RESUM DE L'ANY 2012
Esports 24/12/2012

Els 20 esdeveniments que han marcat el 2012 esportiu

Els Jocs Olímpics de Londres han entronitzat com a grans protagonistes herois globals com Phelps i Bolt, i d'altres de locals, com Mireia Belmonte i Joel González

Toni Padilla
6 min
Usain Bolt celebra el seu triomf al 4x100

BarcelonaUn any olímpic sempre és diferent. L'any 2012 serà recordat per la velocitat d'Usain Bolt, les fites de Michael Phelps i les llàgrimes de Mireia Belmonte. Però també pel comiat de Pep Guardiola després de quatre anys al capdavant del Barça, l'Eurocopa guanyada per Espanya i els èxits de joves plens de talent com Marc Márquez o Sebastian Vettel. Aquests són els 20 moments esportius més destacats de l'any.

1. El Barça de futbol sala, campió d'Europa. 29 d'abril del 2012

El futbol sala era l'única secció professional del Barça que encara no havia guanyat la Copa d'Europa. Però en una intensa final disputada al pavelló Barris Nord de Lleida, el conjunt de Marc Carmona va derrotar el Dinamo de Moscou per 3 a 1 i va poder tancar un cicle triomfant en què ha guanyat tots els títols en dos anys.

2. Chelsea 1-1 Bayern, final de la Lliga de Campions. 19 de maig del 2012

Amb un estil de joc garrepa, el Chelsea va fer feliç el seu propietari, Roman Abramóvitx, en guanyar per fi la Lliga de Campions després de derrotar el Bayern a casa dels bavaresos. Després d'eliminar amb molta fortuna el Barça, el Chelsea es va encomanar al joc de Drogba i la fortalesa defensiva per guanyar la Copa als penals.

3. Barça 3-0 Athletic Club, final de la Copa del Rei. 25 de maig del 2012

Pep Guardiola va acomiadar-se del Barça guanyant el seu 14è títol en quatre anys amb la darrera exhibició de joc, en aquest cas contra l'Athletic de Bielsa al Calderón. Al descans el Barça ja tenia la feina feta, i es va curar les ferides de l'eliminació a la Lliga de Campions i la derrota davant el Madrid a la Lliga.

4. El Barça femení aconsegueix el títol de Lliga. 27 de maig del 2012

El Barça femení es va proclamar campió de Lliga per primera vegada després d'una darrera jornada històrica. El bon any del futbol femení català el tancaria l'Espanyol en guanyar la Copa i el Levante Las Planas pujant a Primera.

5. Joaquim Rodríguez, a un sol pas de guanyar el Giro d'Itàlia. 27 de maig del 2012

El ciclista català Joaquim 'Purito' Rodríguez ha viscut el millor any de la seva carrera. Ha acabat número 1 del rànquing de la UCI i va perdre per ben poc el Giro d'Itàlia. A la contrarellotge de la penúltima etapa, el català va perdre el Giro davant el canadenc Ryder Hesjedal per només 16 segons.

6. El Barça, campió de la Lliga Endesa de bàsquet. 16 de juny del 2012

L'equip de Xavi Pascual va derrotar per 3 a 2 el Reial Madrid en una final preciosa que es va decidir en el darrer partit per 73 a 69. Els blaugranes van tornar el cop de la final de la Copa del Rei perduda al Palau Sant Jordi després de cinc partits agònics on va caldre guanyar a la pista dels madridistes per evitar el triomf dels homes de Pablo Laso.

7. Espanya 4-0 Itàlia, final de l'Eurocopa. 1 de juliol del 2012

Espanya va revalidar el títol de campiona d'Europa passant per sobre d'una Itàlia que fins llavors havia mostrat la seva millor cara. Amb sis jugadors del Barça a l'equip titular, els homes de Del Bosque es van confirmar com la selecció més en forma, encadenant dues Eurocopes i un Mundial. I tot, jugant un futbol atractiu forjat en part a la Masia.

8. Federer amplia la seva llegenda a Wimbledon. 8 de juliol del 2012

Roger Federer va recuperar el número 1 de l'ATP en vèncer l'escocès Andy Murray a la final de Wimbledon (4-6, 7-5, 6-3 i 6-4), i suma set corones sobre la gespa de Londres, igualant el rècord de Pete Sampras. Amb aquesta corona, Federer ja suma 17 grans títols al seu palmarès. Murray, que buscava ser el primer britànic en guanyar a Wimbledon des del 1937, s'hi va tornar guanyant l'or olímpic davant el suís.

9. Mireia Belmonte es penja dues medalles olímpiques. 3 d'agost del 2012

Mireia Belmonte va guanyar la medalla de plata als 800 metres lliures després d'un final de cursa espectacular. Fins als 600 metres Belmonte nedava fora del podi, i en els últims 200 va començar una remuntada increïble fins a acabar segona amb un temps estratosfèric (8:18.76). Abans ja havia fet història en ser la primera catalana que guanya una medalla olímpica en natació, amb la plata dels 200 papallona.

