Futbol

El VAR del VAR intervé en jugades “catastròfiques” i pot rebre instruccions dels responsables arbitrals

L'ARA ha tingut accés a un dossier del Comitè Tècnic d'Àrbitres de la RFEF amb les funcions dels VAR reserva

Joan Fàbregas
4 min
La sala VOR de la RFEF.

BarcelonaL'ARA va avançar aquest dijous l'existència d'una sala addicional que es comunica amb la sala VOR –on hi ha els tres professionals del VAR que adverteixen els àrbitres durant els partits si els ha passat per alt una acció decisiva– durant els enfrontaments de Lliga i Copa del Rei, un fet que està prohibit. I avui l'exàrbitre català Xavier Estrada Fernández ha confirmat la notícia. Posteriorment, el Comitè Tècnic d'Àrbitres (CTA) de la RFEF ha emès un comunicat per negar que existeixi la comunicació esmentada. Però aquest diari ha tingut accés a un dossier que el CTA va enviar als àrbitres en el qual s'especifica quines eren les funcions del VAR reserva, és a dir, el responsable d'aquesta sala addicional anomenada sala d'operacions. En aquest document es determina que els àrbitres han d’estar en contacte permanent amb els membres de la Comissió Tècnica, formada per Carlos Clos Gómez i Alberto Undiano Mallenco, per subministrar-los qualsevol informació que requereixin.

Malgrat el comunicat que el CTA ha publicat per negar qualsevol contacte entre la sala d'operacions (o sala de VAR reserves) i la sala VOR, és un fet que els àrbitres han rebut la instrucció d’interactuar amb el VAR “quan hi hagi un error catastròfic” i que la interacció ha de ser “excepcional”. Es desconeix si aquest “error catastròfic” es refereix a un penal, una expulsió o qualsevol altra circumstància. Els àrbitres també han “d’activar-se immediatament sempre que hi ha una revisió, especialment quan s’estiguin traçant les línies i s’hagin d'enviar a la producció televisiva”.

Entre altres funcions, també hi ha l’obligació de substituir un company per causes justificades amb la prèvia autorització de l’equip de designacions, ajudar en la formació dels àrbitres que estiguin allà per aprendre o avisar si hi ha un incident tècnic destacat. El dossier conclou amb una última recomanació dirigida als àrbitres: “Quan tingueu dubtes, contacteu amb la Comissió Tècnica”.

El fragment del dossier en el qual s'expliquen les funcions d'un VAR/AVAR reserva.

Estrada Fernández confirma l'existència de la sala i les comunicacions

L'exàrbitre català Xavier Estrada Fernández ha confirmat la notícia avançada dijous pel diari ARA durant una entrevista al programa A diario de Radio Marca. "És una sala que fa anys que utilitza el Comitè Tècnic d'Àrbitres (CTA) de la RFEF. Hi ha dues sales. Una sala dels tècnics i els operaris del Hawk-Eye, que són els tècnics i els operadors del VAR, i una sala d'operacions que no apareix ni en els estatuts de la RFEF ni en el protocol del VAR ni en els nostres contractes laborals", ha explicat. "A partir de la temporada 2019-2020 es va introduir el VAR i, en partits com el clàssic, Velasco Carballo, Undiano Mallenco [el responsable del projecte VAR] i Clos Gómez estaven en una sala annexa seguint el partit", ha afirmat també l'exàrbitre. "A partir del curs 2021-2022 van crear aquesta sala sense explicar-la públicament ni a la Lliga ni als clubs i ens va comportar a nosaltres molta més feina i tenir unes responsabilitats que no ens pertoquen", ha afegit. De fet, l'entrenador del Barça, Xavi Hernández, ha admès aquest divendres que desconeixia l'existència d'aquesta sala durant la roda de premsa prèvia del partit davant l'Athletic Club.

Aquesta sala invisible els àrbitres la coneixen com a sala d’operacions i està ubicada a la ciutat esportiva de la RFEF a Las Rozas, igual que la VOR. És una altra habitació amb molts monitors per visualitzar tots els tirs de càmera i que és dirigida per una figura denominada director d’operacions, que té la responsabilitat de revisar tot el procediment que duen a terme els àrbitres a la sala VOR i, des de fa uns mesos, comunicar-se amb ells si detecta algun error. "Que hi ha hagut comunicació està clar, però haurien de ser ells els que ho expliquessin", ha dit també Estrada Fernández.

La comunicació està totalment prohibida

El CTA oculta aquesta funció perquè està totalment prohibida. El protocol VAR, elaborat per la International Board, que és l'òrgan que regeix la normativa del futbol, determina en el seu apartat número 3 que “únicament les persones autoritzades podran entrar a la sala de vídeo o comunicar-se amb l'àrbitre del VAR, l’AVAR (ajudant de VAR) o el tècnic de repeticions”. Les persones autoritzades són les que han sigut prèviament designades per formar part de l’equip arbitral, el del terreny de joc i el de la sala VOR.

Comunicat de la RFEF

Després de la notícia de l'ARA i de les declaracions de l'exàrbitre Xavier Estrada Fernández confirmant-la a Radio Marca, la RFEF ha emès un comunicat sobre l'assumpte. "Volem informar que l'espai VOR de la Ciudad del Fútbol de Las Rozas de la Reial Federació Espanyola de Futbol, que s'ha mostrat en multitud d'ocasions tant als clubs professionals com als mitjans de comunicació en un exercici d'absoluta transparència, consisteix en set sales VAR tancades, un espai amb cinc estacions VAR i dues sales addicionals", explica l'escrit.

I afegeix: "A la segona (sala), denominada sala de VAR reserves, s'hi situa un àrbitre VAR extra per cadascun dels partits, les funcions del qual són realitzar el seguiment del partit i estar preparat per substituir el VAR o AVAR en el cas que hi hagués un problema mèdic. Aquesta persona facilita a la comissió tècnica del CTA informació immediata de qualsevol problema tècnic que hi hagués en els partits o d'incidents extraordinaris (problemes meteorològics, contratemps del públic, etcètera), però mai per interaccionar amb el VAR o AVAR del partit excepte per comunicar-li que les línies del fora de joc enviades a la producció televisiva no han estat mostrades en el programa perquè és aquesta la que decideix si vol o no incorporar-les a la retransmissió". D'altra banda, informa que els serveis jurídics de la RFEF ja estudien "qualsevol declaració o acusació que atempti contra la integritat de la competició".

stats