Estils de vida
Estils 07/06/2022

Ser més feliç i apreciar les petites coses: la filosofia que triomfa a les xarxes

Durant la pandèmia es va reclamar gaudir del present i reconèixer la bellesa dels petits moments. Dos anys després, la tendència continua vigent

Christina Caron / The New York Times
5 min
Aquesta tendència proposa gaudir de coses senzilles, com un bon esmorzar

NOVA YORKA YouTube una noia observa el sol de primera hora del matí mentre gaudeix d'un croissant acabat de coure i ruixa la casa amb un ambientador amb aroma de llimona. Els seus vídeos, que segueixen la tendència cottagecore (una estètica creada a internet que evoca la vida de camp), estan inspirats en les novel·les de Jane Austen i la sèrie Els Bridgerton. En aquest tipus de vídeos s'ofereix consells per “ser més feliç i apreciar les petites coses”, una moda cada cop més estesa a la xarxa. Només cal visitar TikTok per veure com la gent exposa els seus esmorzars, compra rams de flors i practica la gratitud. Una creadora de contingut, Rachel Hess, de 21 anys, premsa fulles d'eucaliptus abans de penjar-les a la seva regadora, un vídeo que s'ha vist més de 6,8 milions de vegades i es titula Romantitza la teva vida. “Vull que fins i tot els dies més rutinaris se sentin especials, perquè són la majoria de la nostra vida. No les vacances o els esdeveniments especials, que només passen de tant en tant”, explica aquesta estudiant de Pennsilvània.

En els últims dos anys, la frase “romantitza la teva vida” ha emergit a les xarxes com una crida a l’acció, i la seva popularitat va augmentar especialment amb la pandèmia. El lema fa referència al fet que cal apreciar el que hi ha davant nostre, viure amb intenció, per més tedioses que siguin les rutines: és un recordatori a buscar moments de bellesa i optar pel minimalisme. Els vídeos amb aquesta etiqueta, publicats especialment per dones joves, han estat vistos més de 525 milions de vegades a TikTok. També hi ha més de 28.000 publicacions a Instagram, amb imatges que inclouen postes de sol, sopars elegants i tasses de te refinades.

Encara que alguns dels continguts semblen aspiracionals –no tothom pot permetre's el luxe de fer un viatge ràpid a Itàlia o sortir corrent per un camp ple de flors amb vestits primaverals–, la majoria de publicacions rebutgen el tipus de missatge que empeny a comprar béns materials i no combreguen amb una única manera d'aconseguir el benestar, plena de sucs verds, diaris i rutines d'exercici. Un usuari de la plataforma Reddit diu que ha aconseguit trobar alegria fins i tot rentant les cafeteres de la feina. “Després de posar una mica de sabó a la cafetera, trec suaument l'ampolla perquè surtin bombolles”, escriu en un fil sobre la romantització. Un altre comentarista de Reddit afirma: “Compro plats de paper per a les celebracions a la botiga d'un dòlar i els utilitzo quan vull que aquell dia sigui com un festiu. N'hi ha de tota mena: sirenes, robots, noces...” En un canal de YouTube, Malama Life, una bloguera d'estils de vida de Hawaii, observa els ocells des de la finestra, rega les plantes i talla les seves fruites favorites per a l'esmorzar. “Em dona una raó per aixecar-me al matí”, explica.

Els experts diuen que la tendència ha triomfat perquè és una nova manera de viure l'atenció plena, és a dir, la pràctica de concentrar-se en el moment present i ser conscient de les emocions, els pensaments i les sensacions físiques sense emetre judicis. També ofereix un sentit de voluntat i control que ens ha faltat durant la pandèmia. “Es tracta de ser positiu amb les coses que ofereix la vida, no importa que la circumstància sigui com te la vas imaginar o no”, diu Ashley Ward, de 26 anys, que en un vídeo, que ha estat vist més de tres milions de vegades a TikTok, explica la seva filosofia: “No ho pots controlar tot en la teva vida, però sí com veus la teva situació”. La tendència es nodreix de diferents tipus de fonts, com el mindfulness, la psicologia positiva i la pràctica danesa del hygge, però “es presenta de manera atractiva i fresca”, diu Eric Loucks, professor associat d'epidemiologia, ciències socials i del comportament i medicina de la Universitat de Brown.

La recerca de Loucks, explicada a la seva publicació, The mindful college student, il·lustra com l’atenció plena pot disminuir l’estrès i els símptomes de la depressió, a més de millorar la qualitat del son i els nivells d’activitat física. Romantitzar la teva vida es conjuga amb el mindfulness perquè “ens ajuda a estar més en sintonia amb nosaltres mateixos”, explica l’especialista: “Si intentem construir una vida que ens faci feliços i ens posem al centre de manera amable, és perquè tots som diferents”. Entrellaçada amb aquests conceptes trobem la tendència del main character [personatge principal]: els vídeos amb aquesta etiqueta han generat 6.900 milions de vistes a TikTok, seguits per la seva germana petita, main character energy [energia de personatge principal].

El mem del protagonista o personatge principal ha donat lloc a moltes paròdies que es burlen dels clixés i del narcisisme. Però ser el personatge principal també s’ha convertit en un recordatori que cal deixar que les nostres accions guiïn la narrativa de la mateixa manera que ho faria el protagonista d’una pel·lícula. Al vídeo de TikTok de Ward, la càmera enfoca des del cel cap avall, a la sorra de la platja, i la veiem a ella estirant-se en una tovallola. L’enfocament aeri transmet la sensació que ella és el personatge principal, i la simplicitat de les imatges permet que la seva narració, que es percep sincera, sigui la protagonista. “Has de començar a romantitzar la teva vida”, diu la narració. “Has de pensar en tu mateix com el protagonista. Perquè si no ho fas, la vida passarà de llarg. I totes les petites coses que la fan tan bonica continuaran passant desapercebudes. Així que pren-te un segon, mira al teu voltant i adona’t que és una benedicció per a tu ser aquí ara mateix”.

Livia Boerger, una instructora de benestar mental a Londres, ha escrit sobre les diverses maneres com les persones poden començar a romantitzar la seva vida i té un repte de 28 dies a la seva web, per “ajudar-te a celebrar les petites coses de la vida i tornar a enamorar-te de viure”. Durant la pandèmia molta gent ha estat “buscant maneres de crear alegria i trobar aquesta felicitat en el seu interior i aprofitar al màxim el que té”, explica Boerger. Això també pot portar a una pregunta molt més àmplia: què és el que realment ens aporta felicitat? ¿Són aquestes vacances tan cares o aquesta nova peça de vestir? ¿O hauríem de deixar d'esperar aquest moment perfecte i començar a gaudir del present? “Es pot trobar molta alegria en les coses que no valen res”, diu. Per exemple, pren-te un moment per saltar als tolls d'aigua amb el teu fill. O asseu-te a gaudir de la teva tassa de te sense fer altres coses mentre beus. “És molt millor quan li presto tota la meva atenció”, tanca Boerger.

stats