Operació Puerto
Esports 01/02/2013

Belda: "Cap bossa de sang correspon a un corredor del meu equip"

L'exdirector del Kelme defensa la transparència amb què, des del primer moment, s'han ofert a presentar totes les proves analítiques per demostrar la innocència dels seus corredors

Efe
2 min
L'imputat Vicente Belda, abans d'entrar a declarar

MadridVicente Belda, un dels exdirectors esportius imputats en l'operació Puerto, ha assenyalat en la seva declaració davant la magistrada del jutjat penal número 21 de Madrid que "cap de les bosses de sang trobades" en els registres corresponen "a cap" dels seus corredors.

Belda assegura que, en esclatar l'operació Puerto, els gerents del Comunitat Valenciana i el cos tècnic de l'equip es van "oferir a totes les autoritats nacionals i internacionals perquè realitzessin tot tipus de proves analítiques, i cap estament ho va fer".

"Nosaltres anem al laboratori acreditat per l'UCI a València amb acta notarial i dipositem 20 mostres d'ADN, després en remetem una mostra a la Federació i una segona al CSD per si les volien confrontar", ha explicat.

Belda afegeix que "no hi ha ni un sol ciclista del Comunitat Valenciana en aquestes bosses de sang i el dia que vulguin les poden comparar". "Hem estat els únics directament acusats que hem dit: senyoria aquí les té, i tot i així seguim sent acusats".

Belda admet que coneixia Eufemiano Fuentes des del 1995. "Qui no el coneixia? Era cap del servei mèdic del Kelme, coincidim del 2000 fins a finals del 2002" i després se'l va contractar l'agost del 2003, però va aclarir que un cop acabada la relació laboral amb el doctor canari no va recomanar a cap corredor tractar-se amb ell. L'exdirector sabia que Fuentes tractava ciclistes i altres esportistes, però desconeixia el tractament a base d'extraccions.

Tot i que en els registres policials van aparèixer programes per a corredors del Kelme, Belda avala el que ja havia comentat dimecres passat Yolanda Fuentes: que el codi ètic impedia als corredors de l'equip Comunitat Valenciana tractar amb un metge aliè a la formació. "Als corredors se'ls expliquen les normes de l'equip i no tenen autorització per anar a un metge aliè a l'equip. Jo no sé si entre germans poden fer consultes, però no em consta que els meus corredors anessin al laboratori de Fuentes. Mai vam tenir cap advertència de l'UCI", ha exposat Belda.

L'extècnic de Cocentaina, que assegura que "sembla que on hi ha un metge hi ha dopatge", ha parlat del cas de Jesús Manzano, excorredor del Kelme i detonant de l'escàndol que va destapar el dopatge en el ciclisme. "Manzano va estar en el meu equip del 2000 al 2002 i no va renovar per una indisciplina total. Va morir el seu pare i a partir d'aquí va haver-hi trucades i plors de la seva mare perquè el renovéssim. Pepe Quiles, patró de l'equip, el va renovar dos anys, fins al 2004". Després ha relatat defalliments que va tenir Manzano en carrera, al Tour de França i a Portugal, i ha insistit en la seva indisciplina, denunciant que va citar "una senyoreta a l'habitació que no era la seva companya".

Després d'aquestes paraules, l'advocat de Jesús Manzano, Juan Carlos Sánchez Peribañez, ha anunciat davant la jutge la possibilitat de presentar una querella contra Belda.

Sobre les conseqüències de l'operació Puerto en la seva persona, Belda s'ha mostrat contundent. "Em van treure el dret a treballar, hem estat calumniats, empestats, m'han arruïnat la vida. Ara estic pendent que m'aprovin una pensió de 400 euros, conseqüència d'aquesta imputació. Tot això m'ha causat un greu problema, a mi i a la meva família. Al meu fill ciclista li han tancat les portes per ser fill meu", ha conclòs.

stats