Esports 08/02/2021

Tom Brady, el campió fet a si mateix

El 'quarterback', de 43 anys, fa història al convertir-se en el campió més veterà de la Super Bowl

3 min
Tom Brady, després de guanyar el seu setè anell de campió de l'NFL.

BarcelonaTom Brady ha tornat a deixar el món bocabadat al sumar el seu setè anell de campió de l’NFL als 43 anys i després de liderar el seu equip, els Tampa Bay Buccaneers, cap a una contundent victòria (31-9) a la Super Bowl d'aquest diumenge contra els Kansas City Chiefs. El veterà jugador californià, que tot just va arribar l'estiu passat a l’equip de Florida després d’haver estat vint temporades com a quarterback titular dels New England Patriots (on havia guanyat els altres sis anells de campió de l’NFL), va protagonitzar una autèntica classe magistral dirigint l’atac del seu equip contra els Chiefs de Patrick Mahomes, un jove quarterback de 25 anys que molts analistes assenyalen com el seu possible successor.

Amb aquesta nova victòria a la Super Bowl i la seva decisiva participació, que li va valer per ser escollit MVP de la final, Brady amplia la seva llegenda a l'NFL. És el primer jugador capaç de guanyar l’anell de campió en tres dècades diferents i supera, a més, el seu antic equip en nombre de títols. I és que els New England Patriots, l’equip on Brady havia jugat els últims vint anys, comptaven amb sis campionats a les seves vitrines, tots ells guanyats amb el quarterback a la gespa. Així, amb aquest nou títol, aconseguit aquesta vegada amb els Buccaneers, Brady fa callar tots els crítics que apuntaven que guanyava més gràcies als seus companys que no pas al seu talent per dirigir els atacs. A aquest setè triomf cal sumar-hi altres registres espectaculars, com ara haver disputat 10 finals en 21 temporades o haver aconseguit cinc MVP, superant altres mites com Joe Montana o Aaron Rogders i entrant a l’Olimp dels grans esportistes de la història dels Estats Units, com el basquetbolista Michael Jordan o el boxejador Muhammad Ali.

I això que ben pocs es podien imaginar que Brady sumaria el seu setè títol després d’anunciar l'estiu passat la seva marxa dels Patriots per fitxar pels Buccaneers amb un contracte de dues temporades i 50 milions de dòlars. Tot i que molts analistes el donaven per acabat, apuntant que buscava un retir daurat en una franquícia que només havia guanyat un títol en tota la seva història i que feia 13 anys que no es classificava per als play-off, Brady ha exhibit la seva millor versió anant de menys a més al llarg de la temporada i ha conduït cap a la glòria un equip ple de veterans com Rob Gronkowski, Antonio Brown o LeSean McCoy. Tot plegat al Raymond James Stadium, recinte dels Tampa, que va registrar una entrada limitada a causa de les restriccions pel covid.

Dieta, treball i lideratge

Malgrat que a aquestes altures ningú pot dubtar del seu talent com a quarterback, l’èxit de Brady no es pot entendre sense un treball meticulós dins i fora del camp, que li ha permès arribar als 43 anys en un estat de forma espectacular. Fa treball físic específic i l'obsessiona menjar bé, cosa que fa que segueixi una dieta estricta rica en fibra i proteïnes i pobra en greixos, dolços i hidrats de carboni.

També cal posar sobre la taula la capacitat de lideratge de Brady, que només amb la seva presència és capaç d’intimidar rivals, aturar el temps i aplicar un talent especial per trobar la millor passada possible. No és el quarterback més ràpid o més fort de la història del futbol americà, però sí el més regular, el més intel·ligent i el que millor estudia l'oponent. De fet, part important del seu èxit rau en la permanent anàlisi que fa de les defenses rivals.

Però Brady encara no en té prou. Li queda una temporada de contracte amb els Buccaneers i en moltes ocasions ha manifestat la seva voluntat de seguir jugant i batent rècords fins als 45 anys. A aquestes altures res sembla impossible per a un home que va ser escollit en el lloc 198 del draft de l’NFL de l’any 2000 i que dues dècades després s’ha convertit en el millor jugador de futbol americà de tots els temps.

stats