MUNDIAL 2022
Esports 12/11/2014

Amnistia Internacional denuncia que Qatar segueix explotant treballadors de les obres del Mundial

Segons el 'The Guardian', 3.000 nord-coreans viuen en condicions d'esclavatge a Qatar

Ara
2 min
UN MUNDIAL TACAT  El xeic Tamim bin Hamad  al-Thani i el president de la FIFA, Joseph Blatter.

BarcelonaAmnistia Internacional ha publicat un informe on denúncia que Qatar segueix explotant treballadors a les obres de les instal·lacions del Mundial de futbol del 2022. El govern de Qatar, després de moltes denúncies per les condicions de molts treballadors d'estats com el Nepal, va anunciar millores en aquest aspecte, però l'informe d'Amnistia Internacional assegura que no s'han produït millores des que fa sis mesos es van anunciar reformes. L'informe coincideix amb una informació del diari 'The Guardian' sobre la presència de 3.000 treballadors nord-coreans treballant a Qatar en condicions d'esclavitud.

"S'acaba el temps. Fa quatre anys Qatar va ser escollit com a seu, situant-se al centre de l'atenció mundial. Però la seva resposta als casos d'abusos de condicions de treball han estat paraules, promeses" diu Sherif Elsayed-Ali, cap de la secció de refugiats d'Amnistia Internacional. "Cal actuar ràpid per evitar que aquest Mundial s'hagi construït sobre una base d'explotació" afegeix.

Amnistia Internacional (AI) investigarà també el cas dels treballadors de Corea del Nord. Uns tres mil obrers nord-coreans estarien treballant en condicions d'esclavitud en les obres de Qatar sense rebre un sou, segons 'The Guardian', que afirma haver parlat amb alguns d'aquests treballadors. El diari britànic esmenta quatre obres al nou barri de Ciutat Lusail en què treballen obrers nord-coreans, però no ha trobat indicis que estiguin implicats en la construcció d'estadis per al Mundial. Segons aquesta informació, Corea del Nord rep diners a canvi de donar mà d'obra, i Qatar pot utilitzar treballadors d'un estat on poca gent denunciaria la situació per la manca de llibertat de premsa.

Segons AI, amb 300.000 habitants, Qatar necessita treballadors estrangers i el 94% dels treballadors han arribat provinents d'altres estats. AI denúncia com les empreses de Qatar controlen el moviment dels treballadors en controlar el permís de residència i en alguns casos, el passaport, fet que deixa els treballadors sense poder marxar de Qatar. Aquest informe recorda el sistema conegut com "kafala", sistema tradicional de feina al Qatar que lliga el treballador al seu cap, facilitant casos d'explotació. "Es paga fora de temps el salari, es treballa en condicions indignes, es viu en condicions de pobresa i s'han produït casos d'abusos físics i sexuals", afegeix aquest informe.

stats