Benestar
Estils 26/09/2023

Em puc posar cremes caducades a la pell?

Si tens una capsa plena de productes cosmètics de dubtosa antiguitat, com pots saber si han caducat? I, en cas que sí, és perjudicial fer-los servir?

Erica Sweeney / The New York Times
4 min
Un home posant-se una crema en una imatge de recurs.

Tret que un producte estigui classificat com a medicament, com passa amb els tractaments per a l'acné i els protectors solars, és probable que no tingui data de caducitat, assegura Bruce Brod, dermatòleg del Sistema de Salut de la Universitat de Pennsilvània.

És possible que el producte porti un símbol PAO (per les seves sigles en anglès), que significa "període després d'obert". O potser una icona petita d'un pot destapat amb una xifra com 12M o 18M, que indica els mesos que es pot fer servir el producte un cop obert. Però aquest etiquetatge no és obligatori en els productes per tenir cura de la pell ni en els cosmètics, segons diu l'especialista. I, així i tot, no et servirà de res si no recordes quan el vas obrir.

Si els productes són tan antics que ja has oblidat quan els vas comprar, has d'evitar fer-los servir, aconsella Brod. "Val més prevenir que lamentar", afegeix el dermatòleg, ja que aplicar-se productes caducats pot comportar riscos.

Els perills de fer servir productes per a la pell vells

Un cop oberts, els productes per tenir cura de la pell es degraden i s'omplen de microorganismes, depenent de com es fan servir o s'emmagatzemen, explica Elisabeth Anderson, directora de comunicació científica del Centre d'Investigació sobre Seguretat d'Ingredients de la Universitat Estatal de Michigan.

Per exemple, quan un producte ve en un envàs en el qual s'han de posar els dits constantment, es contamina amb gèrmens com bacteris o fongs, assenyala l'experta. I quan aquests productes estan exposats a la humitat, com passa sovint en lavabos, aquests microbis es multipliquen amb facilitat.

Si els apliques sobre la pell, poden provocar irritacions, èczemes i infeccions cutànies o oculars, comenta la dermatòloga Anne Chapas, membre de l'Acadèmia Nord-americana de Dermatologia. "Si entra alguna cosa dins la crema i te la poses directament a la cara, on pots tenir una rascada o cremada, de sobte allò es converteix en un caldo de cultiu per a una infecció facial, que pot ser força greu", diu.

Els productes per tenir cura de la pell solen contenir conservants per ajudar a prevenir infeccions, explica Chapas, però aquests es descomponen o perden eficàcia amb el temps, sobretot si s'emmagatzemen en lavabos humits o exposats a la llum solar directa, afegeix. I els productes sense aquestes substàncies, com els que porten la llegenda "sense conservants", corren un risc més gran de desenvolupar bacteris, segons Brod.

Un altre problema és que els ingredients actius poden descompondre's, sobretot quan s'exposen a l'aire i a la llum, diu Chapas. Per exemple, la vitamina C s'oxida amb facilitat, cosa que en provoca la degradació. Els àcids, com l'àcid hialurònic, també es tornen més concentrats quan l'aigua del producte s'evapora, cosa que pot causar irritació, pel qual l'experta recomana no fer-los servir durant més d'un any.

Segons la dermatòloga, l'oxidació o degradació dels ingredients no sempre és perjudicial, però pot restar-los eficàcia. "Tot i que no sigui perjudicial, és possible que tampoc sigui beneficiós", afegeix.

Per aquesta mateixa raó, els productes que contenen protecció solar o els tractaments per a l'acné no haurien de fer-se servir després de la data de caducitat indicada, diu Brod. També menciona que, si els productes amb oli de l'arbre de te i altres olis essencials han estat exposats a la llum i a l'aire durant massa temps, poden ser perjudicials, ja que podrien ocasionar dermatitis al·lèrgica per contacte, una erupció derivada d'una reacció immunitària a alguna cosa que toca la pell.

Com saber si és segur fer servir un producte

D'acord amb Chapas, l'única manera de saber realment si és segur fer servir un producte vell per a la cura de la pell és sotmetre'l a proves d'un laboratori per detectar bacteris, però, tenint en compte que la majoria de nosaltres no tenim laboratoris científics al lavabo, hi ha algunes pistes que indiquen una possible degradació.

Un indici és si l'emulsió, o barreja d'oli i aigua, està separada, segons l'Administració d'Aliments i Medicaments dels Estats Units. Els productes també poden tenir un aspecte descolorit o presentar un canvi de textura, com estar ressecs o enganxifosos. Si alguna cosa no sembla que estigui bé, no la facis servir, recomana Anderson.

Un altre senyal que s'han multiplicat els bacteris o altres organismes és que els productes facin mala olor o una olor diferent de la que haurien de tenir, afegeix Brod. "És un senyal d'alarma que indica que un producte no és segur", diu.

Després d'obrir un sèrum o una crema nova, els experts recomanen escriure la data amb un retolador en un tros de cinta adhesiva. I apuntar-hi també si el producte té data de caducitat o un símbol PAO a l'envàs. Així, "tindràs un càlcul excel·lent de quant de temps es mantindrà el producte en estat òptim", afirma Anderson.

Generalment, la majoria dels productes per a la cura de la pell es poden fer servir entre sis mesos i un any, tot i que potser una mica menys en el cas dels productes per als ulls, explica Chapas. Si tens dubtes, millor llença'l a les escombraries. Pot ser una decisió difícil, sobretot si el producte és car, diu Chapas, però "no val la pena contraure una infecció ocular", per no voler llençar-lo a les escombraries.

Copyright The New York Times
stats