Estils 30/09/2021

Aigua amb gas: saludable o caprici?

Cada dia més gent pren aigua amb bombolles. Aquestes són les diferències per a la nostra salut respecte a la mineral

Christina Caron / The New York Times
4 min
Un got d'aigua amb gas

Nova YorkEls més petits de la casa en diuen aigua picant i per a la resta de la humanitat és amb gas o carbonatada. Efervescent i refrescant, l'aigua amb gas s'ha convertit en un ritual diari de molta gent i avui dia és un sector creixent dins de la indústria de les begudes. Actualment les vendes anuals de l’aigua amb gas superen els 4.000 milions de dòlars només als Estats Units.

Per als seus defensors més acèrrims, l'aigua amb gas regala una experiència sensorial amb la qual la mineral no pot competir: el bombolleig de l'efervescència al descaragolar el tap de l'ampolla per servir-te'n un got i la sensació de pessigolleig quan arriba a la llengua són imbatibles. Tothom sap que l'aigua mineral és estupenda per a la hidratació, “però et sorprendria el nombre de persones a les quals no els agrada el gust ni en volen beure”, explica Anne Linge, dietista i nutricionista del Centre Mèdic de la Universitat de Washington a Seattle. "Afegir carbonatació pot fer més acceptable l’aigua", apunta l’experta. Més acceptable i d'un gust millor, d’acord, ¿però igual de saludable? Aquesta és la gran pregunta.

Efectes dentals

Els nutricionistes coincideixen que l'aigua carbonatada (categoria que inclou l'aigua amb gas carbonatada artificialment i l'aigua amb gas natural) és tan hidratant com l'aigua normal, però la de l'aixeta té el benefici afegit del fluor, que ajuda a prevenir la càries dental: “Si utilitzes aigua fluorada per raspallar-te les dents, cuinar i hidratar-te, també pots incloure l'aigua amb gas en la teva dieta”, afirma Linge. I si fas aigua amb gas a casa, cada cop més popular gràcies a les màquines domèstiques, i utilitzes aigua de l'aixeta, llavors la teva beguda carbonatada ja té fluor.

D’altra banda, cal tenir en compte que l'aigua amb gas és més àcida que la que no en té. L'aigua amb bombolles conté diòxid de carboni, que es converteix en àcid carbònic al barrejar-se amb la saliva, la qual cosa redueix el nivell de pH de la boca. L'escala de pH indica si una solució és més àcida (pH més baix) o alcalina (pH més alt). Les begudes amb un pH més baix poden ser erosives per a les dents, de manera que les fan més susceptibles a noves càries; tot i això, l'aigua carbonatada sense sucre no és tan erosiva com les begudes gasoses a les quals estem acostumats o els sucs de fruites, tal com va demostrar un estudi del 2016 publicat al Journal of the American Dental Association. Algunes marques d'aigua carbonatada inclouen ingredients com l'àcid cítric per donar gust, cosa que pot elevar el nivell d'acidesa; això vol dir que les teves pròpies rodanxes de llimona o llima tindrien un efecte similar.

Un got d'aigua

Hi ha pocs estudis que incloguin en els seus marcs les conseqüències que l'aigua carbonatada té per a les dents. Segons Brittany Seymour, metge i professora associada de l'Escola de Medicina Dental de Harvard i portaveu de l'Associació Dental Estatunidenca, “caldria consumir-la molt i cada dia perquè tingui uns efectes perjudicials similars als que veuríem amb sucs de fruites o refrescos amb gas”. Tot i això el potencial de ser erosiva hi és, així que Seymour recomana beure’n més "com un caprici d'una vegada al dia" que no pas com la font d'aigua habitual: “Si vols beure'n dos o tres gots al dia, hauries d'acompanyar-ho de menjar”, afegeix. Això és perquè quan menges la boca produeix més saliva, i aquesta acció ajuda a neutralitzar els àcids de la superfície de les dents. Si prefereixes beure-la sola, sense menjar –Seymour acostuma a beure aigua carbonatada sense sucre mentre prepara el sopar–, pots ajudar-te d’una canyeta perquè l'aigua passi sense tocar les dents. En general, l'especialista recomana no beure'n a glops durant més d'una hora, ja que si es fa molta estona es prolonga el temps que les dents s’exposen a l'acidesa.

Si ets fan de l'aigua amb gas i t'agrada beure'n diverses vegades al dia, sense els menjars és aconsellable raspallar-te les dents després per evitar càries. Això passa perquè l'acidesa de l'aigua carbonatada estova l'esmalt de les dents. Això sí, s’ha de fer 30 minuts després de fer-ho, ja que el descans fa que el teu esmalt es remineralitzi i torni al seu estat normal d'enduriment, que és la superfície ideal per al raspallat.

Amb gas per als petits

Si tens nens als quals els agrada l'aigua amb bombolles, no hi ha cap contraindicació perquè en beguin, tot i que “no cada dia”, demana la doctora Seymour. Tot i això, l'ideal és que els pares animin els seus fills a beure aigua sense gas i fluorada per protegir-se de les càries i que reservin l'aigua amb gas per a ocasions especials.

Les begudes carbonatades també poden contribuir als gasos, però el grau varia segons la persona: “La carbonatació ha de sortir per algun lloc, així que o bé es rota o es passa a través de la flatulència”, raona Courtney Schuchmann, dietista certificada de l'àrea de medicina de la Universitat de Chicago i especialitzada en salut gastrointestinal. “Si ets algú que ja té problemes amb els gasos i la inflor, pot causar-te més símptomes”.

La carbonatació també pot empitjorar el reflux àcid i fer l'efecte de sentir-te molt ple, fet que pot disminuir la gana al crear distensió en el ventre, va afegir. Una altra cosa que cal tenir en compte: molta gent assumeix que la soda (també dita club soda) i l'aigua amb gas són intercanviables, però la soda sol tenir sodi.

stats