BÀSQUET - LLIGA ENDESA
Esports 23/11/2013

Sitapha Savané: "La majoria dels catalans no creuen en la tercera via"

àlex Gozalbo
2 min

BadalonaSitapha Savané és un jugador de bàsquet atípic. El pivot senegalès del Fiatc Joventut, que va aprendre català gràcies a les classes de Jaume Comas i el va millorar veient Polònia , no amaga l'opinió que té sobre les coses que passen al seu voltant. Ahir va tornar a trencar motlles donant una xerrada a la seu de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) a Badalona, on es va presentar el col·lectiu Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC) del Barcelonès Nord.

"La majoria dels catalans no creuen en la tercera via", va sentenciar Sitapha Savané, que durant una hora va parlar en una habitació presidida per dos retrats de Jordi Pujol i Artur Mas. El jugador va afirmar: "La relació entre Espanya i Catalunya és com la d'un matrimoni que passa per un moment dolent. El que em sorprèn és la reacció de l'altra part, que no es preocupa pels motius i respon amb amenaces. En una relació de parella, quan l'altra part et diu que hi ha un problema, no respons recordant-li el marc legal".

"No es pot mantenir dins d'una relació a qui no hi vol ser. Si els catalans no volen continuar a Espanya, no hi continuaran", va opinar el jugador, que també va deixar clara la seva posició: "Sé el que significa intentar mantenir viva una cultura, però veig Catalunya com la locomotora d'Espanya. No imagino Espanya sense Barcelona. Tot i que hi hagi obstacles, encara crec en una solució".

"La gent de Catalunya no es vol sentir com un pagafantes, i ara mateix la majoria dels catalans se senten així", va recordar Sitapha Savané. "Dubto que el govern del PP cedeixi en algunes coses, però està obligat a fer-ho", va recordar sense gaires esperances.

Sitapha Savané, que va establir un col·loqui amb els militants, té clar com acabarà tot: "El final del conflicte vindrà per una pressió internacional. No imagino els tancs d'Espanya disparant contra la gent a la plaça de Catalunya".

"La crisi acabarà, però els sentiments no canviaran. S'han de trobar solucions de veritat i no posar pedaços", va opinar el pivot, que va exhibir un coneixement històric i econòmic de la situació superior a molts dels que demanen el dret a decidir.

"Fa dos anys ningú em preguntava al Senegal per la situació de Catalunya, ara em pregunten si el procés va de debò o què passarà amb el Barça. No crec que això sigui un problema. Si el Mònaco disputa la lliga francesa, no veig on hi ha el problema", va dir. "¿Podria Catalunya guanyar la Copa del Món de bàsquet? No ho sé, això ja és una altra cosa, però el nivell és molt alt", va deixar anar.

Fill d'un líder senegalès d'esquerres, el que més indigna Sitapha Savané és el conformisme de la gent. "Vivim en una societat acomodada. Si creus en una idea, has de lluitar per ella fins a les últimes conseqüències. No dic que hagis de recórrer a la violència, ni de bon tros, però segur que no et pots quedar a casa", va demanar el jugador de la Penya, que col·labora amb el projecte Un bàsquet per l'educació i la salut a Kolda .

stats