FUTBOL INTERNACIONAL
Esports 05/09/2014

La comissió d'ètica de la FIFA entrega la seva investigació sobre els Mundials de Rússia 2018 i Qatar 2022

Han entregat 350 pàgines d'investigacions sobre la possible corrupció en el procès per escollir aquestes seus

Efe
2 min
El xeic Tamim bin Hamad al-Thani i el president de la FIFA, Joseph Blatter.

BarcelonaL'òrgan d'instrucció de la comissió d'ètica de la FIFA ha confirmat avui que ha acabat la seva investigació sobre les candidatures dels Mundials 2018 i 2022, concedits a Rússia i Qatar, respectivament, i que ha traslladat el seu informe de 350 pàgines a l'òrgan de decisió perquè es pronunciï.

"L'informe estableix els fets i arriba a conclusions sobre les mesures que s'han de prendre pel que fa a determinades persones; així mateix, reconeix qüestions que s'han de remetre a altres comissions de la FIFA i formula recomanacions per a futurs processos de candidatura", ha comunicat la FIFA, en un comunicat. En aquest mateix comunicat indica que "d'acord amb el codi ètic de la FIFA, l'òrgan de decisió dictaminarà una resolució definitiva sobre aquest informe i els informes suplementaris, que posteriorment es farà pública".

El president de l'esmentat òrgan d'instrucció, l'exfiscal nord-americà Michael J. García, i el seu vicepresident, Cornel Borbely, han donat avui l'informe a l'òrgan de decisió de la comissió d'ètica de la FIFA, al costat d'altres documents "suplementaris que cobreixen el seu examen de les activitats dels equips de candidatura als Estats Units i Rússia". La FIFA ha recordat que "en el curs d'aquesta investigació d'un any, l'òrgan d'instrucció va entrevistar més de 75 testimonis i va recopilar un registre que, a més de gravacions amb els entrevistats, comprèn més de 200.000 pàgines sobre el cas".

La investigació de les candidatures dels Mundials 2018 i 2022 es va iniciar després de la publicació d'informacions i de les acusacions dirigides a membres de la FIFA sobre possibles casos de corrupció i suborns en l'elecció d'aquests membres, el 2 de desembre del 2010 a Zuric. Llavors Rússia va guanyar l'organització del 2018 en la segona votació, després que Anglaterra fos eliminada en la primera i de superar la resta amb 13 vots. La candidatura ibèrica d'Espanya i Portugal i se'n va emportar 7 i la conjunta d'Holanda i Bèlgica, 2.

L'elecció de Qatar 2022 va necessitar quatre votacions. Després de les successives eliminacions d'Austràlia, el Japó i Corea del Sud, Qatar va aconseguir 14 vots contra els 8 dels Estats Units per aconseguir l'organització. El possible escàndol, del qual es va començar a parlar al Parlament britànic, va marcar la reelecció de Joseph Blatter com a president de la FIFA per iniciar el seu quart mandat el 2011; provocar la inhabilitació d'alguns dels seus directius i forçar la FIFA a aprovar una sèrie de reformes per millorar la seva transparència al Congrés celebrat el 2012.

Entre aquests canvis, la FIFA va voler enfortir la seva comissió d'ètica, formada des de llavors per un òrgan d'investigació i un altre de decisió, que és qui s'ha de pronunciar ara sobre el cas.

stats