Mor el xef Joël Robuchon, número u en estrelles Michelin

Guanyador de 32 estrelles Michelin, havia participat en el conegut programa 'Master Chef'

El francès Joël Robuchon, conegut per ser el xef amb més estrelles de la guia Michelin (32), ha mort avui a Ginebra als 73 anys com a conseqüència d'un càncer, segons ha informat el servei de premsa del cuiner.

El xef, que des de la dècada del 1990 tenia una forta relació amb Espanya –tenia una casa a prop d'Alacant i havia participat en el programa 'Master Chef'–, feia un any que havia sigut operat d'un tumor al pàncrees.

La seva ha sigut una vida de gran reconeixement professional en el món de la cuina. Nascut el 1945 a Poitiers, França, Robuchon va rebre nombrosos títols, com el del millor cuiner del segle per Gault & Millau el 1990. Un honor que es va sumar a les 32 estrelles Michelin que va recollir al llarg de la seva trajectòria, en què va crear plats tan reconeguts com el seu puré de patates o pastís de trufes.

Una vida dedicada a la divulgació

Amb 50 anys, després que el seu restaurant Joël Robuchon fos reconegut com el millor del món pel diari 'International Herald Tribune', el xef es va retirar dels fogons per dedicar-se a la transmissió de coneixements, sobretot a través de programes de televisió. Volia fer accessible la cuina al gran públic, i ho va aconseguir amb programes com 'Bon Appétit Bien Sûr', l'any 2000, o 'Planète Gourmande', a partir del 2011.

D'altra banda, els seus viatges pel Japó i el descobriment dels bars de tapes a Espanya el van inspirar en la creació a París d'un nou concepte de restaurant, L'Atelier, amb un ambient més dinàmic i jovial, però amb productes de gran qualitat.

"És el millor professional que la cuina francesa hagi tingut mai. Un exemple per a les generacions futures de xefs", ha escrit avui per Twitter Guillaume Gómez, el cap de cuina del Palau de l'Eliseu.

Mentrestant, a Sant Pol de Mar, la xef Carme Ruscalleda recorda que Joël Robuchon va afirmar en una entrevista a França que Ferran Adrià era el millor cuiner del món. "Pronunciar aquesta frase a França, el 1996, va ser d'una gran valentia", assegura Ruscalleda.

De fet, la cuinera de Sant Pol de Mar mantenia una relació professional amb Robuchon. Aquest mateix estiu, i fins a finals d'agost, al restaurant l'Odyssey de Robuchon, dins de l'Hotel Metropole Monte-Carlo, es pot tastar la cuina de Carme Ruscalleda. És un restaurant 'pop-up', que va començar a principis de juliol, i que subratllava la bona sintonia entre els dos cuiners.

"Era una persona afable de caràcter, que escoltava molt els altres", afegeix Ruscalleda. A més, " ha portat la vida que ha volgut, perquè l'apassionava la seva feina", diu Ruscalleda. Tant era així, que Ruscalleda comenta que a finals de juny, quan es van trobar a Mònaco, li va parlar de tots els projectes que tenia endavant, entre els quals hi havia viatjar a EUA i Tòquio, entre d'altres.

Per acabar, el xef Oriol Castro recorda que va conèixer en Robuchon al Bulli, quan va visitar el restaurant el 1994. "Tenia una gran cultura gastronòmica, que notàvem perquè sabia apreciar tant el producte, fresc, com el que hi havia en una llauna", diu Castro.

El cuiner del Disfrutar també coincideix amb Ruscalleda a qualificar-lo de valent. " Dir a França que el millor cuiner del món no és francès, perquè era en Ferran Adrià del B ulli, va ser un gest atrevit, i que ho va dir perquè era el que pensava", conclou Castro.

Més continguts de