Estils 25/10/2021

Tret de sortida a un nou 080 digital

Comença la setmana de la moda catalana, amb 22 dissenyadors que mostraran a partir d'avui, des del complex escultòric de Xavier Corberó, les seves creacions

Maria Almenar
4 min
Les models desfilen per l'espai escultòric de Xavier Corberó

BarcelonaLa forma i el contingut embolcallen qualsevol manifestació artística. L’una necessita de l’altre per dotar l’obra d’un significat. El 080 Barcelona Fashion n’és conscient, i des dels seus inicis ha intentat unir la moda catalana amb l’arquitectura més emblemàtica de Barcelona. Aquesta vegada la passarel·la catalana ha trencat amb el llegat modernista on s'havia ubicat els últims anys per apostar per un escenari sorprenent, desconegut per a la gran majoria: el complex arquitectònic i residencial de l’escultor Xavier Corberó, un dels artistes catalans més internacionals. “Volíem mostrar un moviment artístic diferent en un espai emblemàtic de caràcter minimalista i racionalista, que plasma la vida de Corberó”, explica Marta Coca, directora del 080. Avui la plataforma de moda de Catalunya dona el tret de sortida a un nou calendari oficial de desfilades que s’allargaran fins dijous.

Curtmetratges de moda 

A finals de setembre, la casa i obra inacabada de Xavier Corberó, ubicada a Esplugues de Llobregat, es va convertir en el plató efímer dels nous fashion films de la plataforma de moda. Després d’un any testejant el format digital per la pandèmia, el 080 ha revalidat aquesta exitosa fórmula una edició més, amb l’emissió de les passarel·les prèviament gravades i editades, que s’emeten via streaming a través de la seva pàgina web. Aquest format permet que des d’avui qualsevol espectador pugui veure des de casa les noves peces audiovisuals, que plasmen l’esperit de cada nova col·lecció i reforcen la identitat de tots els dissenyadors participants. “Són curtmetratges molt més creatius que les desfilades tradicionals i permeten anar més enllà, a través de l’atmosfera i els detalls presents en cada proposta”, diu Coca.

Un moment de la gravació de les desfilades.

Un espai oníric

Si ens referim al context del 080, és impossible no embadalir-se al contemplar la joia arquitectònica de Xavier Corberó, un escenari surrealista que recorda la pintura metafísica de Giorgio de Chirico o l’art matemàtic d’Escher. El conjunt té 15.000 metres quadrats, nou edificis i 25 espais independents, però la passarel·la de moda s’ha centrat en mostrar l’espai XC: un espectacular laberint vertical format per diversos nivells, escales i arcades allargassades de ciment i vidre, acompanyades per escultures de basalt amb forma humana. L’acompanyen miralls que la passarel·la catalana ha instal·lat en llocs estratègics per potenciar el joc de llums, els reflexos i les formes d’aquest espai poètic, del qual molts dissenyadors s’han apropiat per construir el seu discurs de marca. “Era l’escenari perfecte per presentar una proposta futurista que ofereix una visió utòpica o distòpica de la tecnologia”, diu Júlia G. Escribà, una de les dissenyadors participants i jove promesa de la moda catalana. A qui li ha anat com anell al dit el nou escenari és a l’experimental Txell Miras, una de les creadores més veteranes del 080. “Juguem amb l’espai i el temps, que és una realitat circular o laberíntica, i ho aconseguim amb moviments de càmera girats i un tipus d’angles que volen crear l’efecte dels quadres d’Escher”, explica la dissenyadora sabadellenca, que presenta l’actual col·lecció d’hivern, que ja comercialitza a les botigues. La fredor del ciment també inspira les marques comercials que participen en la nova edició. N'és un exemple Lebor Gabala, que ha trobat que l’entorn contrasta amb la moda artesana més acolorida: “Buscàvem crear un diàleg entre l’arquitectura nua i la calidesa de la proposta d’estiu, que està farcida de colors alegres i estampats psicodèlics”, detalla la seva dissenyadora Maite Muñoz.

L'espectacular espai també és protagonista.

Una plataforma de moda oberta 

Pel que fa al contingut, la passarel·la de moda manté la seva aposta de plataforma de moda oberta i eclèctica que representa la diversitat de negocis que existeixen a Catalunya: “Projectem marques, no personalitats”, afirma la directora del 080. En total hi desfilen 22 dissenyadors: des de marques internacionals com Custo Barcelona, Guillermina Baeza i Escorpion, fins a creadors novells amb propostes disruptives com Paola Molet, Álvaro Calafat, Eñaut i Lr3, entre d’altres. També hi ha novetats com el debut de Moisés Nieto, que fa el salt de Madrid a Barcelona: “Buscava la projecció internacional que dona el 080, perquè aquí ja em coneixen però a fora encara queda molt per fer”, reconeix el dissenyador andalús, un dels referents de la moda sostenible espanyola.  

Cap a un model híbrid

Mentre que la resta de passarel·les del món ja han recuperat el format presencial, la plataforma 080 s’aferra al vessant digital perquè considera que l'ha posicionat millor com a referent internacional. “Hi ha hagut un salt bestial en projecció i cobertura, i ningú vol perdre aquesta oportunitat”, explica Marta Coca. I afegeix un símil futbolístic: “Hem creat la nostra lliga i ara som capdavanters”. L’any vinent l’organització del 080 no descarta barrejar formats, però encara no ha trobat la fórmula màgica: “Ho estem estudiant perquè sigui factible i agradi a tothom. I això no és fàcil”, conclou Coca.

Una serp entre bastidors

Si l’escenari principal de les desfilades ha sigut l’espai XC de Xavier Corberó, el backstage del 080 s’ha situat al claustre del convent de Montsió, antiga seu de la comunitat de monges dominiques de clausura i actualment un edifici en desús. Durant cinc dies, l’espai, d’estil gòtic, que data del segle XIV, ha acollit un atrafegat saló de perruqueria i maquillatge on s’han fet totes les fotos de bellesa que resumeixen les últimes tendències. “El representant de Kevin Murphy, un dels nostres patrocinadors, es va quedar parat al veure el claustre i va reconèixer que mai havia estat en un espai tan autèntic com el de Barcelona”, recorda Marta Coca. El contrast se servia en safata: una exhibició de vanitat en un complex on els miralls estaven vetats quan hi habitaven les anteriors inquilines: “Hem tingut cura de no barrejar imatges religioses amb moda, per respectar l’espai i la seva voluntat”. Parlant de rigor, al 080 s’hi han fet tests d’antígens cada dia. Cap positiu: “Hem acabat les gravacions ben nets”. Durant els rodatges hi ha hagut inclemències de tota mena que són fruit del directe: ruixats, corredisses i una trucada sorpresa anunciant una model inesperada. Una serp desfilaria en una de les col·leccions presentades. “Em van dir que tenia els permisos de rodatge i era especialista en el seu camp. Això em va fer molta gràcia”, reconeix Coca. Doncs això, hi ha un cameo d’una especialista reptiliana. A veure si la veieu!

stats