RCD Espanyol
Esports RCD Espanyol 13/12/2022

6 milions de pèrdues en l'era Chen: què necessita l'Espanyol per ser autosuficient?

El club blanc-i-blau va tancar l'exercici 2021-22 amb uns números vermells de 19,9 milions d'euros

5 min
Chen Yansheng a la junta general d’accionistes.

BarcelonaEl consell d’administració de l’Espanyol ha presentat a la junta d’accionistes d'aquest dimarts les pèrdues més elevades de l’era Chen Yansheng: 19,9 milions d’euros. L’impacte de la pandèmia i del descens a Segona (que ja va causar unes pèrdues d’11,4 milions d’euros), que encara es continuarà arrossegant els exercicis següents, fa que el balanç actual de l’Espanyol amb el president i propietari xinès sigui deficitari: el resultat net acumulat dels set exercicis tancats per Rastar Group és d’unes pèrdues de 5,75 milions d’euros. Si es té en compte que l’entitat ha pressupostat unes pèrdues de 9,6 milions per a l’exercici actual, les pèrdues acumulades en els últims tres cursos s’elevarien fins als 40 milions d’euros. En els cinc primers cursos del mandat de Chen Yansheng, l’Espanyol va obtenir uns beneficis de 25,5 milions. 

Entre les xifres més destacades dels comptes que es presentaran als accionistes es destaca el deute net, que s’eleva fins als 43 milions d’euros. És el doble de la xifra amb què es va tancar l’exercici 2020-21 (20,3 milions). Aquest augment s’explica per l’increment del deute bancari (tant a curt com sobretot a llarg termini) generat per finançar les pèrdues registrades durant l’exercici. L’Espanyol, això sí, va acabar d’eixugar durant l’exercici 2021-22 els últims deutes que mantenia amb Rastar (6,3 milions) en concepte de comptes a cobrar per la gestió de tresoreria. 

El consell, renovat per cinc anys

A banda d'aprovar per àmplia majoria els comptes del club, la junta d'accionistes ha servit per renovar per cinc anys els mandats dels diferents membres del consell d'administració. "Com he comentat en diverses ocasions, l'Espanyol no està en venda. Estem enfocats en el projecte sòlid i estratègic que permeti al club créixer de forma sòlida i sostenible en els propers anys. Mantenim la il·lusió del primer dia en crear un gran projecte que doni moltes alegries a l'afició. No hi ha converses en marxa amb ningú", ha puntualitzat Chen Yansheng, a resposta d'un accionista que li preguntava per si estava disposat a vendre el club.

Rastar Group, per tant, manté públicament el seu compromís amb l'entitat. Per aquest motiu ha plantejat un nou pla estratègic a cinc anys. En aquest termini, l'Espanyol preveu un creixement sostingut en el temps de forma que, de cara al curs 2027-28, arribaria a disposar d'un pressupost d'uns 110 milions d'euros, una xifra que no superaria els prop de 130 milions que va tenir la darrera temporada que va disputar l'Europa League (2019-20).

"Demano als accionistes que ajudin a crear un ambient positiu. Malgrat alguns disgustos dels últims temps no hem deixat de treballar", ha assegurat el president i propietari de l'Espanyol, Chen Yansheng. L'empresari xinès ha afirmat que, fins i tot en l'actual escenari d'incertesa política i energètica, l'Espanyol pot afrontar "situacions difícils sense posar en risc el seu patrimoni ni tenir l'obligació de vendre actius esportius no desitjats".

Urgeix augmentar els ingressos

Què necessita l’Espanyol per trencar aquesta dinàmica i tornar a ser un club autosuficient? La resposta és òbvia, recuperar els ingressos perduts, però les solucions no són gens senzilles. Tot i la complexitat de l’escenari, Chen Yansheng no vol vendre l’Espanyol, si més no de moment. Els principals executius del club, de fet, fa setmanes que treballen en la confecció d’un nou pla estratègic que defineixi les línies mestres de treball a mitjà i llarg termini. El Hub Balmes, la construcció d’un hotel a la nova ciutat esportiva Dani Jarque, les millores i els nous usos comercials de l’RCDE Stadium i la internacionalització de la marca del club són alguns dels pilars principals del nou full de ruta, avalat pels 77,8 milions que el club rebrà del Pla Impuls LaLiga i que ha de permetre que l’Espanyol pugui augmentar els ingressos ordinaris i rebaixar la dependència que té actualment dels extraordinaris. "Els beneficis per les vendes de jugadors no s'han recuperat per la deflació del mercat en general. Sabem que costarà tornar a recuperar els nivells previs a la pandèmia, per això volem replantejar la gestió, rebaixant la dependència dels recursos de les vendes i d'altres ingressos extraordinaris com les ampliacions de capital", ha comentat el conseller delegat, Mao Ye.

Especialment després que, arran de la prohibició del govern xinès, Chen Yansheng no pugui, encara que vulgui, injectar més diners al club a través d’ampliacions de capital (l’empresari xinès ja ha invertit uns 157 milions a l’Espanyol per aquesta via). L’altra gran partida d’ingressos extraordinaris de què podria disposar el club són les vendes de futbolistes, un recurs que l’entitat no ha sabut explotar darrerament: entre els exercicis 2020-21 i 2021-22, l’Espanyol només va facturar 10,2 milions en vendes.

Es tracta d’una xifra sorprenentment baixa si es té en compte que en els tres cursos anteriors (entre el 2017-18 i el 2019-20) va rebre’n uns 63. La més que discutible gestió de la plantilla ha comportat que el club amb prou feines hagi pogut fer caixa amb jugadors amb bon cartell com RDT, Vargas i Wu Lei. Entre tots tres amb prou feines cobriran els 14 milions que el club espera ingressar aquesta temporada en vendes. Pedrosa, una altra venda potencial, podria marxar lliure a l’estiu si no renova abans que s'acabi el contracte. 

El covid i l’any a Segona també han afectat durament la principal partida d’ingressos ordinaris del club: els drets televisius. La temporada passada, l’Espanyol va rebre 54,9 milions per aquest concepte. I aquest exercici espera ingressar-ne 50,4, una xifra que el situa a la zona mitjana baixa de la Lliga. Això significa tornar a la temporada 2016-17, quan el club va rebre 49,9 milions de la Lliga pels drets televisius. L'impacte del descens s'arrossegarà en els drets televisius durant cinc temporades. Cal tenir en compte, a més, que CVC es quedarà un 10,95% dels drets audiovisuals de l’Espanyol durant els pròxims 50 anys. Així doncs, per tornar a situar-se al voltant dels 60 milions anuals cal que l’equip respongui sobre la gespa i l’Espanyol es classifiqui com més amunt millor.  

Els fitxatges estiuencs van costar 11 milions 

Per complir aquest últim objectiu caldrà reforçar la plantilla a l'hivern. Des dels despatxos nobles de Cornellà-El Prat asseguren que el club tindrà “suficient capacitat econòmica per fer els reforços que es consideren necessaris”. Tot plegat, després que l’Espanyol invertís, a l'estiu, 11,1 milions d’euros en nou reforços: 10,2 milions en cinc fitxatges (Expósito, Joselu, Oliván, Braitwhaite i Lazo) i 950.000 euros en quatre cessions (Álvaro Fernández, Vinicius, Lecomte i Dani Gómez). Aquesta xifra inclou tant traspassos i primes de fitxatge com pagaments a intermediaris. Segons els comptes del club, per cert, la sortida de RDT va suposar un estalvi del límit del cost de la plantilla esportiva d’uns 7 milions d’euros, un marge que el club podrà aprofitar aquest gener per reforçar-la. 

stats