Benestar
Estils Benestar 07/06/2023

¿Les pastanagues van bé per a la vista?, i altres dubtes sobre els nostres ulls

Experts en salut ocular opinen sobre els mites més estesos sobre els bons hàbits dels ulls

Hannah Seo / The New York Times
4 min
Un model d'ulleres de sol

Nova YorkSi de petit et van renyar alguna vegada per llegir a les fosques o si has fet servir ulleres que bloquegen la llum blava quan treballes a l'ordinador, és possible que tinguis idees equivocades sobre salut ocular. Segons els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC, per la seva sigla en anglès) dels Estats Units, aproximadament quatre de cada 10 adults estatunidencs corren un alt risc de patir pèrdua de visió. Tot i això, segons Joshua Ehrlich, professor adjunt d'oftalmologia i ciències visuals de la Universitat de Michigan, moltes malalties oculars poden tractar-se o prevenir-se. A continuació, us presentem nou mites que té la gent sobre la salut ocular perquè els experts en el tema els desmuntin o mantinguin.

Llegir un llibre –o mirar un dispositiu electrònic de prop– és dolent per a la vista

És una afirmació certa. Els nostres ulls no estan fets per enfocar objectes pròxims a la cara en períodes llargs de temps, explica Xiaoying Zhu, professora clínica adjunta d'optometria i investigadora principal de miopia a la Facultat d'Optometria de Nova York. Al fer-ho, sobretot els nens, s'estimula l'allargament del globus ocular, cosa que amb el temps pot causar miopia. Per ajudar a reduir la tensió ocular, l'experta recomana seguir la regla 20-20-20: després de cada 20 minuts de lectura de prop, observar alguna cosa que estigui almenys a uns 20 passos de distància durant uns 20 segons.

Llegir en la foscor empitjora la vista

Fals. Tot i això, si la llum és tan tènue que has d'acostar-te el llibre o la tauleta a la cara, poden augmentar els riscos que comentàvem al punt anterior i provocar-nos fatiga visual, la qual cosa provoca dolor al voltant dels ulls i les temples, mal de cap i dificultat per concentrar-se, però solen ser símptomes temporals.

Passar més temps a l'aire lliure ajuda la vista

És cert. Alguns estudis, la majoria específics de nens, diuen que passar temps a l'aire lliure redueix el risc de desenvolupar miopia. Els experts no entenen del tot per què passa això, però sembla que la llum solar intensa pot estimular la producció de dopamina a la retina, la qual cosa inhibeix l'allargament de l'ull, assegura Maria Liu, professora adjunta d'optometria clínica de la Universitat de Califòrnia a Berkeley.

Massa llum ultraviolada fa mal a la vista

També és cert. Hi ha una raó per la qual els experts diuen que no cal mirar fixament al sol. L'exposició excessiva als raigs ultraviolats A i B de la llum solar ens pot causar danys irreversibles a la retina. Això també augmenta el risc de desenvolupar cataractes. A més, una exposició excessiva a la llum UV també pot augmentar el risc de desenvolupar càncer ocular, encara que en una probabilitat baixa. L'ús d'ulleres de sol, ulleres o lents de contacte que bloquegin els raigs UV servirà per tenir protecció.

Descansar de les ulleres fa que la vista no empitjori

Dir això és fals. Alguns pacients que necessiten ulleres per veure-hi millor li comenten a Safal Khanal, professor adjunt d'optometria i ciències de la visió de la Universitat d'Alabama a Birmingham, que no les porten tota l'estona perquè creuen que empitjorarà el seu problema. “És mentida”, diu l'expert. Si necessites ulleres, has de portar-les.

Fins i tot una mica de llum blava de les pantalles és perjudicial per als ulls

Afirmació falsa. Encara que algunes recerques han trobat que l'exposició a la llum blava pot fer mal a la retina i potencialment causar problemes de visió amb el temps, cap evidència sòlida ha confirmat que això passa amb les exposicions habituals entre les persones. Tampoc hi ha proves que fer servir ulleres que bloquegin la llum blava millori la salut ocular. Tot i això, les pantalles poden perjudicar la vista d'altres maneres, com la sequedat ocular. “Quan mirem fixament una pantalla, no parpellegem amb la freqüència que caldria”, diu Zhu, la qual cosa pot provocar fatiga visual i visió borrosa temporal.

Fumar és dolent per a la salut ocular

Cert. Un estudi fet el 2011 va vincular el tabaquisme amb malalties oculars relacionades amb l'edat, entre elles cataractes i degeneració macular relacionada amb l'edat, una malaltia en la qual part de la retina es deteriora i ennuvola la visió. Les substàncies químiques tòxiques dels cigarrets entren en el torrent sanguini i danyen els teixits sensibles dels ulls, incloent-hi la retina, el cristal·lí i la màcula.

Les pastanagues són bones per als ulls

És cert. Encara que una dieta a base de pastanagues no et proporcionarà una visió perfecta, algunes proves suggereixen que els nutrients que contenen són bons per a la salut ocular. Per exemple, un assaig clínic d'una grandària remarcable va revelar que els suplements que contenen nutrients presents en les pastanagues, inclosos antioxidants com el betacarotè, així com les vitamines C i E, poden alentir l'avanç de la degeneració macular associada a l'edat. Dur a terme una dieta rica en antioxidants no evitarà necessàriament que es produeixi una malaltia ocular, però pot ser útil sobretot per a les persones amb degeneració macular incipient.

L'empitjorament de la vista és una part inevitable de l'envelliment

Aquesta afirmació és falsa. La majoria de les causes de la deterioració de la vista en l'edat adulta, com la degeneració macular associada a l'edat, les cataractes i el glaucoma, poden prevenir-se o tractar-se si es detecten a temps. Si la teva visió comença a disminuir, no pensis que és només l'envelliment. Visita un optometrista o oftalmòleg immediatament (o amb regularitat, cada any), això et donarà una millor oportunitat d'evitar aquestes malalties.

stats