Futbol
Esports 17/08/2021

Situació extrema i insostenible a l'equip femení del Rayo Vallecano

El club no ha donat d'alta les jugadores a la Seguretat Social a tres setmanes de l'inici de la Lliga

2 min
Les jugadores del Rayo Vallecano

La professionalització del futbol femení a l'estat espanyol és lluny de ser una realitat. La situació del Barça femení és un miratge que enlluerna la realitat de la gran majoria de clubs de la Lliga. Ni el conveni col·lectiu, ni l'aposta dels mitjans de comunicació, ni l'augment de l'interès per part de l'afició serveixen per evitar situacions com la que està vivint l'equip femení del Rayo Vallecano. Les jugadores i l'staff tècnic han decidit plantar-se davant de la situació irregular i discriminatòria que pateixen al club madrileny, que ha decidit no donar-los d'alta a la Seguretat Social quan falten tres setmanes per a l'inici de la Lliga.

El Rayo ha dit prou després de dues setmanes de pretemporada. El marge de temps facilitat a l'entitat madrilenya per regularitzar la seva situació s'ha exhaurit i tot l'equip s'ha conjurat per no tornar als entrenaments fins que la seva situació se solucioni. Gran part de la plantilla i del cos tècnic encara no té contracte. Aquesta situació, però, no és nova per a les futbolistes de l'equip de Vallecas. La campanya passada la situació va ser exactament la mateixa. Enguany, però, no pensen tornar a tolerar aquest tracte discriminatori per part del club, que sí que té regularitzada la situació dels seus homòlegs masculins de cara a l'inici de la competició. De fet, l'equip d'Iraola es va estrenar a Primera amb una derrota al camp del Sevilla.

No és una novetat

L'Associació de Futbolistes Espanyols (AFE) ja s'ha pronunciat al respecte i ha volgut donar tot el seu suport i assessorament als implicats. "Les jugadores estan en permanent contacte amb l'AFE, el seu únic interlocutor en aquest assumpte, i totes dues parts duran a terme plegades les actuacions oportunes perquè els seus drets com a treballadores siguin respectats", admet l'ens en un comunicat en què ha anunciat que emprendran les accions legals que "considerin necessàries i oportunes per a defensar els legítims drets de les futbolistes". L'any passat l'AFE ja es va alinear amb les futbolistes de l'equip madrileny en una situació greu que van arreglar un cop va arrencar la competició. De fet, van haver de recuperar jornades per culpa d'aquest tema.

"Lamentem el tracte discriminatori del Rayo Vallecano a les seves treballadores en relació amb els seus companys. Una praxi que esperem que quedi en evidència davant l'obligació que qualsevol empresa o organisme té de no discriminar els seus treballadors", ha remarcat l'AFE després d'intentar mantenir, sense èxit, una reunió urgent amb el club. "En vista dels fets, l'AFE ha enviat un burofax a Raúl Martín Presa, president del Rayo Vallecano, en el qual subratlla la gravetat de la situació, amb les futbolistes sense estar donades d'alta a la Seguretat Social, i insta el club a mantenir immediatament una reunió per esmenar aquesta situació d'absoluta irregularitat", diu el comunicat.

stats