Cooperatives de Valls i Cambrils investiguen per garantir la qualitat del calçot i obrir-se a nous mercats

L'objectiu és diferenciar-se d'altres varietats de cebes i oferir el producte cuit a mercats exteriors

El calcots de Valls
Acn
25/02/2015
2 min

CambrilsLes cooperatives agrícoles de Valls i Cambrils són les principals productores de calçots amb indicador geogràfic protegit Calçot de Valls. Després d'anys d'estudi de les diferents varietats de ceba, ara inicien un nou projecte d'investigació per, d'una banda, garantir la qualitat del seu producte i diferenciar-lo de la resta, i de l'altra, començar a internacionalitzar-se i exportar el calçot, fins i tot cuit. Les tasques científiques, que duraran dos anys i seran finançades per ACCIÓ, l'Agència per a la Competitivitat de l'Empresa de la Generalitat de Catalunya les realitzaran investigadors de la Fundació Miquel Agustí i de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA). El pressupost és de 175.000 euros.

Llavors més productives

Al 2006 es van iniciar les investigacions de diferents varietats de calçot per aconseguir unes llavors de les quals en sortissin més cebes, una iniciativa que va liderar la Fundació Miquel Agustí amb la IGP Calçot de Valls. Ara, gairebé nou anys després, s'hi incorpora l'IRTA i comença una nova etapa de recerca "amb l'interès de fer alguna cosa en el processat", ha apuntat el gerent de la cooperativa agrícola de Cambrils, Fernando Sarasa. Principalment, els objectius que persegueixen són diferenciar el calçot del territori del que ve de fora i donar-li un valor afegit, a més de treballar la seva transformació -entre altres valoren la possibilitat de vendre'l cuit-.

Des de la cooperativa de Valls es venen 500.000 calçots per temporada, la majoria a particulars, si bé també se n'envien a alguns restaurants. "Però fora de l'estat espanyol tenim aquesta problemàtica que no podem exportar per qüestions de normativa, ja que el calçot té arrels, fulles i sovint restes de terra', ha exposat el gerent de la cooperativa, Joan Linares. "En aquest sentit, la cocció aquí hi pot jugar un paper important, és a dir, enviar els calçots cuits, i això és el que investiga l'IRTA", ha afegit. Els productors han de combatre l'intrusisme. "Volem millorar en qualitat dels calçots i establir un sistema per exportar-los, sota l'empara de la IGP: Indicador Geogràfic Protegit , que garanteixi la conservació del producte i verifiqui la qualitat com a calçot etiquetat", conclou Linares.

stats