10. Michael Phelps fa història a l'Aquatics Center. 4 d'agost del 2012

Michael Phelps es va acomiadar dels Jocs Olímpics a l'Aquatics Center amb la seva 22a medalla olímpica, 18 de les quals d'or. El nedador de Baltimore va nedar el tercer relleu dels Estats Units, que es va imposar en el 4x100 estils. Phelps va esdevenir a Londres l'atleta olímpic amb més medalles de tots els temps.

11. Bolt vola als 100 metres de Londres. 5 d'agost del 2012

Als Jocs Olímpics de Londres Usain Bolt va volar i va esdevenir el primer home en revalidar el títol de campió dels 100 i els 200 metres. El jamaicà va aconseguir el triplet en guanyar la medalla d'or als 100 metres llisos amb un temps de 9,63 s, rebaixant el seu propi rècord olímpic; l'or als 200 metres llisos (19,32 s.), i l'or amb rècord del món inclòs (36,84 s) al 4x100 juntament amb Nesta Carter, Michael Frater i Yohan Blake.

12. Joel González es penja l'or en Taekwondo. 8 d'agost del 2012

Amb 22 anys, aquest noi de Vilafant es va proclamar campió olímpic de Taekwondo en la categoria de -58 quilos en derrotar Daehoon Lee, de Corea del Sud. González va dominar sempre el combat, i va aconseguir un or que l'ha convertit en el millor esportista català de l'any 2012.

13. Rudisha corre uns 800 metres com si fossin uns 200. 9 d'agost del 2012

El kenyà David Rudisha va establir a Londres un nou rècord del món en 800 metres amb una de les millors curses de tots els temps. L'atleta de Kenya va completar la cursa en 1:40.91, amb un ritme que fins no fa gaire era propietat dels atletes que fan els 200 o els 400 metres.

14. La natació sincronitzada, de les medalles a la polèmica. 10 d'agost del 2012

Andrea Fuentes i Ona Carbonell es van penjar la plata en duo de natació sincronitzada i dos dies després van formar part de l'equip que va guanyar el bronze per equips. Amb aquestes medalles Andrea Fuentes es va convertir en l'atleta olímpica catalana amb més medalles, superant Gemma Mengual. Va ser el premi per a unes esportistes envoltades per la polèmica després pel cas Anna Tarrés.

15. Mo Farah fa explotar d'alegria el Regne Unit i Somàlia. 11 d'agost del 2012

L'atleta britànic va interrompre primer el domini de Bekele als 10.000 metres i després va triomfar als 5.000, i va entrar al club dels grans atletes que han guanyat tant els 10.000 com els 5.000 metres en uns Jocs, club format per llegendes com Nurmi, Zatopek o Bekele. Nascut a Somàlia, va deixar de ben jove el país per culpa de la guerra civil i ha triomfat al Regne Unit.

16. El nou 'dream team' nord-americà atura la selecció espanyola de bàsquet. 12 d'agost del 2012

La selecció espanyola de bàsquet va fregar la gesta contra un equip ple de figures de la NBA a la final olímpica del torneig de bàsquet en caure per 107 a 100. Els catalans Pau Gasol (24 punts), Joan Carles Navarro (21) i Marc Gasol (17) van oferir el seu millor bàsquet en la millor final olímpica des del 1972.

17. Márquez i Lorenzo

El català va coronar-se campió de Moto2 el mateix dia que Lorenzo ho feia a MotoGP, aprofitant una caiguda de Pedrosa i una nova actuació personal fantàstica. A Philip Island, el català i el mallorquí van demostrar ser els millors de la seva categoria en la penúltima cursa. La pròxima temporada seran rivals.

18. Espanyol 0-2 Getafe, darrer partit de Pochettino. 25 de novembre del 2012

Amb l'equip enfonsat a la cua de la classificació i el club dividit entre defensors i detractors de Joan Collet, Pochettino va acabar perdent la feina després d'una derrota contra el Getafe a casa. El tècnic argentí posava punt final a quatre anys al capdavant de l'equip amb regust amarg a la boca.

19. Vettel toca el cel al Gran Premi del Brasil. 25 de novembre del 2012

L'alemany es va proclamar campió del món per tercer cop consecutiu després d'un fantàstic darrer Gran Premi de la temporada al Brasil, sota la pluja. L'alemany va acabar sisè i el seu gran rival, Fernando Alonso, segon. Va ser el punt final a una temporada plena de girs del guió.

20. El Barça goleja 5-1 l'Athletic Club i firma el millor inici. 1 de desembre del 2012

Amb una nova exhibició dels homes de Tito Vilanova, el Barça va firmar el millor inici de la història de la Lliga espanyola amb una nova golejada. Amb 13 victòries i un empat en 14 jornades, l'equip català domina la Lliga. A més, Messi també ha superat el rècord de gols en un mateix any.

stats