RCD Espanyol
Esports RCD Espanyol 29/12/2022

César Montes, el primer fitxatge hivernal de l'Espanyol

El defensa mexicà, que acaba de disputar el Mundial de Qatar, costa vuit milions d'euros

3 min
César Montes ha estat presentat com a nou jugador de l'Espanyol

BarcelonaPoques setmanes després d'enfrontar-se a la vigent campiona del món, l'Argentina de Messi, el mexicà César Montes s'ha convertit en el primer fitxatge hivernal de l'Espanyol. L'entitat blanc-i-blava ha pagat 8 milions d'euros a Monterrey per aquest central de 25 anys, que firma fins al 2028 i tindrà una clàusula de 30 milions d'euros. L'Espanyol ha acabat accedint a pagar la quantitat que el club mexicà demanava l'estiu passat, quan les negociacions no es van poder concretar perquè l'entitat espanyolista oferia una cessió amb opció de compra. Els dos clubs han pactat un termini de pagaments favorable a totes dues parts. L'entitat blanc-i-blava ja havia arribat a un acord amb el jugador a l'agost.

Montes s'ha incorporat aquesta setmana amb el grup, però no podrà entrar a la convocatòria del derbi del dia 31 de desembre al Camp Nou perquè no podrà ser inscrit fins l'1 de gener. "Vull seguir el camí d'Héctor Moreno tant a l'Espanyol com a Europa. He de treballar molt i hi ha companys amb més trajectòria que cal respectar, però un dels meus objectius podria ser convertir-me en un dels líders de l'equip", ha assegurat Montes en la seva presentació com a jugador espanyolista. "Sóc un central atrevit i amb valentia. Sóc un guerrer més que ve a complir els objectius de l'equip", ha afegit.

Amb Montes, Diego Martínez cobreix una de les principals carències que van quedar descobertes a l'estiu, quan havia demanat un central de garanties per reforçar l'eix de la defensa. La direcció esportiva de l'Espanyol, liderada per Domingo Catoira, tenia assenyalat en vermell el nom d'aquest central, de 25 anys, que podrà complir el seu somni de poder sortir de Mèxic per jugar a Europa.

L’Espanyol va intentar incorporar-lo sense èxit els últims dies del mercat estiuenc. El consell d’un dels seus companys d’equip i selecció més propers, l’exespanyolista Héctor Moreno, el fet que el seu germà estigui jugant cedit a l'Avilés i poder viure a Barcelona són alguns dels al·licients que l'han fet decantar pel projecte blanc-i-blau. L’Espanyol ha mantingut el contacte amb l'entorn del futbolista, i ha estat després del Mundial quan ha accelerat les negociacions presentant una oferta formal a Monterrey abans de l'inici oficial del mercat hivernal.

Montes tenia una clàusula de rescissió de 15 milions d’euros, però seus agents van pactar amb el Monterrey que el deixessin sortir per la meitat, 8 milions. Amb 261 partits jugats, i després de ser un dels millors jugadors de la seva selecció al Mundial de Qatar, Montes és considerat un dels millors jugadors de la plantilla del conjunt mexicà. L’Espanyol va començar a negociar per aquest corpulent central (1,95 metres d’alçada) una setmana abans que es tanqués la finestra de fitxatges, el 26 d’agost, després que es trenquessin les negociacions entre el club mexicà i el Dinamo de Moscou.

L’oferta blanc-i-blava, aleshores, consistia en una cessió amb opció de compra, però el Monterrey va mostrar-se inflexible demanant un traspàs. En aquell moment l'Espanyol no va poder assumir les xifres que en demanaven. Ara, després de la petita empenta econòmica rebuda amb la sortida de RDT, sí que podrà fer-ho. La baixa del punta allibera 7 milions d'euros del marge salarial de la plantilla espanyolista. Després de tancar l'arribada de Montes, l'Espanyol activarà altres opcions que té obertes en altres demarcacions que l'àrea esportiva i l'entrenador consideren prioritàries. Com ja va explicar l'ARA, fa setmanes que Chen Yansheng, Catoira i Diego Martínez planifiquen aquest mercat hivernal, que ha de ser clau per aportar reforços que ajudin a allunyar el descens.

El condicionant del Mundial

L’entorn de César Montes celebra que el Monterrey hagi mantingut l'acord verbal al qual van arribar quan el central va renovar el 2021: facilitar la seva sortida a canvi del preu acordat. Montes és un dels líders de la defensa de Monterrey i de la selecció de Mèxic, que, des del 2019, dirigeix l’exblaugrana Gerardo Tata Martino.

Aquest mateix estiu, de fet, el central va sortir al pas de les crítiques rebudes per l’actual seleccionador mexicà després d’empatar contra Jamaica, en partit de la Lliga de les Nacions de la Concacaf, i de tenir resultats decebedors en altres amistosos a les portes del Mundial. “A la selecció hi ha un grup bastant fort que dona suport al cos tècnic i ho hem de demostrar dins del camp. Potser des de fora no es nota, però dins hi ha un grup molt unit”, va afirmar Montes. Martino li va tornar la confiança donant-li el braçalet de capità en els dos últims partits que va jugar i, posteriorment, escollint-lo com a titular al Mundial. Martino va deixar de ser seleccionador de Mèxic després de l'eliminació de Mèxic a la fase de grups, de forma que si torna al Camp Nou o visita Cornellà-El Prat ja no serà per seguir el seu deixeble.

stats