RCD Espanyol
Esports RCD Espanyol 28/12/2022

Catoira, el protegit de Mateu Alemany encarregat de reconstruir l’Espanyol

Els actuals arquitectes esportius del Barça i de l'Espanyol van ser els artífexs de l'últim gran València

4 min
Domingo Catoira és, des de l'estiu de 2022, el director esportiu de l'Espanyol

Barcelona25 de maig del 2019. El Barça cau a la final de la Copa del Rei davant d’un sorprenent València que torna a tocar el cel al coronar-se amb un títol en una temporada en què, a més, aconsegueixen classificar-se per la Champions. Tres anys i mig després, bona part dels artífexs d’aquell equip es tornaran a veure les cares al Camp Nou, tot i que amb rols i interessos ben diferents. I és que, no fa massa, els actuals arquitectes dels primers equips i dels planters del Barça i de l’Espanyol formaven part d’un equip de treball que va aconseguir rescatar el València de la mediocritat esportiva que vivia. 

La figura principal d’aquell procés va ser qui ara ocupa el càrrec de director de futbol del Barça, Mateu Alemany. L’advocat mallorquí va aterrar a Mestalla el març del 2017 per ocupar el rol de director general. Ell va ser l’encarregat de reforçar la secretaria tècnica del València. Un dels primers moviments que va aprovar, dies abans fins i tot del seu nomenament oficial, va ser el retorn d’un cercatalents anomenat Domingo Catoira, que ja havia estat al club entre el 2010 i el 2014. L’avalava José Ramón Alexanco, que havia arribat a Mestalla el 2015 per ocupar el buit deixat per Rufete al capdavant de l’Acadèmia, i que pocs mesos més tard havia estat ascendit com a màxim responsable esportiu. 

Alexanco, això sí, va durar poc més de dos anys al València. La pèrdua de protagonisme en la presa de decisions de la nova estructura esportiva valencianista va propiciar la seva sortida, el setembre del 2017. Havia arribat a negociar personalment amb Quique Setién la seva incorporació com a tècnic, però va ser Mateu Alemany qui va convèncer Peter Lim d’escollir el seu candidat, Marcelino García. Quatre anys més tard, Laporta va reunir i reconciliar Alemany i Alexanco, convertits ara en els homes forts del primer equip i de La Masia, respectivament. L’exjugador basc, de fet, ja havia ocupat aquest càrrec entre el 2005 i el 2010, durant la primera presidència de Laporta al Barça. 

Gran coneixedor de mercats internacionals

“Catoira era la mà dreta d’Alemany i Longoria. El tenien en gran consideració. És una persona molt ben valorada pel món del futbol i van dipositar tota la confiança en ell. Alemany, de fet, va blindar-lo amb un contracte molt potent per tres anys”, explica a l’ARA l’actual director esportiu d’Osasuna Braulio Vázquez. Aquest va convertir Catoira en la seva mà dreta al València, primer, i al Valladolid, després. L’actual director esportiu de l’Espanyol va anar fent-se un nom en el futbol espanyol fent informes i recomanant joves talentosos semidesconeguts als quals podien fitxar per preus econòmics. 

“Al València controlava l’àrea de Sud-amèrica i viatjava molt pel Brasil, l'Argentina o Xile”, recorda Vázquez, que atribueix a Catoira el seguiment de Jonas Gonçalves: “Ho sabia tot d’ell, des del cotxe humil que utilitzava fins a la professió dels seus pares, passant per la seva clàusula. L’endemà de reunir-me amb ell el vam firmar”. El director esportiu de l'Osasuna destaca la gran capacitat de Catoira per interpretar el mercat: “Té una gran memòria, recorda tota mena de dades i sap treure molta informació. Fa grans estudis de mercat que li serveixen per anticipar-se a altres clubs. Va aconsellar firmar Adil Rami abans d’un Anglaterra-França. Després de debutar amb la selecció va rebre una oferta de l’Arsenal, però ja el teníem lligat”, diu. Catoira també va recomanar les incorporacions d’Alexis Sánchez i Paulinho, que no van acabar a Mestalla per falta de pressupost. 

Ara Catoira és l’encarregat de reconstruir un Espanyol que necessita encertar-la amb els fitxatges hivernals per no reviure un traumàtic descens. Si a l’estiu va apostar per Vinicius Souza, a qui havia vist presencialment a Bèlgica en diverses ocasions, ara ho ha fet amb el mexicà César Montes, que aquest dijous serà presentat com a nou reforç blanc-i-blau. Si el brasiler està sent una de les revelacions del curs, del segon s'espera que sigui un líder en defensa. “La mà de Catoira es començarà a notar sobretot a partir del 2023”, diu Vázquez. De Catoira també n’elogia el seu gran coneixement dels planters: “Al València, tot i no ser responsabilitat seva, era qui millor controlava els jugadors de l’Acadèmia. En feia informes perquè li agradava. Ara coneix a la perfecció el planter de l’Espanyol i buscarà que els nous fitxatges no tapin la projecció del Simo o Rubén Sánchez”, apunta el director esportiu de l'Osasuna. 

Catoira va aterrar a l’Espanyol com a secretari tècnic el 2020 per la confiança que li va fer Rufete, amb qui havia coincidit uns mesos en la seva primera etapa al València. Una altra aposta de Rufete amb passat valencianista és Luis Vicente Mateo, responsable del planter espanyolista des de fa dos anys. Alexanco, el 2017, li havia donat la mateixa responsabilitat al València. Cinc anys més tard, un coordina el futbol base blaugrana i l’altre, el blanc-i-blau. “Mantenim la relació personal amb ell i Toni Hernández, però separem la relació professional. No hi ha cap pacte de no-agressió, però saben que si volen algun dels nostres millors jugadors hauran de trucar-nos”, admet Mateo. La feina de tots ells s’intensificarà l’endemà del derbi, quan arrencarà oficialment el mercat hivernal. Allà l’Espanyol tindrà més feina que el Barça.

stats