RUGBI
Esports 17/10/2015

Una Sud-àfrica molt seriosa derrota un Gal·les valent (23-19)

Un assaig de Du Preez en els darrers minuts ha decidit el primer partit dels quarts de final

Ferran Vital
Fourie du Preez, celebrant el seu assaig amb Bryan Habana

BarcelonaLes seleccions de Sud-àfrica i Gal·les obrien el primer partit dels quarts de final de la Copa del Món de rugbi 2015 a l’estadi de Twickenham. El partit ha estat una batalla física des del primer minut de joc, amb dos equips especulant mirant d’allunyar l’oval del camp propi i forçar errades defensives rivals. Els primers d'anotar han sigut els gal·lesos, gràcies a dos cops de càstig transformats per Handre Pollard. Però quan els sud-africans es trobaven més còmodes al partit, una errada defensiva molt innocent dels Springboks propiciava una ocasió d’or per als gal·lesos que han sabut convertir en un assaig de la mà de Gareth Davies al minut 20 de partit.

A partir d’aquest punt, Gal·les ha sabut mantenir la iniciativa al marcador, per bé que amb el pas dels minuts els seus jugadors han començat a evidenciar símptomes d’esgotament causats per l’enorme desplegament físic dels jugadors sud-africans, probablement l’equip més poderós del món des del punt de vista de la preparació física. Ja al final del primer temps s’arribava amb un ajustat 12 a 13 al marcador de Twickenham a favor dels homes del Drac.

A la represa ha continuat el mateix guió, amb tots dos equips especulant i abusant dels xuts cap a camp contrari buscant evadir la pressió rival i forçar errades defensives rivals que permetessin convertir cops de càstig i sumar punts. En aquest guió els Springboks s’han trobat molt més còmodes que no pas els seus rivals, que mantenien l’avantatge al marcador però que patien en excés amb les envestides sud-africanes. A 10 minuts del final Gal·les encara dominava el marcador (18 a 19), però en un dels darrers atacs sud-africans una genialitat del davanter Vermeulen habilitava el veterà mig de melé Fourie du Preez per obrir escletxa en la defensa del conjunt gal·lès i anotar un assaig molt escorat a la banda esquerra. Sorprenentment, Handre Pollard no era capaç de convertir el xut posterior, i el marcador quedava obert a un final inesperat, ja que els gal·lesos podien obtenir la victòria en cas d’anotar un darrer assaig sobre la botzina.

Però el darrer atac dels gal·lesos, a la desesperada i amb més coratge que criteri, era infructuós i els Springboks arribaven al final del partit amb l’avantatge al marcador (23-19). Un resultat just si fem cas de les dades de possessió del partit i del nombre de jugades d’atac d’un equip i altre. Gal·les, que ha fet un gran mundial, queda eliminada a la ronda dels quarts de final. Ara bé, pot marxar amb el cap ben alt, orgullós de la feina feta i la seva disciplina dins del camp.

Per la seva banda, els sud-africans deixen enrere definitivament els fantasmes de la derrota al partit inaugural contra el Japó i es classifiquen per a semifinals, cosa que no aconseguien des del 2007, quan van proclamar-se campions del món a França. Al llarg del partit els Springboks han deixat ben clar el seu poder físic i mental, capaç de saber persistir fins a ensorrar la defensa rival basant-se en la seva superioritat física, especialment evident a la davantera i les fases estàtiques, respecte a la resta de conjunts.