FUTBOL
Esports 06/06/2014

Les primes a la selecció obren el debat als carrers i el Congrés

La Federació no descarta que part dels premis es tributin al Brasil

Pedro águeda
2 min

MadridEls sentiments patriòtics espanyols es repartien el 10 de juny del 2012 entre l’empat a 1 de la selecció espanyola amb Itàlia a la fase de grups de l’Eurocopa i la notícia que encenia totes les alarmes en un país devastat per la crisi: Mariano Rajoy compareixia a la Moncloa per anunciar una “línia de crèdit” d’Europa, un eufemisme utilitzat pel president espanyol per parlar del rescat bancari. Futbol i política van discutir aquella tarda del 2012 en paral·lel, tot i que la roja i la crisi econòmica ja s’havien creuat anteriorment.

La selecció espanyola havia guanyat la seva segona Eurocopa quatre anys abans, a Àustria. Els jugadors van tributar al mateix país centreeuropeu el 20% dels 218.000 euros que van obtenir. Si ho haguessin fet a Espanya, haurien contribuït a les arques públiques amb un 43% de la prima aconseguida. El mateix va passar a Sud-àfrica. En canvi, a la cita de Polònia i Ucraïna l’escenari va variar. La UEFA va pressionar els dos països perquè declaressin les primes “exemptes” de tributació i, per tant, els jugadors havien de declarar al seu país d’origen. D’aquesta manera, els futbolistes del combinat espanyol van lliurar al fisc entre el 53% i el 56% dels 300.000 euros que van embutxacar-se per la tercera Eurocopa espanyola.

Els capitans de l’equip que dirigeix Vicente del Bosque, Xavi i Casillas, han negociat amb els dirigents de la Federació Espanyola quant cobrarà cada jugador en cas de guanyar al Brasil. Les primes negociades per a la imminent cita mundial representen un rècord de 720.000 euros per jugador. A la Federació expliquen que tots aquests diners surten del que la FIFA pagarà al campió. Per tant, el que negocien els jugadors és el percentatge que es queden dels guanys que obtindria la Federació. Si el combinat de Del Bosque reedita la victòria aconseguida fa quatre anys, rebria 27 milions d’euros. Descomptades les primes dels jugadors, la resta seria per a la Federació, que defensa que són moltes les despeses que ha d’afrontar l’expedició espanyola.

ICV és el responsable que l’assumpte de les primes sigui part del debat públic cada vegada que la selecció espanyola encara una fase final. Aquest cop, la diputada Laia Ortiz ha demanat que el govern de Rajoy intervingui directament en la regulació de les primes. Per Ortiz, resulta “inacceptable” que els espanyols siguin els més ben pagats, amb un increment del 20% respecte a Sud-àfrica, embutxacant-se “el doble” que alemanys o brasilers, amfitrions del Mundial.

El conveni de doble imposició signat amb el Brasil el 2002 permet als esportistes tributar al país on es faci l’activitat -en aquest cas el Mundial- o a Espanya. El diari El Correo va publicar ahir que els jugadors tributaran en territori espanyol, però el portaveu de la Federació, Jorge Carretero, no és rotund. “Sempre s’ha de pagar una part dels diners on s’han generat”, va assegurar a l’ARA, sense que experts fiscalistes consultats per aquesta redacció hagin pogut explicar a què es refereix. Els 720.000 euros són una quantitat que “va en sentit contrari a la realitat que viuen molts ciutadans”, va assegurar Laia Ortiz. A la Federació no volen entrar en polèmiques amb “els polítics”, assegura el portaveu.

stats