Estils 11/02/2021

Fer exercici físic ens fa ser més creatius?

Prova de fer una bona passejada cada dia per estimular les idees i la imaginació

Gretchen Reynolds / The New York Times
3 min
Barceloan a primera hora, quan el passeig maritim s'ha omplert de gent fent esport en solitari

Si feu exercici amb certa regularitat és probable que sigueu més creatius que si no en feu. És la conclusió a la qual ha arribat un estudi de la Universitat de Graz publicat en la prestigiosa revista Scientific Reports i que tenia com a objectiu demostrar els vincles entre activitat física i imaginació. Un cop acabada la investigació, les resolucions són clares: les persones que fan activitat presenten més i millors idees que no pas les sedentàries.

No és el primer estudi que demostra que fer esport influeix en la nostra manera de pensar. Diverses investigacions anteriors fetes amb persones i animals havien ensenyat que la resposta del cervell canvia quan fem exercici físic, perquè durant l'activitat el mantenim amb un extra de sang, oxigen i nutrients. A més, l'activitat aguditza les habilitats per raonar i recordar, a més de mantenir més estable el nostre estat d'ànim. En el cas dels animals, els que fan exercici regularment produeixen més cèl·lules cerebrals i tenen millors resultats en proves de pensament que les sedentàries, encara que siguin d'una edat avançada.

La creativitat no és una qualitat fàcil de quantificar, d'aquí que per arribar a obtenir resultats els investigadors que han treballat aquest camp al llarg dels anys han hagut de trobar exercicis d'estudi força sorprenents. El 2012 es va fer un dels primers experiments en aquest sentit i els científics van dividir els voluntaris en dos grups: uns quants voluntaris movien els braços en forma de corba de manera fluida a través de l'espai, com si ballessin, mentre que els altres feien un moviment angular i estàtic. A l'acabar l'estudi, els investigadors van veure que els primers tenien idees més originals que els dels moviments rígids, rectes i formals. En un altre estudi, aquest més convencional, fet el 2014, els voluntaris s'asseien en un despatx provant d'imaginar noves maneres d'utilitzar un simple botó. Tot seguit, van fer una prova similar, però mentre caminaven sobre una cinta de córrer. Gairebé tots els participants van tenir més idees i més enginyoses mentre caminaven que asseguts.

Fer més exercici és un dels propòsits recurrents de l'any nou.

Moviment i felicitat

Fins ara els estudis que relacionen moviment i creativitat havien aconseguit comprovar els efectes que té, a curt termini, l'activitat física i la imaginació en condicions controlades: encara no s'havien demostrat possibles vincles entre activitats quotidianes, com anar a passejar, amb el rendiment del nostre cervell. Aquesta és una de les grans novetats d'aquest nou estudi dirigit per investigadors austríacs. Els científics van decidir fer un seguiment de les activitats normals i mesurar la creativitat d'un grup d'adults per veure si hi havia relació. També van aprofitar l'estudi per preguntar sobre la felicitat: en algunes investigacions anteriors s'havia especulat que el bon estat d'ànim podria ser l'intermediari entre activitat i creativitat. Segons aquest corrent, el fet de moure's fa que la gent sigui més feliç, estigui de més bon humor i estimuli la seva imaginació.

Els investigadors van reunir 79 adults i els van fer el seguiment d'activitats durant cinc dies alhora que desenvolupaven diversos exercicis per deixar volar la seva imaginació: havien de trobar nous usos per als neumàtics i els eixugaparabrises dels cotxes, i dibuixar i completar qüestionaris estàndards sobre el seu estat d'ànim. Els científics es preguntaven si el fet de ser feliç es relacionava directament amb la gent que es movia i era més creativa. L'estudi ha conclòs amb una resposta negativa: les correlacions entre activitat, creativitat i estats d'ànim eren escasses. La gent podia caminar sovint i ser força creatius, però això no els feia especialment feliços.

El que sí que queda clar és que el més actiu dels voluntaris va demostrar ser també el més creatiu, sobretot si caminava sovint o feia activitat física d'una manera moderada. Les troballes apunten a "una associació entre creativitat i activitat física a la vida quotidiana", diu Christian Rominger, professor de psicologia a la Universitat de Graz i autor principal de l'estudi.

L'estudi s'ha fet en un espai massa curt de temps per treure conclusions definitives sobre si fer més exercici està directament relacionat amb ser més creatius, però sí que es pot afirmar sens dubte que l'activitat i la creativitat estan vinculades.

stats