Rugbi
Esports 07/04/2013

Triomf de prestigi de la Santboiana Seat contra el Quesos de Valladolid (26-19)

El conjunt castellà aconsegueix sumar la bonificació ofensiva i salva el liderat, mentre que els catalans tenen gairebé assegurat el segon lloc de la Divisió d'Honor

Imatge del partit entre la Santboiana Seat i el Quesos Entrepinares de Valladolid

Sant BoiLa Santboiana Seat no podia fallar, i no ha fallat. Els homes de Lewis Williams han derrotat el líder de la Divisió d'Honor de rugbi, el Quesos Entrepinares de Valladolid, i han demostrat una vegada més que encaren el tram final de la lliga amb un bon nivell de forma i la moral pels núvols (26-19).

Encara que ha estat un triomf amb un regust agredolç, ja que després de dominar a la segona part i tenir els visitants contra les cordes, els de Sant Boi no han pogut anotar una quarta marca –que els hagués donat una bonificació ofensiva– i el Quesos ha eixugat la distància fins als set punts –que els fa sumar un punt extra en defensa–. Per tot plegat, l'equip de Valladolid es manté líder, amb un punt més que la Santboiana.

La directiva del club havia treballat de valent perquè el Baldiri Aleu presentés un molt bon aspecte, i l'afició de Sant Boi no ha fallat a la cita. Amb les graderies plenes, i els seguidors animant des del primer minut, aquest diumenge s'ha vist un dels millors partits de rugbi de la temporada. Tant per la intensitat com per la qualitat del joc de tots dos equips.

El Quesos s'ha avançat al marcador amb dos cops de càstig que ha transformat Gareth Griffiths, però els locals han capgirat el marcador amb un xut de Romu i un assaig transformat de Hamish. El partit ha estat igualat al primer temps, amb alternança al marcador. I abans d'anar als vestidors els dos equips han transformat dos cops de càstig, que han deixat el 16-12 a l'electrònic.

La Santboiana jugava amb les baixes importants de Craig Lyons i Antonio Kirikiri, però l'equip s'ha conjurat per treballar el doble i fer com si res. I els homes de Lewis Williams ho han aconseguit durant bona part del partit. Han sortit al camp amb la missió d'impedir que el Quesos, especialista en atac, pogués arribar a la línia de marca.

L'equip ha aconseguit el seu objectiu, si bé en algunes accions ha estat massa revolucionat en els placatges i això li ha costat massa cops de càstig i una expulsió al segon temps. En qualsevol cas, els avantatges eren molt superior als inconvenients.

A la represa s'ha vist la millor versió del conjunt de Sant Boi. El Quesos, que a la primera meitat havia treballat per evitar distanciar-se al marcador, s'ha vist superat per l'atac constant i ràpid dels catalans. Jugades ben construïdes i millors ajudes entre els jugadors que han acabat donant els seus fruits.

Després de dues arribades perilloses, Cyrus Baker ha aconseguit finalment l'assaig, i poc després era Afa Tauli qui anotava una nova marca, la tercera de la Santboiana (26-12). El partit estava a punt de caramel i els locals només necessitaven una marca per assolir la bonificació ofensiva. Però no ha estat possible.

Els jugadors han notat el desgast físic del partit i, amb vint minuts per davant, el Quesos ha fet un pas endavant. Els castellans volien impedir la quarta marca i retallar distàncies per, en cas de perdre, fer-ho per set punts o menys. La moneda estava a l'aire i ha caigut del costat visitant.

A falta de set minuts, i amb superioritat numèrica, Ignacio Moina ha culminat un contraatac i ha situat el 29-19 al marcador. Un resultat que ja seria definitiu.

La Santboiana ha tingut una última opció atacant, i l'àrbitre ha xiulat cop de càstig a favor, tot i que una mica escorat a la dreta. Els locals han preferit jugar l'oval –per buscar la quarta marca– en comptes de xutar a pals i evitar la bonificació visitant. Una decisió atrevida però que no ha donat els fruits que volien els catalans, que han acabat perdent la possessió.

Al final, triomf sense bonificació de la Santboiana Seat, que queda a només un punt del Quesos quan falten dues jornades perquè s'acabi la Divisió d'Honor. Els catalans rarament assoliran la primera plaça, però ho tenen tot a favor per quedar segons i passar directament a semifinals de la competició. Una eliminatòria que es juga a partit únic i on els catalans –de confirmar-se aquesta segona posició– jugarien amb avantatge de camp.

Victòria del Gernika

En l'altre partit destacat de la jornada, el Gernika no ha fallat en el derbi basc contra l'Hernani i ha sumat la victòria a domicili (7-16). Una victòria sense bonificació que manté el Gernika a la tercera plaça, a quatre punts de la Santboiana.