Cos i Ment
Estils Benestar 15/01/2023

Com meditar a la dutxa o a la cua del supermercat

Convertir la meditació en un costum sembla complicat, però pot resultar una rutina més senzilla si la relaciones amb un hàbit com dutxar-te o esperar l’autobús

4 min
'Meditar dona vida'.

BarcelonaÉs probable que quan sentis la paraula meditació et vingui al cap una persona amb els ulls tancats en una sala plena d’encens perduda a l’Himàlaia. Però res més lluny de la realitat. “La meditació és un exercici, igual que podem anar al gimnàs per estar més forts a nivell muscular. No es tracta de deixar la ment en blanc ni tampoc de voler controlar els pensaments, sinó de deixar-los passar”, explica Vilma Montoliu, autora de Meditar dona vida (Rosa dels Vents), que a través de diverses plataformes com YouTube, Spotify i Instagram i les seves meditacions en línia ha consolidat la comunitat de creixement personal més gran en català. 

“Per començar a meditar, el que necessites principalment és la respiració. Respirar conscientment és aprendre a observar la respiració i a connectar-hi. És la clau secreta per accedir al sistema nerviós autònom i ajudar el cos a relaxar-se”, comenta Montoliu, que també incideix en la importància de la relaxació corporal, les afirmacions positives i la visualització durant aquesta pràctica. “Jo recomano començar de la manera més senzilla possible. Amb pijama o xandall, t’asseus, acluques els ulls i ja està. Hi ha molts tipus de vides, de cervells i d'intel·ligències, i mai ho faràs malament si crees la teva pròpia recepta d’exercicis”, manifesta. 

Trobar calma enmig del caos

I igual que no cal amoïnar-se per la roba, Montoliu assegura que per meditar en el dia a dia no és imprescindible destinar trenta minuts a la màrfega de ioga. “Pots imaginar la meditació com unes ulleres. Quan medites canvies la mirada i ja no vius la vida de la mateixa manera. Si portes les ulleres posades, pots aprofitar les situacions més quotidianes per meditar”. Així doncs, es pot meditar de camí a la feina, estenent la roba, cuinant, fent esport o fins i tot a la cua del supermercat. L’autora de Meditar dona vida explica que enmig del caos absolut pots regalar-te moments de pau, i que a més ho pots fer de manera molt fàcil perquè no necessites encens ni espelmes ni una postura determinada. “Només et necessites a tu, que creus que perds el temps en una cua o en una sala d’espera –comenta Montoliu, que al llibre proposa una sèrie d’exercicis que poden ajudar a relaxar-te en moments de caos absolut–. Si estàs pendent del temps que fa que t’esperes, el teu estrès augmentarà. Pots generar una situació de calma i connexió enmig d’un dia estressant fent aquest exercici”.

Una de les pràctiques consisteix a seguir un seguit de passos senzills. No és necessari tancar els ulls. Simplement es tracta de fer una inhalació pel nas que duri el que es tarda a comptar fins a quatre i sentir que l’aire arriba a la panxa. En el temps que es tarda a comptar fins a un cal retenir l’aire a la panxa, i després fer una exhalació pel nas que duri el que es triga a comptar fins a quatre. Es pot repetir aquesta respiració unes deu vegades. A més, Montoliu recomana que mentre es compta fins a quatre únicament ens concentrem en el recorregut de l’aire. Per acabar-ho d’adobar, et pots imaginar que estàs envoltat per un globus de color violeta. Això t’ajudarà a sentir-te protegit i amb més energia. 

Fer que la meditació esdevingui un costum pot semblar complicat, però una manera d'aconseguir-ho és relacionar-la amb un hàbit que ja tinguis i sense el qual no podries fer vida normal. “He vist que agrada molt introduir la meditació a la dutxa. Un hàbit que has de fer tant sí com no i que et permet concentrar-te en el moment”, assegura l’especialista en meditació i gestió de les emocions. Per fer-ho, aconsella quedar-se dret a la dutxa amb els ulls oberts o tancats i quan l’aigua llisqui per damunt del cos sentir com la pell passa d’estar eixuta a estar mullada i imaginar que l’aigua que surt de l’aixeta és una aigua daurada molt brillant, el color de l’abundància. Després, en agafar el gel de bany i a mesura que es va escampant per tot el cos, imaginar que s’expulsa tota la negativitat i tota la brutícia del dia. A l’hora d’esbandir-se i quan l’aigua marxi pel desguàs, s’emportarà els pensaments negatius acumulats. Aquesta pràctica també es pot fer quan et rentes el cap. 

Trencar amb els prejudicis

Montoliu assegura que en el cas de les sessions de respiració, com que es tracta d’una resposta fisiològica, els efectes positius són bastant immediats. Ara bé, també incideix en la importància de la voluntat de la persona que els fa. “Una cosa que em trobo és que al principi hi ha persones que se senten una mica escèptiques amb alguns exercicis, com per exemple les respiracions amb colors. Però després van notant que es troben millor i veuen que els companys de les sessions són molt normals i pensen: mira que bé, són com jo. I es deixen anar”, diu. 

Montoliu creu que cada vegada hi ha més gent oberta a meditar i això ha permès que aquesta pràctica es naturalitzi: “Cada vegada diem més que anem al psicòleg i ens mostrem més tal com som. Si una persona amb aspecte d’executiu parla amb naturalitat sobre les seves rutines de meditació als companys de l’oficina, potser hi haurà més gent que s’obrirà a aquesta pràctica i deixarà d’estar associada a una estètica concreta.

Els beneficis d’una pràctica mil·lenària 

Nombrosos estudis científics avalen els beneficis de la meditació en la ment i el cos. Entre ells, un informe publicat el maig del 2017 elaborat per investigadors de la Universitat de Waterloo que determina que només deu minuts de meditació al dia poden ajudar les persones inquietes a centrar-se. “Tots podem experimentar els superpoders de la meditació”, assegura Montoliu. 

Quin és el millor moment del dia per meditar?

Entre els exercicis que proposa a Meditar dona vida, Vilma Montoliu ofereix una proposta breu perquè cadascú trobi l'estona del dia més adequada per meditar. Consisteix a agafar la pàgina d'una llibreta i un bolígraf i apuntar-hi l'hora aproximada a la qual et poses a meditar i descriure com et sents abans de la pràctica. I després fer el mateix explicant com t'has sentit durant i en acabat. D'aquesta manera veuràs quin és moment del dia per meditar més adequat per tu.

stats