Toni Freixa: barcelonisme irracional, nuñisme i l'aval de l'home més ric de Catalunya

L'exportaveu de Sandro Rosell proposa un Barça combatiu i apolític

3 min
Fotomuntatge de Toni Freixa.

BarcelonaAntoni Freixa i Martín és el soci número 54.782 del Barça i vol construir el seu propi llegat a l'entitat. Advocat especialista en dret esportiu i mercantil, el 2005 va deixar de treballar per a la primera directiva de Laporta, a la qual assessorava en el terreny jurídic, per "falta d'afinitat amb el projecte". Sandro Rosell, que va abandonar la cúpula també en aquell moment, el va rescatar per a les seves aspiracions presidencials. Així, després d'intentar fer caure Laporta atiant la demanda dels avals de Vicenç Pla i el vot de censura d'Oriol Giralt, va tornar al Barça el 2010 en qualitat de secretari i portaveu de la junta més votada de la història. Ideòleg de l'acció de responsabilitat contra l'anterior govern, va perdre poder després de la dimissió de Rosell, si bé va aguantar fins al final del mandat per no haver de presentar aval a les eleccions del 2015, en què va obtenir més firmes per ser candidat (3.068) que no pas vots a les urnes (1.750). Abans d'iniciar la campanya, però, va pagar més de 40.000 euros a Alejandro Echevarría, excunyat de Laporta que dotze anys abans l'havia ajudat a entrar al Barça, per obligació de la justícia.

Ramon Artigas, Juanma Alcaraz, Toni Freixa, Santi Salvat i Jordi Durà, integrants de la candidatura Fidels Al Barça

Freixa, que a l'octubre en farà 53, va abonar aquella quantitat amb la col·laboració, entre d'altres, de Juan Manuel Alcaraz, soci blaugrana que el va acompanyar a les eleccions del 2015 i que repeteix en aquesta aventura. Alcaraz és promotor immobiliari, apareix sovint a les pàgines del cor pel seu matrimoni amb Alejandra Prat i, segons ha pogut saber l'ARA, Vox l'ha temptejat per finançar-se a Catalunya. També forma part de Fidels al Barça Santi Salvat, que el 2010 va iniciar una carrera presidencial poc fructífera, el 2015 va donar suport a Laporta i ara creu que les millors solucions per a la institució les té Freixa. En total, l'equip l'integren quinze potencials directius –13 homes i dues dones–, dels quals només el cap de cartell ha tingut protagonisme específic durant la campanya. Per exemple, l'apartat econòmic l'han explicat Anna Vila Ferran i Ramon Artigas, que no figuren a la llista oficial d'una candidatura que, segons confirmen a l'ARA fonts financeres, ha estructurat el seu aval amb l'ajuda de l'expropietari de Cirsa, Manuel Lao, que té un capital multimilionari que situa Matadepera al capdavant dels municipis més rics de Catalunya.

250 milions per invertir en fitxatges

Si guanya les eleccions, Freixa confiarà la direcció de futbol a Lluís Carreras, exjugador del Barça i exentrenador del Sabadell, el Nàstic i el Sagan Tosu japonès. Creu que és la persona adequada, per discurs i estil de joc, per reparar la mala política esportiva dels últims cursos que, segons el candidat, és, juntament amb la pandèmia, el motiu principal de la crisi que travessa el club. Freixa, que és l'aspirant a la presidència més tebi amb la continuïtat de Messi, es va reunir en precampanya amb la Lliga per desmarcar-se del Reial Madrid, va estar a punt d'arribar a un acord amb Emili Rousaud per unir forces a les eleccions i s'ha compromès a promocionar la Grada d'Animació del Camp Nou en cas de triomf electoral. Proposa un Barça "lliure d'interessos polítics", veu factible fer grans fitxatges mitjançant un ingrés de 250 milions abans de l'estiu i no rebutja l'etiqueta de nuñista. Barcelonista irracional, orador àgil i gran exfutbolista, afronta la setmana prèvia als comicis convençut que, en cas de derrota i com a bon supervivent, seguirà donant guerra a l'entorn.

stats