Barça
Esports Barça 08/10/2022

La caiguda als inferns de l'exblaugrana Denis Suárez

El migcampista no ha participat en cap partit aquest curs perquè està condemnat a l'ostracisme pel president del Celta

4 min
Denis Suárez durant un escalfament la temporada passada

BarcelonaEl partit d'aquest diumenge al Camp Nou (21 h, DAZN) hauria de ser especial per a Denis Suárez, pel seu passat com a blaugrana. Però el migcampista, com en les set jornades prèvies, ni tan sols anirà convocat. No és una decisió del seu entrenador, Eduardo Coudet, sinó del president del Celta, Carlos Mouriño. Denis, tot i ser un dels jugadors més ben pagats de la plantilla juntament amb el capità Iago Aspas, està condemnat a l'ostracisme pel màxim dirigent de l'entitat gallega. El conflicte s'explica per una disputa pública arran de la marxa d'un jugador del planter al Reial Madrid. Però darrere d'aquest cas també s'hi amaguen altres ombres.

El futbolista en qüestió era Bryan Bugarín, un nen de 12 anys i amb un gran potencial. Abans el seu germà, més gran, també havia marxat del planter del Celta, per anar al Wolverhampton anglès. El problema va arribar quan Mouriño va acusar en una roda de premsa Denis d'anar contra els interessos del club pel fet de ser client de la mateixa agència de representació (Intermedia Sport Player) que havia fet les gestions del fitxatge de Bugarín pel Madrid. Mouriño va carregar contra l'agència i va insinuar que Denis havia cobrat una comissió per l'operació, fet que l'exblaugrana sempre ha negat públicament. El jugador també va aplaudir un comunicat de l'agència de la qual és client que criticava el president del Celta i li demanava una rectificació.

Uns aplaudiments als quals es va afegir Iago Aspas, també client de la mateixa agència, amb la qual el Celta ha trencat relacions, però per a ell no hi ha hagut les mateixes repercussions que amb Denis, que va estar apartat de la dinàmica d'entrenaments de la plantilla a l'estiu a causa d'aquest episodi. L'Associació de Futbolistes Professionals (AFE), però, va alertar Mouriño de les repercussions de negar a un jugador amb contracte la possibilitat de fer la seva feina. Ara el migcampista de 28 anys s'entrena amb la resta dels seus companys, però Eduardo Coudet té instruccions clares de no convocar-lo.

La ira i els motius del president del Celta

Que el Madrid pispés Bugarín va provocar la ira de Mouriño, un president que va fer fortuna a Mèxic i que té un perfil intervencionista (és el propietari del 70% de les accions del club). Aquí es va desencadenar la tempesta pública d'acusacions entre el dirigent i el jugador, però també hi ha altres qüestions que ajuden a entendre el cas. Des de Vigo s'especula que l'elevada fitxa de Denis, un futbolista que ha tingut ratxes de protagonisme alternades amb suplències, seria la causa que Mouriño volgués trobar-li una sortida a l'estiu, abans que s'esgoti l'any de contracte que li queda (fins al 2023). D'aquesta manera hauria pogut fer una mica de calaix per un jugador que no s'ha revaloritzat al Celta, i s'hauria estalviat pagar-li el darrer any d'un sou que augmenta a causa d'un contracte de caràcter progressiu.

En una entrevista al diari As publicada el 22 de setembre, així s'expressava Mouriño sobre una possible venda de Denis abans que acabi el seu vincle amb el Celta: "És molt difícil. Es quedarà aquí perquè no li donarem la carta de llibertat, perquè amb l'amortització pendent tampoc ens ajudaria per portar un altre jugador. Si no va tenir una oferta a l'estiu amb les condicions que ell volia, veig difícil que en tingui ara. Li vam presentar una oferta de 12 milions [a cobrar entre tres i quatre temporades] d'un equip àrab, però ell va trucar-los per preguntar quant li pagarien de més si hi anava amb la carta de llibertat –diu Mouriño–. Després l'hauríem pogut intercanviar per Óscar, del Sevilla, però els va demanar una barbaritat de diners. El Sevilla el va enviar a pastar fang. També hi va haver una oportunitat similar amb el Betis... Que expliqui ell quants diners va demanar al Sevilla per marxar. I que expliqui per què no ens va arribar cap de totes aquelles ofertes que ell tenia: perquè no existien".

Ernesto Valverde i Denis Suárez en la seva última etapa al Barça.

Aquest cop Denis ha preferit guardar silenci i no entrar en més polèmiques de declaracions creuades. "La situació és totalment irreconduïble. Mouriño ja ha dit que no li donaran la carta de llibertat i és molt complicat que, al gener, quan li quedin sis mesos de contracte, algun club vulgui pagar un traspàs. Realment, per un ajust per al fair play, li queda un any i mig de contracte, però tant el club com el jugador van acordar que es podria rescindir aquesta ampliació per una petita quantitat de diners", explica Alberto Bravo, periodista d'El Desmarque, que segueix el dia a dia del Celta. "A més, hi ha precedents d'altres jugadors que Mouriño va deixar sense jugar perquè no renovaven en el seu últim any de contracte, com Radoja, Sergi Gómez o Jonny, format al planter. I no són els únics".

Per la seva banda, Pablo Campos, narrador en gallec dels partits del Celta a DAZN, valora que, esportivament, qui més en surt perjudicat de tot plegat és l'equip: "Si fos per Coudet el faria jugar. Denis va acabar la temporada passada molt bé i ara troben a faltar algun jugador que trenqui línies de pressió i generi ofensivament. Iago Aspas no ho pot fer tot". De moment Gabri Veiga, de 20 anys, sembla que és el jugador cridat a cobrir la vacant d'un Denis que, en els entrenaments, l'assessora. És la seva última funció després d'una caiguda als inferns al Celta.

stats