06/05/2016

Pol García Tena: “Els miracles al futbol existeixen... si es treballa bé”

3 min
Pol García Tena: “Els miracles al futbol existeixen... si es treballa bé”

BarcelonaEl defensa Pol García Tena (Terrassa, 1995) va deixar el Barça amb 16 anys -malgrat que tenia una oferta de renovació- i se’n va anar a la Juve, on acabaria sent el capità de l’equip juvenil. Aquest any l’han cedit al Crotona, un club calabrès que ha aconseguit l’ascens a la Serie A italiana malgrat tenir pocs diners.

L’objectiu del Crotona era no baixar. I ha acabat pujant. Com s’ha viscut?

La Juve va cedir-me al Como, on res anava bé. De fet, han baixat. Però al gener van trucar-me oferint-me anar al Crotona, que ja estava en zona d’ascens. Un canvi total. He pogut veure com una ciutat i un club viu el seu primer ascens a Primera. Tothom ha embogit. L’estadi ple, banderes amb una lletra A per tot arreu, la gent fent els desplaçaments...

Portes cinc anys al nord d’Itàlia i, de sobte, et toca anar al sud. A Calàbria. Tot un canvi.

Ha sigut divertit. Quan els calabresos parlen en dialecte no entenc res, però tampoc ho entenen els italians del nord. El canvi és radical en tots els sentits. Especialment pel que fa a la temperatura. Jo tinc avis d’Almeria i portava bé la calor, però ara feia cinc anys que vivia al nord, entre fred i neu. Al sud, tot és familiar. Entres en un bar i et tracten com un més, amb escalfor i passió.

El Crotona ha fet un miracle demanant cessions de jugadors com tu...

Alguns companys m’havien dit que era el lloc ideal. Una ciutat tranquil·la, un club on cuiden els jugadors joves i tenen les idees clares. Si no tens tants recursos, potencia els joves. I els ha funcionat amb jugadors com Bernardeschi, del Fiorentina, i Florenzi de la Roma, que havien jugat aquí. Els miracles existeixen si es treballa bé.

El repte és jugar a Primera?

Després de més de 50 partits a la Serie B, la idea seria jugar a Primera. És el que necessito. Parlarem amb el Crotona i la Juve, ja que hi ha una opció de compra del Crotona. Però no tanco altres portes, tant de clubs de Primera italiana com de la lliga espanyola.

Ja sembles un italià més...

Aquesta terra tira molt. No descarto res per al futur, però estic demanant els papers per tenir la nacionalitat italiana.

Et veus jugant de titular a la Juve?

Seria un somni, però entenc que cal treballar molt. Tinc dos anys de contracte i he vist com treballa aquest club. Com cuiden les persones. M’hi sento bé.

¿La Juve lidera el canvi d’un futbol italià cada cop més tècnic i ofensiu?

Sí, està canviant molt. L’any passat la Juve va arribar a la final de la Champions jugant bé. I veus equips com el Fiorentina, el Roma, el Nàpols i l’Empoli cuidant la pilota. Aquests dies molts diuen a Itàlia que Simeone s’ha inspirat en ells, però el futbol italià està superant el catenaccio. Ara bé, és cert que el treball físic i tàctic els encanta, però cada cop es juga millor. Gent com el Javi Ribalta -català que lidera l’equip de scouters de la Juve- aposta per jugadors tècnics.

Per quina raó vas deixar el Barça?

No es van comportar com el gran club que són. M’oferien renovar tres anys, però no es podia negociar res. Era acceptar-ho tot o res. Jo volia parlar sobre la durada del contracte o la seguretat d’on jugaria. Vaig demanar més temps i em van acabar apartant de l’equip. No podia jugar, només entrenar-me. Marxar va ser un encert.

stats