Ciclisme - Tour de França
Esports 03/07/2021

La millor defensa, un bon atac

Tadej Pogacar dinamita el Tour de França amb una exhibició

Àlex Gozalbo
3 min
Tadej Pogacar

BarcelonaLa tàctica és tan antiga com efectiva. “La millor defensa és un bon atac”, va recordar Tadej Pogacar, que ahir va aprofitar la primera etapa alpina per posar-se el mallot groc del Tour de França. “Divendres tots corrien contra nosaltres i m’esperava que fos una cosa semblant. Així que m’he dit que havia d’atacar perquè la millor defensa és un bon atac”, va reconèixer el ciclista eslovè.

La pluja torrencial i l’intens fred no va impedir una històrica actuació de Pogacar. El defensor del títol al Tour va propinar a tots els seus rivals de la classificació general un seriós càstig en forma de temps. L’etapa se la va adjudicar tot sol el belga Dylan Teuns (Bahrain Victorious), últim supervivent de l’escapada del dia, que va creuar la meta de la vuitena etapa disputada entre Oyonnax i Le Grand-Bornand, de 150 km, per davant del basc Ion Izagirre (Astana), del canadenc Michael Woods (Israel Start Up) i de Pogacar.

Si Teuns es va posar les dues mans al cap per la incredulitat del seu segon triomf al Tour, Pogacar, de 22 anys, es donava cops al pit amb el puny. “Soc aquí i aquests són els meus poders”, va semblar dir la perla de l’UAE Emirates, líder únic, sòlid i probablement indestructible. La lliçó va sonar a definitiva. Pogacar va atacar a 32 quilòmetres de meta, pujant el Col de la Romme, va acabar amb la resistència de l’equatorià Richard Carapaz, va anar caçant tots els escapats del dia i va superar La Colombière augmentant les diferències a marxes forçades. No en va deixar ni un de viu. Només va cedir en l’última baixada a meta, per prudència, quan ja no s'havia d’arriscar. El valent Teuns ho va aprofitar per aconseguir la victòria.

El cop de Pogacar va tenir efectes devastadors i va esvair dubtes, si és que n’hi havia. El nou líder va clavar 3.20 minuts a Carapaz, Enric Mas i Urán, 5.09 a Wout van Aert i 21.47 a l’exlíder Mathieu van der Poel. L’eslovè es va posar el mallot groc a París el 20 de setembre del 2020 i ara a Le Grand Bornand se'l va tornar a posar per segona vegada. “No sé si he dominat, ho he donat tot, ha sigut una bona jornada. Divendres es volien desfer de mi i avui hi he respost i he demostrat que tinc un equip fort. He atacat sense tenir-ho previst perquè Ineos no anava bé. Els he sentit parlar i em semblava que no tenien gaires forces. He dit a l’equip que calia endurir el ritme. Finalment he atacat jo i ha sortit bé”, va comentar.

“Queda molt de camí al davant. És veritat que m’estic trobant molt bé, que tinc molta confiança, però encara no s'ha acabat. És segur que treballarem per defensar aquest mallot groc al 100%”, va dir el líder del Tour, que aquest diumenge espera tenir una actitud més conservadora. Pogacar va dedicar l’èxit al director esportiu del seu equip, Alain Paiper, que no ha pogut viatjar a França per motius de salut. La lliçó va tenir una traducció contundent a la classificació general. Van Aert el segueix a 1.48 i el kazakh Lutsenko a 4.38. Rigoberto Urán és quart a 4.46, Richard Carapaz sisè a 5.01 i Enric Mas vuitè a 5.15.

Izaguirre, amb la mel als llavis

Ion Izagirre, segon classificat, va lamentar haver-se quedat a prop de la victòria i es va mostrar “al·lucinat” amb l’exhibició del nou líder, l’eslovè Tadej Pogacar. “Hem vist les cames que té Pogacar. La veritat és que no m’esperava aquesta exhibició. He al·lucinat quan m’han dit que el teníem a 20 segons. Sembla imbatible, però no ho és, som persones i tots tenim dies bons i dies dolents, també hi ha estratègies i alguns equips l’intentaran superar", va explicar en meta el ciclista basc. Izagirre, de 32 anys, corredor amb triomfs d’etapa al Tour, el Giro i la Vuelta, es va mostrar una mica decebut: “He vist la victòria a prop, per això estic una mica decebut”.

“Tadej Pogacar està molt per sobre de tots els altres pel que es veu, però queda molta cursa i poden passar un munt de coses. Comptem amb un gran equip i esperem treure'n profit tan aviat com en tinguem l’oportunitat. L’UAE Team Emirates ha agafat el mallot groc i això serà una càrrega molt pesada. No els serà fàcil controlar la cursa”, va analitzar el director de l’Ineos, Gabriel Rasch.

stats