensar que estan actuant de manera responsable. "En primer lloc, volem protegir la salut dels esportistes i contenir el virus. En segon lloc, la nostra decisió no estarà presa per interessos financers. Els 206 comitès i les federacions van manifestar que el món, en una situació tan difícil, necessita un símbol d'esperança. No sabem quant durarà això, però ens agradaria que la flama olímpica sigui una llum al final del túnel".

Al Japó s'ha obert debat sobre què caldria fer. De fet, la Federació de Futbol japonesa ja planifica el retorn de la seva lliga d'aquí unes setmanes. Part de la pressió arriba de l'estranger, de països on els seus esportistes no es poden entrenar en condicions.

Bach també va parlar de la preocupació dels esportistes. "Aconsellem que es posin en contacte amb els seus comitès nacionals perquè tinguin informació de primera mà sobre com poden entrenar-se respectant les restriccions. Hem vist que alguns sí que poden i que altres esportistes són molt creatius a l'hora d'entrenar-se a casa. Recomanem que els esportistes vigilin les mesures vigents als seus països i que les consultin amb els comitès nacionals".

stats