COPA AMÈRICA CENTENARI
Esports 09/06/2016

Luis Suárez, el 'golero' de l’Uruguai

El seleccionador Óscar Tabárez mima el golejador blaugrana, que es recupera d’una lesió muscular

Rut Vilar
2 min
Luis Suárez

FiladèlfiaCom que encara no pot xutar amb força, Luis Suárez prefereix posar-se els guants i fer de porter en els partidets que munten els seus companys de la selecció uruguaiana en les hores prèvies a un nou duel amb la celeste en la Copa Amèrica. El golejador blaugrana continua concentrat amb els 'charrúa' als Estats Units, sense poder jugar, recuperant-se de la lesió muscular que va patir en la final de Copa.

Una punxada a la part posterior de la cuixa que manté el pitxitxi inquiet. “Ell voldria sortir ja, però sap que no li convé”, apunta Alberto Kesman, el locutor de futbol més popular de l’Uruguai, a la graderia d’un dels camps de la Universitat de Pennsilvània on s’entrena aquests dies l’equip sud-americà. “És més important Luis Suárez com a persona que les nostres necessitats futbolístiques. Està fent rehabilitació, només fa 17 dies que es va lesionar i encara no ha culminat aquest procés. I fins que no l’acabi, no el farem jugar", sentencia el seleccionador Óscar Tabárez.

La idea inicial de Tabárez, el 'maestro', era reservar Suárez fins als quarts. El tècnic no vol tenir cap problema amb el Barcelona. Prefereix que el davanter es reincorpori a la disciplina del club al cent per cent aquest estiu i que pugui jugar al setembre les eliminatòries premundial amb la seva selecció.

Mentrestant, el futbolista posa especial atenció als estiraments quan s’entrena i mira de no forçar la màquina. Per a l'Uruguai aquesta Copa Amèrica no és prioritària, i ningú espera que Luis Suárez aparegui per salvar-la, com va fer en el Mundial del Brasil fa un parell d’anys. Aleshores, el davanter es recuperava d’una operació al genoll i, després que la 'celeste' perdés el seu primer partit contra Costa Rica, va forçar per jugar el següent contra Anglaterra. L’ariet va fer dos gols; el de la victòria, a cinc minuts de la fi del partit. I l'Uruguai es va classificar per als vuitens, on Colòmbia els va eliminar amb dues dianes de James Rodríguez.

“L’afició 'charrúa' ho entén. A més a més, Luis Suárez al país és un ídol. Pensa que quan arriba a l’aeroport, el recull un cotxe a la mateixa pista d’aterratge perquè no s’hagi de trobar amb els milers de fans que l’esperen. I això de tenir un cotxe a la pista d’aterratge, no l'hi fan ni al president de la República”, explica Kesman mentre somriu.

A Filadèlfia, tant el davanter com Cavani es van quedar a l’autocar mentre la resta dels seus companys, camí de l’entrenament, baixaven del vehicle per fer-se una foto amb la popular estàtua de Rocky, just on es va rodar la mítica escena de Silvester Stallone pujant les escales del museu d’art de la ciutat. “No teníem gairebé temps i Suárez i Cavani van voler evitar que els aclaparessin els turistes”, expliquen fonts de la delegació uruguaiana. Suárez sempre ha preferit els guants de porter abans que els de boxejador. “Si no fos davanter, seria 'golero'”, explica sovint, referint-se a la paraula que s'utilitza a l'Uruguai per anomenar els porters.

stats