Estils 12/05/2021

Més de dues tasses de cafè al dia no és bo per a la gent gran

Un nou estudi de la Universitat Rovira i Virgili alerta que massa cafè pot danyar la salut renal en població d'edat avançada

ARA
2 min
Una tassa de cafè amb llet

Barcelona¿Quantes vegades hem sentit a dir que més de dues tasses de cafè al dia no són bones però després hem sentit el contrari? La diversitat d'estudis sobre el consum de cafè i te fa que hi hagi diferents versions sobre la conveniència de prendre'n més o menys, tot i que ara acaba de sortir un nou estudi que sembla confirmar la teoria que més de dues tasses de cafè o te al dia no són bones. Es tracta d'un estudi de la Unitat de Nutrició Humana de la URV-IISPV, que apunta que més d'aquesta quantitat de cafè o te podria danyar la salut renal en població d'edat avançada amb obesitat i alt risc cardiovascular, segons ha informat l'afència Efe i ha estat publicat a la revista Scientific Report.

Al cap d'un any de seguiment, els investigadors van associar que beure més de dues tasses de cafè amb cafeïna o de te al dia (uns 50 ml per tassa) suposava un 19% més de risc d'una pèrdua ràpida de la funció renal respecte a les persones que en prenien una tassa o no en bevien gens.

El cafè i el te són rics en compostos bioactius amb propietats antioxidants i antiinflamatòries, amb possibles efectes beneficiosos per a la salut humana, encara que hi ha efectes secundaris potencials de la cafeïna, segons Jordi Salas, responsable de la Unitat de Nutrició Humana de la URV. L'investigador explica que aquestes begudes, fins i tot en dosis moderades, poden influir en l'estat cardiovascular a través de la malaltia renal crònica (CKD, en les sigles en anglès) i "són motiu de preocupació per a la població en general i sobretot, per als susceptibles de risc".

La CKD és un destacat problema de salut pública mundial, que afecta el 10% dels adults, xifra que es dobla a partir dels 60 anys, que influeix en la morbiditat i en la qualitat de vida, per la qual cosa es requereixen estratègies preventives amb urgència.

stats