FUTBOL
Esports 12/09/2018

La Moncloa tanca la porta al partit de Miami

Luis Rubiales rep el suport del govern oposant-se a portar el Girona-Barça als Estats Units

T. Padilla / J. Bofill
3 min
Pedro Sánchez amb el president de la Federació Luis Rubiales ahir a la Moncloa.

BarcelonaEl govern espanyol dona suport a Luis Rubiales, president de la Reial Federació Espanyola de Futbol, i s’oposa que el partit Girona-Barça es jugui a Miami. Rubiales va reunir-se amb Pedro Sánchez i el president de la FIFA, Gianni Infantino, a la Moncloa, una reunió en què Espanya va comunicar a Infantino que aspira a ser la seu de l’Eurocopa de l’any 2028, sense descartar, a la vegada, aspirar a organitzar el Mundial del 2030 de forma conjunta amb Portugal.

Damunt la taula, però, també hi havia el cas del partit de Miami. El president de la Lliga, Javier Tebas, necessitava el permís de la federació per organitzar un partit de Lliga a l’estranger, tot i tenir signat un contracte de 15 anys amb una empresa nord-americana per organitzar aquests partits. Sense el permís de la Federació Espanyola, però, el contracte no serveix, perquè no es podria jugar. Rubiales havia vist com de mica en mica, els diferents actors implicats en el cas es posaven a favor de la proposta de Javier Tebas. Actors com el Girona, el Barça, els jugadors i l’associació d’aficionats. Però finalment el president de la federació va trobar aliats de pes a la reunió de la Moncloa, fet que complica molt la possibilitat de veure un Girona-Barça el gener vinent al Hard Rock’s Stadium de Miami.

El Consell Superior d’Esports (CSD) tampoc vol el partit a Florida, en part per por de veure reivindicacions polítiques a les graderies. Amb tot, des de la Lliga es recorda que els dos clubs han signat un document en què prometen treballar per potenciar la marca Espanya a canvi de poder jugar aquest partit, a canvi de grans beneficis econòmics. Al CSD i al govern tampoc els ha agradat veure que Tebas anunciava el contracte sense reunir-se abans amb ells o la federació. L’entitat presidida per Rubiales creu que jugar a l’estranger pot alterar la competició pel fet de carregar de cames amb un viatge dues plantilles, i pot perjudicar els aficionats malgrat les compensacions pactades per als abonats del Girona.

De fet, el Girona manté els plans, i dintre d’aquest pla de compensació ahir va fer oficial que ha elaborat una sèrie de mesures per compensar els seus abonats. Una d’aquestes opcions serà assistir, amb una entrada de franc, al partit Barça-Girona del 23 de setembre al Camp Nou. El Club ha reservat la quantitat de 5.000 entrades. El Girona ofereix també la possibilitat de viatjar gratis en els autobusos organitzats pel club”. Al comunicat, però, el club no donava per fet que el partit de la segona volta es jugui als Estatst Units, en afirmar que “si el partit de la segona volta finalment es juga als Estats Units, el club, de forma addicional, abonarà el 20% del preu pagat per l’abonament de temporada als que hagin disposat d’aquesta entrada al Camp Nou. En cas que el partit s’acabi disputant a Montilivi, l’abonat que s’hagi adscrit a aquest mètode de compensació podrà fer ús del seu seient habitual sense cap perjudici”. És a dir, si la tornada és a Montilivi, 5.000 abonats podrien haver vist el partit del Camp Nou de forma gratuïta, seient al seu seient de sempre a la tornada.

Aquesta setmana la Lliga va enviar la petició oficial, signada també pel Girona i el Barça, per demanar a la federació el permís. Però amb el suport del govern i també de la FIFA, que no veu clar organitzar partits de Lliga en altres països, Rubiales podria oposar-se al matx i aturar el projecte. Per jugar a Miami, els dos clubs, que donen suport a Tebas, i la Lliga necessiten el suport de les dues federacions implicades (Espanya i els Estats Units) i les regionals, la UEFA i la Concacaf. I també del govern espanyol. Uns actors que, de moment, s’hi oposen.

“Vam fer un comunicat dient que ens interessa el partit i expandir el mercat. Hi estem treballant i sabem que els nostres abonats tenen molta il·lusió per veure aquest partit, per això els compensarem” va dir ahir el president gironí Delfí Geli, parlant per primer cop sobre aquest partit. El portaveu del Barça, Josep Vives, per la seva part, va afirmar que el “desig” del club de fer un partit als Estats Units “és clar”. Segons Vives, l’acord amb els jugadors del Barça, que inicialment s’oposaven al projecte, és gairebé total. La plantilla del Girona, que va rebre la visita de delegats de l’Associació de Futbolistes Espanyols (AFE), un ens que s’oposa al partit, sí que ha donat el seu vistiplau per volar a Miami si finalment, les diferents parts implicades donen el seu permís. La partida d’escacs continua, i ara Rubiales porta la iniciativa.

stats