Estils 18/04/2023

La generació Z troba massa 'boomer' la rosa vermella. Quines els agraden?

Els majoristes de Mercabarna Flor preveuen una festa multitudinària i unes vendes de 6 milions de roses, una xifra similar a la de l'any passat

ARA
2 min
Roses preparades a Mercabarna-flor

BarcelonaEls joves s'han cansat de les roses clàssiques, i ho demostra la proliferació de colors, que cada any augmenta a les parades de Sant Jordi. "Les roses de colors alegres i cridaners són les preferides dels més joves, els de l'anomenada generació Z, per marcar la diferència", diu la directora de l'escola d'art floral de Mercabarna Flor, Rosa Valls, que explica que aquest Sant Jordi s'espera que hi hagi moltes roses de color fúcsia, groc, lila o carabassa, a part de les clàssiques de color vermell.

Una altra tendència que segons Vall triomfarà aquest 23 d'abril són les presentacions de tres roses. "És una tendència cada cop més freqüent", apunta la directora de l'escola d'art floral, que explica també que un costum que s'està perdent és el d'embolcallar les flors amb plàstic. "Cada cop són més habituals els arranjaments amb productes naturals, elements secs, de fusta o altres materials naturals o reciclables", diu.

Pel que fa a les previsions de vendes, des de Mercabarna Flor preveuen un Sant Jordi que duri tres dies, perquè floristes i llibreters podran posar parades al carrer des del dia 21 fins al 23, i això allargarà les vendes. Segons Montserrat Ballarín, regidora de Comerç i Mercats de l'Ajuntament de Barcelona i presidenta de Mercabarna, "les comandes que estan rebent majoristes i floristes fan preveure un Sant Jordi multitudinari a Catalunya, amb uns 6 milions de roses venudes, igual que l'any passat". Les raons per esperar aquestes xifres positives, a part que la festa duri tres dies, són també les jornades de portes obertes a molts edificis emblemàtics, la moda de regalar més d'una rosa i la integració dels turistes a la diada. De fet, entre les novetats d'aquest any destaquen uns cucurutxos per a turistes amb el nom de Barcelona per contenir i decorar les roses.

Procedències i varietats

Pel que fa a l'origen de les roses que regalarem per Sant Jordi, de totes les que es comercialitzen a Mercabarna Flor un 62% provenen de Colòmbia, un 20% de l'Equador, un 15% d'Holanda i un 3% són d'origen local, sobretot de Tarragona i València. Pel que fa a les varietats, la Freedoom –d'origen colombià i equatorià– continuarà sent la protagonista de la diada i acapararà un 80% de les vendes. La segona varietat més venuda serà la Red Naomi, procedent d'Holanda, i finalment la varietat Explorer ocuparà un 5% de les vendes, augmentant la seva quota de mercat gràcies a la seva durabilitat.

Preus

Pel que fa als preus, sembla que la inflació no afectarà les roses, que es podran comprar a partir de 4 euros, però aquest preu es pot anar incrementant en funció de l'ornamentació.

Consells per conservar les roses:

Els professionals de Mercabarna Flor aconsellen el següent perquè la rosa duri 10 o 12 dies:

 1.      Comprar-les en bon estat: en una floristeria de confiança, perquè saben com conservar-les millor fins al moment de la venda.

 2.      Tija ben llarga i pètals vius: per saber si una rosa està en bon estat, pessigar on els pètals s’uneixen a la tija i veure si està ferma.

 3.      Treure-li l’embolcall: per permetre que les flors i la tija respirin millor.

 4.      Retallar la tija: fer-li un tall transversal d’aproximadament 1 cm, perquè absorbeixi més l’aigua. Repetir el procés cada 2 o 3 dies.

 5.      Sense fulles sota l’aigua: la part de la tija que se submergeixi ha d’estar lliure de fulles, ja que es podreixen i acumulen bacteris en el gerro.

 6.       Rentar bé el gerro: amb aigua i sabó i omplir les tres quartes parts.

7. Posar-la en aigua aviat: l’aigua no ha d’estar freda, i millor canviar-la cada 1 o 2 dies.

 8.      Evitar la calor: les roses prefereixen els llocs frescos de la casa. Aconsellem evitar les finestres assolellades, els corrents d’aire i la calefacció.

 9.      L’aspirina: a les floristeries venen productes amb nutrients que ajuden a conservar la flor. El mètode casolà és afegir 2 gotetes de lleixiu o mitja aspirina per evitar bacteris.

stats