La selecció de Kosovo amenaça amb plantar Espanya si no la reconeix com a país

La RFEF ha piulat que l'equip de Luis Enrique jugarà contra el "territori de Kosovo"

2 min
Bersant Celina del a selecció de Kosovo, disputa la pilota amb el grec Dimitris Kourbelis en un partit oficial, el passat 14 d'octubre

BarcelonaUn tuit de la Federació Espanyola de Futbol ha encès una polèmica d'abast polític. La selecció de Kosovo ha emès un comunicat contra l'ens federatiu estatal en què amenaça amb no jugar els partits de classificació per al Mundial del Qatar (2022). El motiu del malestar neix d'una publicació al compte oficial de la selecció espanyola que es refereix a Kosovo com a "territori de Kosovo" arran del partit que el combinat que entrena Luis Enrique Martínez ha de disputar a finals de mes contra l'equip balcànic a Sevilla. Com que Espanya no reconeix Kosovo com a estat independent, les autoritats kosovars diuen que només competiran contra la roja si se'ls permet presentar els equips amb himne nacional i bandera, tal com indica la normativa UEFA.

"L'enfocament de l'estat espanyol envers l'estat de Kosovo ha sigut lamentablement destructiu des de la declaració d'independència del 17 de febrer del 2008 [...], però no pot canviar la història i la realitat [...]. L'intent dels espanyols de minimitzar l'estat de Kosovo és injust [...]. La FFK espera que la RFEF es comporti com demanen les regles de la UEFA i la FIFA i no prengui decisions que afectin la relació entre els dos països", ha publicat l'organisme kosovar poc després de la publicació del tuit per part de la RFEF.

La controvèrsia ve de lluny. Espanya és dels pocs països de l'hemisferi nord que no reconeix Kosovo com a estat independent des que aquesta antiga regió de Sèrbia va declarar la seva independència el 17 de febrer del 2008. Ho va fer amb el suport dels Estats Units i de la majoria dels països de la Unió Europea. De moment, Espanya segueix els passos de Sèrbia, que considera Kosovo com una regió dins del seu territori, tal com marca la seva Constitució i la resolució 1244 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides. La Xina i Rússia tampoc reconeixen la secessió d'aquesta petita república que té la capital a Pristina i on viuen poc menys de dos milions de persones. El govern Sánchez ha relaxat les tensions que hi havia amb Rajoy, però continua posant el reconeixement en mans de l'entesa que encara no s'ha produït entre Kosovo i Sèrbia.

stats