Sant Joan 2022: plans per celebrar la revetlla a Catalunya

Et presentem un recull de propostes arreu del territori per celebrar la revetlla de Sant Joan

ARA
4 min
Una foguera de Sant Joan

BarcelonaA l'ARA us hem seleccionat els següents plans per fer a Barcelona i a la resta del país aquest cap de setmana de Sant Joan.

1.

Les Falles d'Isil

Isil. Dijous 23, divendres 24 i dissabte 25 de juny

Les falles d'Isil han tornat. Després de dos anys aturats, els organitzadors d'aquesta festa tradicional prometen recuperar l'essència de les falles. Declarada Festa Patrimonial d'Interès Nacional, és una cerimònia d'origen ancestral de culte al foc en què es baixen per la muntanya troncs encesos fins al centre del poble. Quan es fa fosc, els fallaires arriben al poble i són rebuts per les fadrines amb un got de vi, un tros de coca i un ram de flors. A continuació arriben a la falla major, on llancen totes les falles per crear una gran foguera, al voltant de la qual ballen danses tradicionals.

L'encesa de les falles
2.

La Flama del Canigó

Cim del Canigó. Dijous 23 de juny

La matinada del 22 al 23 de juny la Flama del Canigó es renova al cim d’aquesta muntanya mítica del Pirineu català. Gràcies a centenars de voluntaris i equips de foc la flama és distribuïda arreu dels Països Catalans, seguint diverses rutes per tal d’encendre les fogueres de la nit de Sant Joan. Així comença una celebració ancestral vinculada al solstici d’estiu que és també un símbol de germanor entre els territoris de parla catalana. Organitzada per Òmnium des del cim del Canigó, a la Catalunya Nord.

3.

Festes de Sant Joan

Ciutadella. Dijous 23 i divendres 24 de juny

Les festes de Sant Joan de Ciutadella són una de les festes populars més emblemàtiques de les Illes Balears. Se celebren coincidint amb el solstici d'estiu, quan la senyorial ciutat dels palaus es transforma: experimentats genets i increïbles cavalls engalanats per a l'ocasió omplen els carrers i es converteixen en els veritables protagonistes d'una festa a la qual, almenys, s'ha d'assistir una vegada a la vida. L'epicentre de les festes té lloc els dies 23 i 24 de juny, encara que les celebracions arrenquen el diumenge anterior.

Festa de Sant Joan a Ciutadella de Menorca / ENRIQUE CALVO
4.

Sant Joan a la Vall de Núria

Queralbs. Dijous 23 de juny

Una de les revetlles de Sant Joan més espectaculars del país és la de la Vall de Núria. No hi faltaran elements tradicionals, com la clàssica foguera, el ball i la coca, que en aquesta nit tan màgica adquireixen un sentit especial, ja que és la primera amb certa normalitat després de la pandèmia. Els assistents podran gaudir amb l'encesa de torxes a la Creu d'en Riba, amb el crepuscle marcant la fi del dia, per baixar cap a Núria i encendre la tradicional foguera.

5.

La revetlla a Llançà

Llançà. Dijous 23 de juny

La revetlla de Sant Joan torna a Llançà després de dos anys de pandèmia amb un programa farcit d’actes que se celebraran entre la Plaça Major, l’Ajuntament i la Platja del Port. A partir de les 18 h hi haurà un dels actes centrals, amb l'arribada de la Flama del Canigó, després també s'hi podran veure ball de bastons, s'encendran les noves llums per donar la benvinguda a l'estiu, es farà la tradicional foguera de Sant Joan i hi haurà música amb l'Orquestra Stop 80 i la DJ Lia Jensen.

6.

Sant Joan a Amposta

Amposta. Dijous 23 de juny

Encesa de la foguerada, rebuda de la Flama del Canigó, acompanyada del grup de tabaleters i dolçainers locals i el ball amb l'Orquestra Charlotte. Així serà part de la revetlla de Sant Joan a Amposta, que se celebrarà en diversos espais de la vila ebrenca a partir de les 18.30 h i fins a la matinada. Una manera de tornar a celebrar una de les tradicions més nostrades després d'una aturada de dos anys pel covid. L'entrada és lliure i gratuïta i està organitzada per l'Ajuntament d'Amposta.

7.

Sant Joan vallenc

Valls. Divendres 24 de juny

Comença la festa major de Valls i ho fa amb un dels seus plats forts de Sant Joan, el Tomb del Poble. El seguici cerimonial de festa major, amb el drac, els diables, l'ós i els sorollosos trabucaires. Una festa de focs artificials amb un acompanyament musical que comença amb la sortida de la bandera des de l'Ajuntament. Com sempre, el recorregut acaba a la popular plaça del Blat, on farà l'entrada de Sant Joan i una ballada conjunta amb pilars dels Xiquets de Valls i focs artificials. A partir de les 23.59 hores música en directe amb els Catarres, Maluks i Figa Flawas.

8.

La revetlla a Barcelona

Barcelona. Dijous 23 de juny

El gruix dels actes de celebració de la revetlla de Sant Joan a Barcelona, que suma activitats repartides per tots els barris, comença a les 18 h a la plaça Sant Jaume. Aquí arribarà la Flama del Canigó, que serà rebuda per l’Àliga i els gegants de la Ciutat. Representants de cada barri multiplicaran el seu foc per encendre les fogueres de cada zona, una tradició que marca el començament de la festa. A partir d'aquí, hi ha celebracions descentralitzades: a la Rambla del Raval, al Farró, el Folc de la plaça Reial o a la Barceloneta. Quasi a cada cantonada hi haurà activitats.

La revetlla de Sant Joan a Barcelona
9.

Folcs de Girona

Girona. Diumenge 23 de juny

Una de les festes més tradicionals d'aquests dies, els Folcs de Sant Joan de Girona. Se celebren als jardins de la Muralla i la jornada començarà amb la rebuda de la Flama del Canigó, que se celebrarà com cada any amb una cercavila des de la plaça de la Independència fins a la plaça del Vi. També es durà a terme animació infantil i familiar amb tallers de jocs tradicionals, tallers de dibuix i balls tradicionals amb la Fal·lera Gironina. La revetlla seguirà amb un sopar popular i les actuacions de Lo Pau de Ponts, Fenya Rai! i Trifàsic.

10.

El Sant Joan de Dalí

Vilajüiga. Dijous 23 de juny

El Sant Joan més surrealista dels Països Catalans només podia ser aquest, el que cada any celebra la discoteca Rachdingue de Vilajüiga, la discoteca preferida de Dalí a l'Empordà. La festa, que s'allargarà fins que es faci de dia, es dividirà en tres sales i en el planter de DJs que posaran la música de la nit destaquen Lola Haro i Yung Prado.

stats