HISTÒRIES DEL MUNDIAL

El repte d’arribar a un Mundial i ser mare a la vegada

El fill de Tamires ha crescut en camps de futbol

Quan acaba cada partit de la selecció brasilera, la lateral esquerra Tamires s’acosta a la banda per rebre l’abraçada del seu fill, Bernardo. El nen, de 9 anys, ha crescut en camps de futbol, ja que el seu pare també és futbolista. “No som gaires les jugadores en actiu que som mares. La veritat és que costa trobar un equilibri i fa anys estava convençuda que la meva carrera havia acabat”, ha explicat en roda de premsa una jugadora de 31 anys que ja feia gols al carrer de la seva població natal, Caeté, al sud, mentre esperava que el seu pare tornés de la feina. “La meva família era tradicional. La mare, sempre a casa; el pare, treballant de policia. Però, després de veure un partit de la selecció brasilera femenina per la televisió, vaig tenir clar que jo volia ser futbolista. I no vaig parar fins a aconseguir-ho”, explica. Amb 15 anys, els seus pares, que inicialment s’oposaven al somni de la Tamires, van acceptar que marxés a viure a São Paulo amb una tieta per entrenar-se amb un club de futbol sala. Va ser a São Paulo on va ser reclutada per un equip de futbol, el Tiger, on va enamorar-se d’un jugador de l’equip masculí, el César.

La carrera de la Tamires anava millor que la del César. Ell jugava a Quarta, ella a Primera amb el Santos. Amb 20 anys Tamires va jugar un any als Estats Units, però va tornar per estar amb la seva parella. Tot va canviar l’any 2009, quan, sense buscar-ho, es va quedar embarassada. “Va tocar deixar el futbol durant dos anys. Vaig intentar-hi tornar animada pel meu marit, però només vaig jugar uns mesos abans de tornar-ho a deixar. Però quan el Bernardo [el fill] ja era més gran, vaig decidir intentar-ho de nou”, explica. El 2013 va començar a entrenar-se amb un equip que més endavant va demanar-li que s’incorporés a la seva disciplina. I va jugar tan bé que en sis mesos va ser convocada per primer cop per a la selecció absoluta, amb la qual es proclamaria campiona d’Amèrica l’any 2014. “Uns anys abans no m’ho hauria cregut”, admet Tamires, que actualment juga a Dinamarca. El seu marit, el César, ha deixat la carrera com a jugador per poder estar amb la seva dona i el seu fill. “És un dels grans reptes que tenim: permetre a les jugadores que volen ser mares poder compaginar-ho amb la carrera. Jo ho porto bastant bé, ja que els entrenaments coincideixen amb l’escola del nen. I tinc un marit i uns pares que ajuden molt, quan estic de viatge o convocada. Però soc conscient que tinc sort. I he renunciat a molts anys de carrera, esclar”, explicava a la televisió brasilera el Dia de la Mare, quan la federació brasilera va dedicar un homenatge a l’única internacional del Brasil que té un fill que l’anima des de la graderia.

“El futbol femení no té els sous dels homes. Costa més conciliar maternitat i esport. Necessites gent que t’ajudi. I fer sacrificis, ja que jo estaria sempre amb el meu fill. La major part de jugadores brasileres que han sigut mares s’han retirat. O esperen a retirar-se per ser mares. Jo soc una excepció, però ara tinc el millor aficionat del món a la graderia”, sol dir sobre el seu fill, el Bernardo.

Més continguts de