RCD Espanyol
Esports RCD Espanyol 31/01/2023

L’Espanyol, el gran animador del mercat hivernal a la Lliga

Amb Pacheco, Denis i Gragera, eleven a 13 milions la inversió feta aquest gener

4 min
Denis Suárez, nou jugador de l'Espanyol

BarcelonaCésar Montes, Pierre-Gabriel, Denis Suárez, José Gragera i, sobre la botzina, Fernando Pacheco. L’Espanyol tanca el mes de gener sent el gran animador del mercat hivernal a la Lliga espanyola. Els blanc-i-blaus han invertit uns 13 milions d’euros (que poden ascendir a prop de 15 més endavant) per tancar fins a cinc incorporacions que li han de servir per allunyar el descens. 

Amb aquesta xifra, l’Espanyol es converteix en l’equip de Primera que més diners ha gastat aquest mes de gener. Els blanc-i-blaus, de fet, capitalitzen pràcticament el 43% de la inversió realitzada a la Lliga en un mercat força auster en què clubs com el Barça, el Reial Madrid, la Reial Societat, el Vila-real, l’Athletic, el València o el Sevilla no han gastat cap euro. El segueixen el Betis, que ha pagat 7 milions per Abner, i el Girona, que ha incorporat Tsygankov per uns 5 milions. L’Atlètic de Madrid només ha gastat 3 milions en Memphis. 

Una espasa i dos escuts. En un nou frenètic darrer dia del mercat de fitxatges, el club blanc-i-blau ha tancat tres operacions. L'última, la de Pacheco, una petició de Diego Martínez, que volia un porter veterà per ampliar la competència amb Álvaro Fernández. Després que la Lliga validés la documentació enviada poc abans de la mitjanit, el porter canviarà l'Almeria per l'Espanyol a canvi d'uns dos milions d'euros.

Pacheco se suma a Denis Suárez i José Gragera, dos reforços que han de servir per tapar altres dues mancances advertides per Diego Martínez. Un mitjapunta versàtil i un migcampista posicional que aportarà físic i lectura tàctica en una posició que havia quedat orfe arran de la lesió de Keidi Bare. El gallec arriba cedit fins al juny per uns 200.000 euros, xifra que podria triplicar-se en cas d’assolir la permanència. L’asturià, que s’ha imposat a altres noms com Jean Lucas (Mònaco) o Paul Akouokou (Betis), sí que arriba en propietat: firma fins al 2028. L’Espanyol pagarà 2,8 milions d’euros pel 70% dels drets econòmics del jugador, però podrà adquirir-ne un 15% addicional a l’Sporting si paga 1,5 milions més abans del juny de 2025. 

Amb ells, l’Espanyol tanca un mercat que va començar incorporant César Montes i Pierre-Gabriel. Han deixat el club aquest gener Pol Lozano, cedit al Tenerife, i Benjamin Lecomte, que ha cancel·lat la seva cessió i acabarà la temporada al Montpeller.

Nou mesos sense jugar

Denis surt de Vigo per posar punt final a un calvari i aterra a un equip que buscava un perfil versàtil per al seu front d’atac. Ha firmat 14 gols i 36 assistències en els 209 partits que ha disputat a Primera entre el Barça, el Sevilla, el Vila-real i el Celta. Va fer 29 anys fa uns dies.

Per què Denis estava apartat al Celta?

El principal interrogant que presenta Denis Suárez és saber en quin estat de forma arriba, tenint en compte que acumula nou mesos sense competir pel càstig al qual el va sotmetre el president del Celta, Carlos Mouriño, que va acusar el jugador d’anar en contra dels interessos del club viguès en la gestió d’un talentós nen de 12 anys, Bryan Bugarín, que va marxar al Reial Madrid. Però darrere d'aquest cas també s'hi amagaven altres ombres. Abans del comiat de Bugarín, el seu germà, més gran, també havia marxat del planter del Celta, per anar al Wolverhampton anglès. El problema va arribar quan Mouriño va acusar en una roda de premsa Denis d'anar contra els interessos del club pel fet de ser client de la mateixa agència de representació (Intermedia Sport Player) que havia fet les gestions del fitxatge de Bugarín pel Madrid. Mouriño va carregar contra l'agència i va insinuar que Denis havia cobrat una comissió per l'operació, fet que l'exblaugrana sempre ha negat públicament. El jugador també va aplaudir un comunicat de l'agència de la qual és client que criticava el president del Celta i li demanava una rectificació.

Que el Madrid pispés Bugarín va provocar la ira de Mouriño, un president amb un perfil intervencionista (és el propietari del 70% de les accions del club). Aquí es va desencadenar la tempesta pública d'acusacions entre el dirigent i el jugador, però també hi ha altres qüestions que ajuden a entendre el cas. Des de Vigo s'especulava que l'elevada fitxa de Denis, havia sigut la causa que Mouriño volgués trobar-li una sortida a l'estiu, abans que s'esgotés l'any de contracte que li queda. D'aquesta manera hauria pogut fer una mica de calaix per un jugador que no s'ha revaloritzat al Celta, i s'hauria estalviat pagar-li el darrer any d'un sou que augmenta a causa d'un contracte de caràcter progressiu.

Finalment, l’Espanyol fa de pont entre el Celta i el Vila-real, on si res no es torça jugarà les pròximes tres temporades a partir del juliol. L'Espanyol, per tant, incorpora el jugador lliure i només ha d'assumir els cinc mesos vinents de salari. Una operació econòmicament factible per un jugador amb un elevat valor de mercat. Els espanyolistes s’han imposat a altres equips que també el pretenien de cara a aquest mercat hivernal. Ja van intentar fitxar-lo l’estiu passat, un cop el Celta va apartar el futbolista, però les altes pretensions econòmiques del club gallec, que va negar-se a cedir-lo o a deixar-lo marxar lliure, van frustrar la seva sortida.

20 jugadors amb passat al Camp Nou al seglex XXI

Amb Denis, l’Espanyol torna a apostar per un perfil de futbolista que li ha donat bons resultats: exjugadors del Barça amb bon peu i un tarannà ofensiu, que són al tram final de la seva carrera i que arriben lliures o amb traspassos low cost. Entre Òscar Garcia i Denis han estat 20 els jugadors amb passat al Camp Nou que el club blanc-i-blau ha anat incorporant al llarg del segle XXI. Gairebé un per temporada. Vuit ho han fet en l’era Chen Yansheng. L’entitat periquita ha invertit poc més de 12 milions d’euros per incorporar-los. El més car de tots va ser Sergio García, que va costar uns 6 milions. El segueixen Òscar Garcia, 3,6; Paco Montañés, 1,1, i Sergi Gómez, poc menys d’un milió. 

Noms com Iván de la Peña, Rufete, Joan Verdú o Sergio García van arribar a convertir-se en referents per a l’afició blanc-i-blava. Altres casos més recents com Víctor Sánchez, o els actuals Sergi Gómez, Aleix Vidal, Brian Oliván i Martin Braithwaite, han demostrat un bon rendiment al conjunt espanyolista. De tots, només el danès va canviar directament el Barça per l’Espanyol.

stats